search
Sök
menu
Meny

Vuxenutbildning

illustration i blått, gult och rött föreställande en fot med gympadoja som tar ett kliv mot mitten. Ovanför står texten Få en en fot.

Ta första steget – gå en ny utbildning. Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun erbjuder en mängd olika utbildningar, både enskilda gymnasie­kurser och yrkesutbildningar. Och du kan söka under hela året.

Vill du börja studera? Gå en ny utbildning? Ta ny karriärväg? Inom den kommunala vuxenutbildningen kan du läsa enskilda gymnasiekurser eller en hel yrkesutbildning. Du kan även läsa svenska för invandrare (sfi), grundläggande vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna (lärvux).

Vägledningscentrum är öppet för besök igen.


Med anledning av Covid 19 har vi ny ingång till vänster i huvudentrén. Följ anvisningar på plats!

Öppettider Vägledningscentrum

Öppet hus

Välkommen till MoA lärcentrum, Ekhagsringen 11 i Jönköping!
På måndagar har vi öppet hus då du får veta mer om barn- och fritidsutbildningen, vård- och omsorgsutbildningen och yrkesväktarutbildningen.

Läs mer om öppet hus på MoA Lärcentrum

Välkommen till Movant i Ljungarum/Jönköping! Vill du veta mer om utbildningarna bygg och anläggning, VVS och fastighet samt el och installation ska du kontakta Movant för att boka tid.

Läs mer om öppet hus på Movant

Välkommen till Veldi Kompetens, du som vill veta mer om utbildningarna till CNC-tekniker och internationell svetsare. Under tre fredagar i höst är det öppet hus i lokalerna i Jönköping. Anmäl dig i förväg.

Läs mer om öppet hus på Veldi Kompetens

Välkommen på studiebesök hos Astar varje dag mellan kl 08.00-15.30. Du får täffa deltagare, lärare och se dig omkring i lokalen. Anmäl dig i förväg.

Läs mer om öppet hus på Astar

För studie- och yrkesvägledning

För studie- och yrkesvägledning välkommen att kontakta Vägledningscentrum via mejl, telefon eller genom besök. Vi erbjuder också videosamtal.

Vem kan söka?

Du kan söka vuxenutbildning från 2:a kalenderhalvåret det år du fyller 20 alternativt om du har slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan. Om du inte är bokförd i Jönköpings kommun men vill studera här, kontakta din hemkommun.

Läs mer om yrkesförberedande utbildningar.

Läs mer om studieförberedande kurser.

Läs mer om svenska för invandrare (sfi).

Anpassad undervisning med anledning av corona och covid-19

Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vuxenutbildning för att begränsa smittspridningen av covid-19.

Det innebär att teoretiska moment i utbildningarna i större utsträckning kan komma att genomföras på distans från och med 10 augusti 2020. Kursmoment som genomförs på skolan sker i mindre grupper med social distansering.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Så här söker du en vuxenutbildning

Du söker alla kurser och utbildningar via ansökan under "E-tjänster" här på sidan. Undantaget är om du har skyddade personuppgifter. Då görs ansökan hos Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping.

Ansökan till vuxenutbildning

Sökande från Mullsjö kommun

Detta gäller för dig som ansöker från Mullsjö kommun:

  • När du kontaktat oss mejlar vi dig en blankett, om du inte har möjlighet att ladda ner ansökan från Mullsjö kommuns hemsida.
  • Du fyller sen i blanketten. Skicka/mejla därefter blankett med ev kopia på tidigare betyg till någon av oss studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen i Jönköping.
  • När vi har kontrollerat din ansökan skriver vi under och du får en scannad kopia via mejl. Du skickar därefter kopian till Mullsjö kommun för bedömning/vidare hantering.

Inloggning för personal

Personal på arbetsplatsen loggar in via intranätet, se boxen Mina system och tjänster, länken Tieto Education.

Du som inte har intranätet som startsida i din webbläsare, har istället en ikon på skrivbordet i datorn som går direkt till intranätet.

Inloggning för personal utanför kommunens datanät (t.ex. hemifrån) och extern personal (utbildningsanordnare)länk till annan webbplats

Betygskomplettering till högskolestudier

Du som har läst på Kommunal Vuxenutbildning innan 2016 bär själv ansvar för att antingen ladda upp dina betyg på www.antagninge.se. Om det inte fungerar att ladda upp kan du skicka in betyg för att komplettera din ansökan för högskolestudier. Betyg utfärdade efter 2016 skickas automatiskt. Du som ska söka Yrkeshögskola bär däremot själv ansvar för att komplettera med dina betyg till sökt utbildning. De flesta YH har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen

Betygen ska skickas till:
Antagningsservice
R 312
106 53 STOCKHOLM

Bedömning av utländsk utbildning

Har du en utländsk utbildning och undrar vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet? Då ska du kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR). För att högskoleverket ska kunna bedöma din utländska utbildning krävs en examen från slutförd utbildning. Läs mer om detta på UHR:s hemsida:

Bedömnings av utländsk utbildninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

CSN-berättigade studier

Studier på grundläggande nivå och på gymnasienivå är CSN-berättigade. Det innebär att du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden. Mer info finns på webben och en film visar hur det fungerar att söka för studier i Sverige.

CSN:s webbplatslänk till annan webbplats

Studiemedel för studier i Sverige (CSN) - filmlänk till annan webbplats

Vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare

Ett vägledningssamtal kan ge dig insikt och förståelse kring dina intressen, färdigheter, kunskaper och möjligheter. Du kan t.ex. få hjälp med vägledning inför studie- och yrkesval, information om hur du uppnår gymnasieexamen/slutbetyg från kommunal vuxenutbildning, eventuell möjlig validering, om studieekonomi, ansöknings- och informationsmaterial till högskola, YH-utbildningar med mera.

Du är välkommen att besöka Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping eller boka tid för samtal. Ett vägledningssamtal tar ca 45-60 minuter.

Information om Vägledningscentrum och kontakt med studie- och yrkesvägledare

Kontakt

Vägledningscentrum
Telefon: 036-10 50 00

Telefontid:
Måndag–torsdag
kl. 10.00–13.00
kl. 14.00-16.00

Besökstid:
Måndag–torsdag
kl. 10.00-13.00

Vuxenutbildningsenheten
551 89 Jönköping

E-post: vagledningscentrum@jonkoping.se