Vattenmätare – installation, byte och avläsning

Här hittar du information om vattenmätare. Du som är ansluten till kommunalt vatten och avlopp ska ha en vattenmätare som mäter hur mycket vatten du använder.

För att vi ska veta hur mycket vatten varje fastighet förbrukar och kunna göra en korrekt debitering måste vattnet mätas. Jönköpings kommun äger vattenmätaren, sätter upp, byter ut och kontrollerar den. Som fastighetsägare är du skyldig att upplåta plats för mätaren, läsa av den och ge kommunen tillträde till den vid behov.

Beställning av vattenmätare

Alla fastigheter ska ha en vattenmätare. Innan inflyttning i fastigheten måste du som fastighetsägare förbereda så att en vattenmätare kan installeras, genom att ordna en mätarplats. Du måste också beställa uppsättning av vattenmätare med hjälp av E-tjänsten ”Beställa vattenmätare”.

Vattenmätarens placering ska godkännas av kommunens VA-avdelning. Antal mätare och vilken typ av mätare som ska användas bestäms också av VA-avdelningen, i samråd med fastighetsägaren.

Mätarinstallationen kostar inget extra. Vi gör den för att du bara ska behöva betala det vatten du har förbrukat. Mätaren plomberas av vattenmätarverkstaden och byts ut minst vart tionde år.

För frågor om beställning/placering av vattenmätare, ta kontakt med vattenmätarverkstaden via kommunens Kontaktcenter på telefon 036-10 50 00.

Så ska vattenmätaren placeras

Vattenmätaren ska placeras:

  • I en konsol med två fungerande avstängningsventiler (en före och en efter mätaren).
  • Belyst och omedelbart innanför ytterväggen.
  • Horisontellt med glaset uppåt och lätt tillgänglig för avläsning och byte.
  • Skyddad från frost, onormal uppvärmning och åverkan.
  • På vägg och över golv som tål spill och läckage.
  • Med avlopp, om mätaren har 50 mm genomlopp eller mer.
  • Enligt gällande branschregler.

Återströmningsskydd kan krävas efter vattenmätaren beroende på typ av verksamhet.

Bild på hur en vattenmätare ska  placeras

Vattenmätarens plats ska godkännas av kommunens VA-avdelning, som även bestämmer om en tidigare godkänd plats behöver ändras.

Du som fastighetsägare ansvarar för att mätaren är lättåtkomlig för avläsning, kontroll och byte samt att mätaren skyddas mot frost och värmepåverkan. En vattenmätare som är placerad i ouppvärmda utrymmen riskerar att frysa sönder vilket kan orsaka stora vattenskador. Kostnader för utbyte och/eller reparation av skadad vattenmätare betalas av dig som fastighetsägare.

Du som fastighetsägare ansvarar även för att montera en vattenmätarkonsol med fungerande avstängningsventiler. Konsol och avstängningsventiler är fastighetsägarens egendom.

För frågor om placering av vattenmätare, ta kontakt med vattenmätarverkstaden via kommunens Kontaktcenter på telefon 036-10 50 00. Rådfråga oss gärna i ett tidigt skede, det är kostnadsfritt!

Vattenmätarskåp

I de fall vattenmätaren placeras i ett vattenmätarskåp ska gällande branschstandard följas. För att vattenmätaren ska kunna läsas av och bytas måste den placeras så att det finns minst 10 cm fritt utrymme ovanför mätaren. Observera att om ett fördelarskåp används för vattenmätare så bör detta skåp endast behandla kallvatten.

Branschstandard för vattenmätarskåp Länk till annan webbplats.

Parallellmontage

Om fastigheten använder mycket vatten ska normalt två eller tre parallella mätare installeras, ett så kallat parallellmontage. Det finns färdiga konsoler för parallellmontage som du kan använda. Avståndet mellan rören till vattenmätarna ska vara minst 30 cm. En stor fördel med parallellmontage med flera mindre mätare jämfört med en stor mätare är att fastighetsägaren aldrig behöver stänga av vattnet vid mätarbyte, vilket uppskattas av hyresgäster. Andra fördelar är lägre VA-avgift, noggrannare mätning, bättre arbetsmiljö och större flexibilitet vid dimensionering.

Mätarbrunn

Ibland kan vattenmätaren inte monteras inne i fastigheten utan monteras istället i en mätarbrunn. En mätarbrunn kan även krävas om fastighetens servisledning är lång alternativt har flera påkopplingar. Mätarkonsolen ska i normalfallet vara hissbar. Mätarbrunnen får inte placeras inom trafikerat område och ska vara lättåtkomlig. Mätarbrunnen ska vara tät så att inget inläckage sker. Mätarbrunnen tillhör fastighetsägaren, men ska godkännas av kommunens VA-avdelning.

Avläsning av vattenmätare

Minst en gång per år ska du läsa av din vattenmätare och rapportera in till oss för att säkerställa att du betalar för rätt förbrukning. Det är också ett bra sätt att upptäcka en eventuell vattenläcka.

När det är dags för avläsning skickar vi ut ett avläsningskort. Enklast är att gå in och lämna din avläsning via vår e-tjänst ”Mina sidor” men du kan även fylla i avläsningskortet och skicka tillbaka till oss med post. Avläsningskort skickas ut en gång per år men ju oftare du rapporterar din vattenmätarställning till oss, desto mer korrekt blir vår fakturering till dig som kund.

Vid en vattenavläsning läser du av de fem siffrorna i mätaren, inledande nollor hoppar du över.

Vattenmätare monterad i bostad.

Lyft på locket och läs av siffrorna för att rapportera in avläsningen av din vattenmätare.

Det är bra att kontrollera så kugghjulet i mätaren är helt stilla när du inte använder något vatten. Om det inte är stilla tyder det på att det droppar, rinner eller läcker vatten någonstans. Misstänker du en läcka får du själv kontakta en rörmokare. En vattenkran som droppar eller en toalettstol som står och rinner kan kosta flera tusen kronor per år.

Byte av vattenmätare

För att kontrollera att vattenmätarna fungerar som de ska byts de ut efter ett visst antal år och tas in för kontroll. Hur ofta vattenmätarbytet sker styrs av lagstiftning och beror på mätarens storlek. För mindre mätare som finns i villor görs bytet vart tionde år. Bytet sker områdesvis och du får ett meddelande när det är dags att byta.

Du som fastighetsägare är skyldig att lämna tillträde till fastigheten för kontroll eller byte av mätaren. Du kan alltid begära att få se tjänstelegitimation.

Innan bytet behöver du kontrollera att mätaren är lättåtkomlig, att avstängningsventiler fungerar samt att övriga krav är uppfyllda. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på inför mätarbytet.

Att kontrollera inför mätarbytet Pdf, 333.1 kB.

Själva mätarbytet tar cirka 15 minuter. Vattenmätarbytet kostar inget extra, det ingår i din taxa.

KONTAKT

Vatten och avlopp
Akuta ärenden och klagomål på dricksvattnet
Telefon: 036-10 50 00

Fakturafrågor
E-post: va-kund@jonkoping.se

Telefon: 036-10 75 05

Telefontider
måndag–torsdag: 9.00–15.00
fredag: 09.00–12.00

Lunchstängt mellan 12.00–13.00

Senast granskad/publicerad: