search
Sök
menu
Meny

Till dig som är i riskgrupp

Kvinna med hörlurar utomhus

Är du i riskgrupp? Då är det extra viktigt att du håller avstånd till andra, både inomhus och utomhus. Vi hjälper dig gärna sådant som kan underlätta din vardag och göra det lättare att följa riktlinjer och restriktioner.

Vi kan hjälpa dig med ärenden, som att hämta viktiga paket, handla såväl receptbelagd som receptfri medicin eller matinköp.

Behöver du hjälp?
Ring till kontaktcenter på telefonnummer 036-10 50 00
Vardagar kl. 09.00–12.00

Hör gärna av dig 2-3 dagar innan du önskar hjälp. Vi har begränsade möjligheter att lösa uppdrag samma dag.

Vad händer när jag tar kontakt?

Då får du prata med en person som tar emot ditt ärende. Du får berätta om vad du vill ha hjälp med och vi tar också emot dina kontaktuppgifter.

Vad händer sen?

Kommunen tar kontakt med Frivilligcentralen som fördelar uppdraget. Vi använder oss av volontärer från olika organisationer, föreningar och sammanslutningar i Jönköpings kommun.

Efter det att vi fått in ditt uppdrag kontaktar en volontär dig och ni kommer överens om hur uppdraget ska genomföras och hur betalningen av exempelvis matvarorna ska ske.

Kostar det något för mig att få hjälp?

Nej, hjälpen är kostnadsfri. Du betalar endast för varorna du handlar.

Vad rekommenderar Folkhälsomyndigheten?

Är du i riskgrupp? Eller känner du någon som är i riskgrupp? Följ och sprid de här råden - för din och andras skull:

  • Ta hand om dig, ta inte emot besök.
  • Begränsa dina sociala kontakter för att hålla dig frisk och för att avlasta sjukvården.
  • Undvik att åka med kollektivtrafik och andra allmäna färdmedel samt att handla i butiker, t ex apotek eller mataffärer. Undvik att vistas på platser där människor samlas.
  • Njut gärna av frisk luft och soliga promenader men undvik nära kontakt.
  • Håll kontakt med nära och kära över telefon (eller digitala kontaktvägar) och be dem gärna gå ärenden åt dig, handla mat eller hämta mediciner.

Den 1 april 2020 uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer till personer över 70 år (och andra som tillhör riskgrupp).

Läs mer om råden på Folkhälsomyndighetens webb.länk till annan webbplats

Frivilligcentralen - hjälp oss hjälpa andra

Frivilligcentralen samordnar och förmedlar frivilligt arbete i Jönköpings kommun och fungerar som en social arena för personer som är i behov av gemenskap, stöd och uppmuntran.

Frivilligcentralen - hjälp oss att hjälpa andra

Vätterhems åtgärder för dig över 70 år

För dig som är 70 år eller äldre och hyresgäst hos kommunala bostadsbolaget Vätterhem erbjuds det nya konceptet "home-service". Vätterhem, tillsammans med samarbetspartners, erbjuder dig en hjälpande hand* med följande:

  • hjälp med inköp av livsmedel
  • hjälp med sophantering
  • frivilligorganisation ringer och frågar hur det är
  • hjälp med brådskande serviceärenden
  • intresserad av digital app för kontakt med grannar

Maila för- och efternamn, adress, lägenhetsnummer och vad du önskar hjälp med till dialog@vatterhem.se så hör Vätterhem av sig.

*Erbjudandet gäller löpande per vecka (helgfri måndag–fredag kl. 8–16) och förutsätter ordinarie verksamhet inom Vätterhem. Du som tar del av erbjudandet kan komma att kontaktas av Vätterhems godkända samarbetspartners. I samband med din ansökan ger du ditt god­kännande till att dina kontaktuppgifter skickas vidare till Vätterhems samarbetspartners.

Läs mer om homeservice hos Vätterhemlänk till annan webbplats