Radon och hälsa

Här får du information om vad radon är, var det kommer ifrån och hur radonet påverkar hälsan.

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Höga radonhalter innebär inte någon akut fara. Men genom att minska den mängd radon som vi utsätts för på lång sikt kan vi förebygga antalet fall av lungcancer orsakade av radon, som beräknas till 500 personer per år i Sverige.

Det enda sättet att upptäcka radon är att utföra en mätning. Radon mäts i becquerel per kubikmeter (Bq/m³) luft. Referensvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m³ luft. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att närmare 400 000 bostäder i Sverige överskrider riktvärdet.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att regelbundet mäta radon i fastigheten och genom åtgärder se till att radonhalten hålls så låg som möjligt.

Vad är radon?

Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Radium sönderfaller i sin tur till radondöttrar – radioaktiva metallatomer.

Var kommer radonet från?

Radon i bostaden kan komma från tre olika källor:

  • Marken under och runt om huset
  • Byggnadsmaterialet
  • Dricksvattnet

Det innebär att radon kan finnas i alla slags hus.

Markradon

Radon från marken är den vanligaste källan till radon i byggnader enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). Det finns alltid tillräckligt med radongas i marken för att orsaka radonhalter inomhus om huset är otätt mot marken.

Radon i byggnadsmaterial

Blå lättbetong är ett alunskifferbaserat material som släpper ifrån sig radongas. Alunskifferbaserad lättbetong tillverkades mellan 1929 och 1975. Tillverkningen upphörde 1975, men ända fram till runt 1980 har det byggts hus av blåbetong.

Även om byggnadsmaterialet innehåller blåbetong behöver det inte innebära att radonhalten är förhöjd i inomhusluften. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.

Radon i dricksvatten

Om fastigheten inte är ansluten till det kommunala vattennätet och istället har en bergborrad brunn som vattentäkt är det lämpligt att mäta radonhalten i dricksvattnet. Radon i vatten övergår lätt till inomhusluften när man använder vattnet. En tumregel är att en radonhalt i vatten på 1000 Bq/l ger ett tillskott på cirka 100 Bq/m³ till inomhusluften.

Hur påverkas hälsan av radon?

Radon och radondöttrar kommer in i luftrör och lungor när vi andas. Det är alfastrålningen som avges vid sönderfallet av radondöttrar som är skadlig.

Att utsättas för höga radonhalter under lång tid ökar risken för att drabbas av lungcancer. Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning. Om du röker eller tidigare har rökt är riskerna med radon större än för den som inte rökt.

Vilken risk finns det för markradon i Jönköpings kommun?

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. På SGU:s webbplats finns det information om de egenskaper i marken som har störst betydelse för att bedöma radonrisker.

Oavsett vilka egenskaper det finns i marken, kan radonhalten variera stort mellan två bostäder inom ett och samma område. Det kan bland annat beror på att konstruktionen i byggnaderna skiljer sig åt, att de är olika täta mot marken och har olika ventilationssystem. Det enda sättet att ta reda på radonhalterna i en bostad är att mäta.

Översiktlig rikstäckande bild av Sveriges berggrund, SGU:s webbplats Länk till annan webbplats.

Senast granskad/publicerad: