Sök och hantera bygglov som företag

Här får du information om vad som gäller när du söker och följer ett bygglov som företag eller förening. När du sökt bygglov som företag får du ett kundnummer, som du sedan använder när du loggar in i våra e-tjänster för att följa och hantera pågående ärenden.

Kundnummer - gemensamt för företaget

I ett företag är det ofta fler personer som behöver kunna komplettera och följa vad som händer i ett ärende. Därför kan alla på företaget logga in med kundnumret. Även en konsult eller arkitekt som företaget anlitar kan logga in med kundnumret.

Företagets kundnummer är alltid detsamma, oavsett vilket ärende det gäller. Alla som har tillgång till kundnumret kan därför se samtliga ärenden som företaget har hos bygglov­avdelningen. Undantaget är om det finns handlingar med sekretess i ett ärende, de handlingarna är inte tillgängliga.

Vi behöver veta vem som har loggat in i ärendet och till exempel gjort ändringar eller bifogat handlingar. Därför använder du ditt BankID när du loggar in och anger sedan företagets organisationsnummer och kundnummer.

Så får du ditt kundnummer

När ett företag skickar in ett nytt ärende till bygglovavdelningen får kontaktpersonen ett meddelande från oss med företagets gemensamma kundnummer. Den som gör ansökan i e-tjänsten blir automatiskt kontaktperson i ärendet.

Om du redan har ett pågående ärende hos oss och inte fått ett meddelande med företagets kundnummer, ring Kontaktcenter 036-10 50 00.

I e-tjänsten anger du företaget som sökande, medan du som ansöker blir kontaktperson i ärendet.

Företagets kontaktperson får all information

Du som ansöker om bygglov eller gör en anmälan åt företaget blir kontaktperson i ärendet, och är den som får information från handläggaren om vad som händer i ärendet, till exempel om det behöver kompletteras.

Det behöver alltid finnas minst en kontaktperson i ett ärende. För att lägga till fler kontakt­personer meddelar du detta till handläggaren via e-tjänsten:

E-tjänst: Skicka ett meddelande till handläggare Länk till annan webbplats.


När krävs bygglov och hur går processen till?

Bygglov krävs till exempel vid byte av verksamhet i en lokal, för att sätta upp en skylt på fasaden eller glasa in balkonger på ett flerbostadshus.

Information om processen från ansökan och handläggningstid till tekniskt samråd och slutbesked när du söker bygglov eller gör en anmälan hittar du här:

Bygglov, marklov och anmälan

Vad du ska skicka in till oss beror på vad du ska göra. Läs mer i guiden:

Vad vill du bygga? Guide som visar om du behöver bygglov eller göra en anmälan

Senast granskad/publicerad: