Elda i naturen eller trädgården

En brasa med ved. Runt brasan är det byggt en mur av tegelstenar.

Här får du tips om vad du behöver tänka på när du ska göra upp eld ute i naturen.

När du tänker elda ute i naturen så måste du vara särskilt försiktig. Det finns alltid en brandrisk och en spridningsrisk. Under våren och sommaren ökar risken, särskilt när det är torrt ute. Innan du ska elda behöver du först ta reda på om det är tillåtet att elda, att det inte råder eldningsförbud. Grillning med kol på iordningställda grillplatser är tillåtet även om det råder eldningsförbud. Du är fortfarande ansvarig för att elden inte sprider sig.

Upplysning om brandrisk och eldningsförbud

Upplysning om brandriskprognos lämnas dagligen under perioden maj till augusti av SMHI och i Sveriges Radio P4:s trafik- och servicesändningar.

Information om eldningsförbud lämnas också av SOS Alarms telefonsvarare på 036-16 85 22 samt på kommunens hemsida. Det finns även en app som MSB tillhandahåller.

Lokala föreskrifter

I vår kommun är det förbjudet att elda trädgårdsavfall inom detaljplanerat område mellan den 1 april och 30 september. Resten av året är det tillåtet att elda i mindre omfattning men inom tätbebyggt område avråder vi från eldning utomhus eftersom röken lätt skapar problem för dina grannar. Det är alltid du som eldar som är ansvarig för elden och se till så den inte sprider sig. Även om brandrisken är låg (1-3) kan farliga situationer uppstå. Du måste alltid tänka på väderleken. Eldning bör undvikas i stark vind eller när markvegetationen är torr.

Om du ska göra upp eld i naturen, tänk på följande!

Elda bara på platser där ingen risk för spridning finns, till exempel på grus- eller sandmark en bra bit från skog, byggnader, fordon och så vidare.

  • Se upp med vind som kan föra in gnistor i skogen och i torrt gräs.
  • Lägg stenar eller gräv runt elden för att förhindra att den sprider sig. Vattna gärna marken där elden ska placeras.
  • Håll elden liten. Elda flera små högar istället för en stor.
  • Se till att ha tillgång till lämpligt släckredskap som vattenslang eller hinkar med vatten.
  • Lämna aldrig elden utan tillsyn.
  • Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck elden ordentligt med vatten, rör om eller gräv upp marken under askan så att ingen glöd finns kvar när platsen lämnas. Kontrollera noga att ingen glöd finns kvar innan du lämnar eldningsplatsen.
  • Se till att ha tillgång till telefon så att du snabbt kan larma räddningstjänsten, via larmnumret 112, om du tappar kontroll över elden.

Tänk på att det alltid är den som tänder elden som har ansvaret för den. Om din eldning orsakar en brand är du personligen ansvarig. Straffpåföljden handlar om allmänfarlig vårdslöshet, men kan i enskilda fall handla om mordbrand.

Släckutrustning när du eldar utomhus

Släckutrustning ska finnas i sådan omfattning att du kan göra ett förstahandsingripande mot brandspridning. En trädgårdsslang eller några hinkar med vatten kan räcka. Lämna aldrig elden utan tillsyn. Tappar du kontrollen över elden ska du larma räddningstjänsten via 112.

Behöver jag anmäla att jag ska elda ris, gräs eller annat trädgårdsavfall?

Nej, en mindre mängd trädgårdsavfall behöver du inte anmäla, men tänk på de lokala föreskrifterna, grannar och eventuellt eldningsförbud. Kom ihåg att eldning alltid sker under eget ansvar. 

Om du ska elda ett större område/bränning eller tända en påsk- eller valborgsmässoeld vill vi på räddningstjänsten gärna veta detta, se nedan.

Omfattande eldning samt påsk- och valborgsmässoeld

Vid en mer omfattande eldning/bränning samt påsk- och valborgsmässoeldar ska du anmäla detta till räddningstjänsten i kommunen. All eldning ska anmälas senast kl. 16.00 vardagen innan eldning ska ske, helst tidigare.

Anmälan av påsk- och valborgsmässoeldar samt omfattande eldning

Försiktighet vid extremt torr väderlek

Även om det inte är eldningsförbud kan det, vid extrem torr väderlek, lätt börja brinna om du eldar ute. Du bör därför vara extra försiktig vid all hantering av eld, även grillning. Helst bör du använda dig av ”för ändamålen framtagna grillar” eller särskilt iordningställda grillplatser. Särskilt försiktig bör du vara vid användning av engångsgrillar. Det är också bra om skogsarbetare undviker att arbeta med skogsmaskiner när brandrisken är som störst.

Alternativ till eldning

Du får bara elda, grenar, kvistar, löv och annat trädgårdsavfall. Ett alternativ till eldning är istället kompostering, täckodling eller att köra avfallet till våra sortergårdar. Bor du i småhus (villa, radhus eller kedjehus) i Jönköpings kommun så kan June avfall hämta ditt trädgårdsavfall mot en avgift. 

Områden med eldningsförbud att elda trädgårdsavfall inom detaljplanerat område i 1 april till 30 september

KONTAKT

Aktuell brandriskprognos
Telefon: 036-16 85 22 (telefonsvarare)

Räddningstjänsten
Anmälan av omfattande eldning (vardagar kl. 08.00-16.00)
Telefon: 036-10 20 02
eller via formulär:

Anmälan eldning

Kontaktcenter
Telefon: 036-10 50 00

Senast granskad/publicerad: