search
Sök
menu
Meny

Boende för dig som student

Många nya bostäder byggs i Jönköping men det uppstår ändå köer. Sök därför bostad i god tid.

Studentbostad Jönköping, Studbo

För att söka studentbostad besök Studentbostad Jönköping, Studbo. Här finns lediga studentbostäder från alla hyresvärdar samlade på ett ställe.

Lediga lägenheter på studentkårens webbplats

Jönköpings Studentkår publicerar annonser från privatpersoner som vill hyra ut lägenheter eller rum till studenter.

Folkbokföring och adressändring

När du flyttar till en ny ort ska du ändra adress och folkbokföra dig i den nya kommunen. Att göra en flyttanmälan genom Skatteverket är kostnadsfritt.

Enligt Folkbokföringslagen (1991:481) är en person skyldig att folkbokföra sig på den ort där han/hon tillbringar sin dygnsvila. Det innebär att du som student ska folkbokföra dig där du bor och studerar. Har du däremot familj (make/maka/sambo/hemmavarande barn) som bor kvar på annan ort behöver du inte ändra din folkbokföring.

Fördelarna med att vara rätt folkbokförd är många: din post kommer till rätt adress, du kan söka vissa bidrag och stipendier och du kan göra avdrag på din inkomstdeklaration när du arbetar på annan ort (t.ex. under sommaren).

Bostadsbidrag

Bostadsbidrag söker du hos Försäkringskassan.

Försäkring

Glöm inte att teckna en egen hemförsäkring när du flyttar hemifrån.

Behovet av studentbostäder är kartlagt

Högskolan förväntas att fortsätta växa under de närmaste åren, en utveckling som kräver fler bostäder. Minst 150 nya studentbostäder bör byggas årligen, konstaterar Jönköping University, Studentkåren och Jönköpings kommun i en ny, gemensam studentbostadsanalys som det finns en länk till här på sidan.