search
Sök
menu
Meny

Vuxenutbildning

illustration i blått, gult och rött föreställande en fot med gympadoja som tar ett kliv mot mitten. Ovanför står texten Få en en fot.

Ta första steget - gå en ny utbildning. Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun erbjuder en mängd olika utbildningar, både enskilda gymnasie­kurser och yrkesutbildningar. Och du kan söka under hela året.

Undervisning på distans

Senast från och med måndagen den 23/3 genomförs all undervisning på Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun på distans. Detta i enlighet med kommunens direktiv. Elever som har APL kommer att vara på sina APL-platser så länge de företag som de är hos kan hantera detta.

Vägledningscentrum stängt tillsvidare

Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 är tillsvidare stängt för besökare. Däremot är du välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare via mejl eller telefon.

Telefon 036-10 50 00
Måndag – Torsdag kl 10-13 samt kl 14-16

E-post
vagledningscentrum@jonkoping.se

Vårens Öppna hus är inställda

Vårens planerade öppna hus hos våra utbildningsanordnare är tyvärr inställda. Håll utkik på webben för nya datum.

Vill du börja studera? Gå en ny utbildning? Ta ny karriärväg? Inom den kommunala vuxenutbildningen kan du läsa enskilda gymnasiekurser eller en hel yrkesutbildning. Du kan även läsa svenska för invandrare (sfi), grundläggande vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna (lärvux).

Vem kan söka?

Du kan söka vuxenutbildning från 2:a kalenderhalvåret det år du fyller 20 alternativt om du har slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan. Om du inte är bokförd i Jönköpings kommun men vill studera här, kontakta din hemkommun.

Läs mer om yrkesförberedande utbildningar.

Läs mer om studieförberedande kurser.

Läs mer om svenska för invandrare (sfi).

Så här söker du en vuxenutbildning

Du söker alla kurser och utbildningar via ansökan under "E-tjänster" här på sidan. Undantaget är om du har skyddade personuppgifter. Då görs ansökan hos Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping.

Ansökan till vuxenutbildning

Sökande från Mullsjö kommun

Detta gäller för dig som ansöker från Mullsjö kommun:

  • När du kontaktat oss mejlar vi dig en blankett, om du inte har möjlighet att ladda ner ansökan från Mullsjö kommuns hemsida.
  • Du fyller sen i blanketten. Skicka/mejla därefter blankett med ev kopia på tidigare betyg till någon av oss studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen i Jönköping.
  • När vi har kontrollerat din ansökan skriver vi under och du får en scannad kopia via mejl. Du skickar därefter kopian till Mullsjö kommun för bedömning/vidare hantering.

Betygskomplettering till högskolestudier

Du som har läst kurser på kommunal vuxenutbildning bär själv ansvar för att antingen ladda upp dina betyg på www.antagning.se eller att skicka in betyg till antagningsservice för att komplettera din ansökan för högskolestudier.

Betygen ska skickas till:
Antagningsservice
FE 20101
839 87 Östersund

Bedömning av utländsk utbildning

Har du en utländsk utbildning och undrar vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet? Då ska du kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR). För att högskoleverket ska kunna bedöma din utländska utbildning krävs en examen från slutförd utbildning. Läs mer om detta på UHR:s hemsida:

Bedömnings av utländsk utbildninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

CSN-berättigade studier

Studier på grundläggande nivå och på gymnasienivå är CSN-berättigade. Det innebär att du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden. Mer info finns på webben och en film visar hur det fungerar att söka för studier i Sverige.

CSN:s webbplatslänk till annan webbplats

Studiemedel för studier i Sverige (CSN) - filmlänk till annan webbplats

Vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare

Ett vägledningssamtal kan ge dig insikt och förståelse kring dina intressen, färdigheter, kunskaper och möjligheter. Du kan t.ex. få hjälp med vägledning inför studie- och yrkesval, information om hur du uppnår gymnasieexamen/slutbetyg från kommunal vuxenutbildning, eventuell möjlig validering, om studieekonomi, ansöknings- och informationsmaterial till högskola, YH-utbildningar med mera.

Du är välkommen att besöka Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping eller boka tid för samtal. Ett vägledningssamtal tar ca 45-60 minuter.

Information om Vägledningscentrum och kontakt med studie- och yrkesvägledare

Inloggning för personal

Personal på arbetsplatsen loggar in via intranätet, se boxen Mina system och tjänster, länken Tieto Education.

Du som inte har intranätet som startsida i din webbläsare, har istället en ikon på skrivbordet i datorn som går direkt till intranätet.

Inloggning för personal utanför kommunens datanät (t.ex. hemifrån) och extern personal (utbildningsanordnare)länk till annan webbplats