search
Sök
menu
Meny

VVS-montör, vuxenutbildning

Inom vuxenutbildningen i Jönköping finns en utbildning till vvs-montör.

En VVS-montör, eller rörläggare som de också kallas, arbetar med att montera rör och system som gör att vi får bra inomhusmiljö och kan duscha och tvätta. Som VVS-montör jobbar du inte bara i bostäder utan din arbetsplats kan vara sjukhus, kontor och företag.

Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t ex används ofta datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna, och givetvis även vara händig nog att utföra dem.

Utbildningslängd: Ca 50 veckor

Studieform: Dagtid, klass. I utbildningen ingår APL (arbetsplats-förlagd utbildning), mellan 10-14 veckor. Utbildningsanordnaren erbjuder eleven att köpa ett klädpaket, och då ingår även hyra för all litteratur, för 3000 kronor.

Utbildningsstart och sista ansökningsdatum: Kurstart januari, mars, maj, augusti, oktober och januari 2020. Mer info finns under rubriken "Ansökningsperioder och studiestarter för vuxenutbildningen" i menyn.

Förkunskaper: Svenska/svenska som andraspråk och matematik från grundskolan eller från grundläggande nivå. För att kunna avlägga branschprov krävs att du har godkänt i Matematik 1, Engelska 5 samt Svenska 1/Svenska som andraspråk på gymnasienivå. Detta är ämnen som du kan läsa upp efter avslutad utbildning och under din lärlingstid.

Efter utbildningen: Efter avslutad utbildning kan du bli anställd som lärling. Som lärling får du betalt utifrån hur många timmar du jobbat. Läs mer om yrket och vilka förutsättningar som gäller på branschens hemsida, se "http://vvsyn.se" under "Länkar". Du gör branschprovet i slutet av din lärlingsperiod för att sedan kunna få ut full lön.

Arbetsmarknad: Du kan läsa mer om prognosen på arbetsmarknaden för yrket, på Arbetsförmedlingens hemsida, sök "Yrkeskompassen".

Utbildningsinnehåll

Kurs

Kurskod

Poäng

Praktisk ellära

ELLPRA0

100

VVS gassvetsning rör

VVIVVG0

100

VVS svets och lödning rör

VVIVVS0

100

Verktyg och materialhantering

VEKVEK0

100

Systemuppbyggnad

SYSSYT0

100

Värmelära

SYSVÄM0

100

Sanitetsteknik 1

VVISAN01

100

Sanitetsteknik 2

VVISAN02

100

Värmeteknik 1

VVIVAR01

100

Värmeteknik 2

VVIVAR02

100

Injusteringteknik

SYSINJ0

100

Entreprenadteknik

VVIENT0

100

VVS-teknik

VVIVVT0

200

Gymnasiearbete

GYARVF

100Totalt

1500 poäng

Kontakt

Linda Bolin
Studie- och yrkesvägledare