Radera ej: Detta innehåller vårt stödpaket

Man jobbar på café 

För att underlätta för ideella föreningar och lokala näringsidkare inom restaurang, hotell och mindre butiker, går kommunen ut med ett stödpaket. Som handlar om att ge möjlighet att fungera långsiktigt, trots tuffa utmaningar orsakade av coronaviruset.

– Vi vill agera nu i krisens början och göra det kommunen kan för att hjälpa till. Stödpaketet handlar om allt från att ge tillstånd att redan nu öppna uteserveringar, skjuta upp betalningar för hyror, el och avfall och ordna så att personal i utsatta näringar kan bli resurser i kommunens arbete, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson.

– Det vi gör på kort sikt har som syfte att saker och ting ska bli bättre på lång sikt. Vi ser på framtiden med tillförsikt och bidrar på de sätt vi kan för att alla verksamheter ska finnas kvar när det vänder. För det kommer att vända och då ska vi möta framtiden tillsammans, säger näringslivschef Sven Rydell.

Det här innehåller Jönköpings kommuns stödpaket till lokala näringsidkare inom restaurang, hotell och mindre butiker samt ideella föreningar:

  • Möjlighet att på begäran senarelägga inbetalningar till kommunen: avgifter för hyror, tillsyn och tillstånd. Anstånd med betalningen beviljas till och med den 30 juni 2020 (du måste aktivt begära förlängd kredittid - det sker inte per automatik). Möjligheten att begära anstånd på nya fakturor upphör efter den 30 juni 2020.

  • Möjlighet att på begäran senarelägga inbetalning av fakturor från de kommunala bolagen: Vätterhem, June Avfall, Junehem och Jönköpings Energi (du måste aktivt begära förlängd kredittid - det sker inte per automatik).

  • Tillåtelse att öppna uteservering omgående utan extra kostnad (ansökan sker enligt ordinarie rutiner). Avgiften för uteservering slopas helt och det gäller under hela året 2020.

  • Möjlighet till resursutbyte med kommunen. Detta innebär att företag i utsatta näringsverksamheter kan låta sin personal, t. ex. kockar eller servicepersonal, bidra i kommunal verksamhet under en period. Intresseanmälan för resursutbyte kommer inom kort att finnas här på jonkoping.se

Stödpaketet presenterades under en pressträff i Rådhuset fredagen den 20 mars.

Vill du ansöka om förlängd kredittid från Jönköpings kommun eller våra kommunala bolag, June Avfall eller Jönköping Energi?

Kontakta Kundfordringsenheten på telefon: 036-10 60 50 eller skicka e-post till kund@jonkoping.se – du hittar även kontaktuppgifter på fakturan.

Observera att detta endast gäller dig som tillhör de grupper som tidigare räknats upp (restaurang, hotell, mindre butiker samt idella föreningar).

Vill du ansöka om förlängd kredittid från Vätterhem eller Junehem?

Kontakta Vätterhem och Junehem direkt:

Kontaktuppgifter till Vätterhem Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter till Junehem Länk till annan webbplats.

Här hittar du information om hur du ansöker om uteservering:

Utservering, ansökan

Ideella föreningar

För frågor på telefon ring tfn 036-10 50 00 så hjälper kontaktcenter dig till rätt handläggare.

E-post till handläggare för kulturföreningar

E-post till handläggare för idrotts- och övriga föreningar

E-post til handläggare för IdéJkpg

Bidragsberättigade föreningar

Här hittar du mer information till kulturföreningar

Här hittar du information till övriga föreningar