search
Sök
menu
Meny

Lastbilsmekaniker, vuxenutbildning

Inom vuxenutbildningen i Jönköping finns en utbildning till lastbilsmekaniker. Du lär dig tillsyn felsökning, reparationer och service av lastbilar och mobila maskiner. Detta är en lärlingsutbildning.

Som lastbilsmekaniker arbetar du med tunga fordon, oftast på en verkstad med datorstöd och utrustning för tunga lyft. Som mekaniker kan du också arbeta med fältservice och åker då ut till kundens fordon eller maskin som stannat på vägen eller på en arbetsplats. Då kan det röra sig om arbete med last-, skogs- och lantbruksmaskiner.

Utbildningslängd: Ca 48 veckor

Utbildningsform: Dagtid, lärling. Utbildningen börjar med en tre veckors orienteringskurs som är en "pröva på" kurs där du får möjlighet att känna efter om du har intresse och handlag inför utbildningen och yrket.

Utbildningsstart och sista ansökningsdatum: Utbildningen planeras att starta under hösten 2020. Håll utkik, mer information kommer under våren.

Förkunskaper: Kunskaper motsvarande grundläggande svenska/svenska som andraspråk. Saknar du detta kan du ha möjlighet att komplettera med kurser inom vuxenutbildningen för att sen kunna söka en yrkesutbildning. Det kan också finnas möjlighet att läsa sfi i kombination med vissa yrkesutbildningar. Kontakta vägledningscentrum eller studie- och yrkesvägledare på din sfi-anordnare för mer information.

Efter utbildningen: Efter avslutad utbildning kan du arbeta som lastbilsmekaniker.  Läs mer om yrket på Arbetsförmedlingen hemsida, se "Arbetsförmedlingen" under "Länkar".

Arbetsmarknad: Du kan läsa mer om prognosen på arbetsmarknaden för lastbilsmekaniker på Arbetsförmedlingens hemsida, sök "Yrkeskompassen".

Utbildningsinnehåll

Kurs

Kurskod

Poäng

Orienteringskurs

KGYORI

100

Lastbilar och utrustning

MASLAT0

300

Lastbilsmonterad hyralik och pneumatik

MASLAI0

100

Maskin- och lastbilsteknik

MASMAI0

200

Reparationer av lastbilar och mobila maskiner

MASREP0

300Totalt 1000 poäng

 

Kontakt

Eva Molneklev
Studie- och yrkesvägledare