Företag – sök och hantera bygglov

Här får du information om vad som gäller när du söker och följer ett bygglov som företag eller förening.

När du söker bygglov som företag gör du detta i e-tjänsten "Sök bygglov och andra åtgärder" som finns länkad längre ner på den här sidan. Här är några punkter som är bra att veta när du söker bygglov som företag eller förening:

  • Är det första gången du söker? Ange kontaktuppgifter om företaget såsom organisations­nummer, adress och fakturauppgifter.
  • När du ansöker måste du använda ditt eget BankID. Du påbörjar ansökan och i slutskedet väljer du att det är företaget som söker bygglovet.
  • Du registreras som kontaktperson i ärendet och får ett meddelande från oss med företagets gemensamma kundnummer.
  • Kundnumret kan delas ut till alla i teamet som ska ha behörighet att komplettera ärendet med handlingar.

Varför behöver jag använda mitt eget BankID?

BankID är en e-legitimation likt ett pass eller körkort som säkerhetsställer för er och oss att rätt person kommer in i rätt ärende. Ni som företag kan på så sätt se vem som lämnat in handlingar eller gjort ändringar i ärendet.

När du ansöker behöver du inte signera en blankett. Med hjälp av din e-legitimation bevisar du för oss att det är du som ansöker åt företaget. Dessutom kan vi säkerställa att det inte är en robot som gjort ansökan.

Företagets kontaktperson får all information

Du som ansöker om bygglov eller gör en anmälan åt företaget blir kontaktperson i ärendet, och är den som får information från handläggaren om vad som händer i ärendet, till exempel om det behöver kompletteras.

Det behöver alltid finnas minst en kontaktperson i ett ärende. För att lägga till fler kontakt­personer meddelar du detta till handläggaren via e-tjänsten:

Så loggar du som kollega in i ett ärende

För ett företag är det ofta flera personer som behöver kunna komplettera och följa vad som händer i ett ärende. När du sökt bygglov som företag får du ett kundnummer att använda. Detta kundnummer delas av er och i kombination med företagets organisationsnummer kan ni logga in som företag.

Du använder fortfarande ditt eget BankID när du loggar in men anger sedan företagets organisationsnummer och kundnummer.

Alla på företaget kan logga in med kundnumret. Det gäller även en konsult eller arkitekt som företaget anlitar.

Kundnumret är gemensamt för företaget

Företagets kundnummer är alltid detsamma, oavsett vilket ärende det gäller. Alla som har tillgång till kundnumret kan därför se samtliga ärenden som företaget har hos bygglov­avdelningen. Undantaget är om det finns handlingar med sekretess i ett ärende, de handlingarna är inte tillgängliga.

Så får du ditt kundnummer

När ett företag skickar in ett nytt ärende till bygglovavdelningen får kontaktpersonen ett meddelande från oss med företagets gemensamma kundnummer. I e-tjänsten anger du företaget som sökande, medan du som ansöker blir automatiskt kontaktperson i ärendet.

Om du redan har ett pågående ärende hos oss och inte fått ett meddelande med företagets kundnummer, ring Kontaktcenter på telefonnummer 036-10 50 00.

När krävs bygglov och hur går processen till?

Bygglov krävs till exempel vid:

  • byte av verksamhet i en lokal,
  • för att sätta upp en skylt på fasaden eller
  • glasa in balkonger på ett flerbostadshus.

Om bygglov eller anmälan krävs och vad du ska skicka in till oss beror på vad du ska göra. Läs mer i guiden:

Vad vill du bygga? Guide som visar om du behöver bygglov eller göra en anmälan

Information om processen från ansökan och handläggningstid till tekniskt samråd och slutbesked när du söker bygglov eller gör en anmälan hittar du här:

Bygglov, marklov och anmälan

Senast granskad/publicerad: