search
Sök
menu
Meny

Så här söker du bostad

hustak jönköping

Har du svårt att hitta en bostad? Sökområde, bostadstyp och boendeform kan vara faktorer som spelar stor roll. Kanske kan vi ge dig några tips här.

För att hitta en bostad behöver du själv söka upp de hyresvärdar som kan ha intressanta lägenheter för dig. Sök på deras respektive webbplatser för att hitta mer information om läge, fastigheter, uthyrningspolicy och kösystem. Anmäl intresse hos flera olika hyresvärdar. I Jönköping finns fler än 30 bostadsbolag. Det ger dig en bred sökyta och stora möjligheter att hitta det boende du önskar. Tänk på att tillgången på bostäder varierar från dag till dag.

Optimera ditt sökande

 • Sök i närliggande kommuner. Ofta finns det sökbara bostäder om du är beredd att söka lite längre bort från Jönköpings tätort. Jönköpings Länstrafik har ett stort nät av kommunikationer, och pendlingsavståndet blir kanske bara 2–4 mil.

 • Sök via webben. Sök t.ex. ”hitta bostad i Jönköping”. Tänk på att en del sajter har en medlemsavgift.  

 • Kan du hyra lägenhet i andrahand? Betala aldrig deposition förrän du har träffat din hyresvärd (den som har förstahandsavtalet) och skrivit kontrakt. Du har inte rätt att överta ett andrahandsavtal, och det krävs alltid ett godkännande från bostadsbolaget att hyra ut i andra hand. Om det saknas kan du snabbt bli av med boendet, eftersom det inte är lagligt att hyra ut i andra hand utan tillstånd.

 • Kan du hyra en större lägenhet och dela med någon? Det kan innebära en rimlig kostnad. Nybyggda lägenheter är dyra men kan vara lättare att få kontrakt på.

 • Känner du någon som du kan bo hos? Tänk på att skriva ett inneboendeavtal (sök mall för avtal på webben). Avtalet reglerar vad ni kommer överens om gällande hyrestid, hyra och andra gemensamma kostnader. Tänk dock på att en del hyresvärdar har begränsning i antal personer som tillåts bo i en lägenhet. Försäkra dig om att hyresvärdens regler följs, innan du accepterar ett sådant boende.

 • Leta annonser, och annonsera själv. Leta under ”Uthyres” i dagstidningar. Du kan också själv annonsera på nätet och i dagstidningar. Många hyresvärdar kontrollerar hos Upplysningscentralen/Kronofogden om du har skulder. Om du haft betalningsanmärkningar som du sedan betalat, så meddela hyresvärden det. Du kan också berätta om du är beredd att hjälpa till med någon typ av fastighetsskötsel.

 • Köpa bostad? Kanske kan du köpa ditt boende, själv eller tillsammans med någon annan? Det finns alltid många objekt ute på marknaden i olika prisklasser. Sök på ”bostadssajt” efter aktuella objekt. De flesta webbplatser erbjuder bra sökalternativ (bostadstyp, priser m.m.)

Hyresvärdars policy

Varje bostadsbolag har en egen uthyrningspolicy som du hittar på deras webbplats. Läs den noga så att du vet vilka kriterier och villkor som gäller. Policyn är avgörande för om de accepterar dig som hyresgäst. I regel kan du lämna en intresseanmälan hos dem, oavsett om det finns lediga bostäder eller inte.

Tänk på att

 • Din inkomst är en viktig del i sökandet. Vissa bostadsbolag accepterar endast lön som inkomst, andra accepterar andra typer av inkomster. Flera av bolagen gör beräkningar på hur hög hyra din inkomst kan klara.
 • Besök hyresvärdarnas webbplatser regelbundet. Vissa lägenheter läggs ut direkt när de blir lediga.
 • Skulder och betalningsanmärkningar kan vara ett hinder eftersom en del bostadsbolag inte accepterar det. Om du har skulder så försök betala av dem – det är skillnad mellan obetald betalningsanmärkning och en betald anmärkning! Jönköpings kommun erbjuder budget- och
  skuldrådgivning för att hjälpa dig hitta lösningar om du har ekonomiska problem (se länk). Rådgivningen är frivillig och kostnadsfri. Fundera på om du har någon som kan vara borgensman om det skulle vara ett krav från bostadsbolaget.
 • Tidigare boendereferenser är mycket viktiga. Därför kan det vara bra att ha rekommendationer från tidigare hyresvärd när du söker bostad. Om du har misskött ett tidigare boende så kan det minska dina möjligheter till ny bostad. Hyresskulder accepteras aldrig och eventuella störningar som du har orsakat kan minska dina möjligheter.
 • Optimera ditt sökande! Kanske kan du söka efter lediga rum, en fritidsbostad, en husvagn att ställa upp på en camping eller en stuga i en stugby?

Akuta bostadssituationer

Befinner du dig i en akut bostadssituation? I Jönköpingsområdet finns flera vandrarhem och hotell som kan erbjuda rum från ca 500 kr/natt.

Att vara inneboende hos någon du känner kan vara en tillfällig lösning, men tänk på att skriva ett inneboendeavtal. Mall för sådant avtal kan du hitta på webben.

När du har hittat en bostad – skaffa en hemförsäkring!

Det är väldigt viktigt att du har en hemförsäkring när du hyr en bostad. Utan den får du ingen ersättning alls om du blir av med dina ägodelar vid t.ex. en brand eller stöld.

Lycka till med ditt kommande boende!