Tips för att hitta bostad

Jönköping, illustration.

Här hittar du som letar efter boende tips om hur du skapar större möjligheter till att hitta en bostad. Sökområde, bostadstyp och boendeform är faktorer som spelar roll.

Jönköpings kommun har ingen gemensam bostadsförmedling med lägenheter att hyra ut. För att hitta ett boende måste du själv vara aktiv och leta upp hyresvärdar som kan ha lägenheter. I listan nedan presenterar vi nio tips för dig som letar efter bostad.

1. Registrera dig hos bostadsbolagen

För att hitta en bostad behöver du ställa dig som bostadssökande hos bostadsbolag och hyresvärdar. Leta upp hyresvärdar och bostadsbolag som kan ha intressanta lägenheter för dig. Sök på deras webbplatser för att hitta mer information om läge, kösystem och uthyrningspolicy.Tänk på att anmäla dig hos flera olika hyresvärdar. Det ökar dina chanser att hitta ett boende. Var aktiv och logga in på webbplatserna ofta. Tillgången på lägenheter kan variera från dag till dag.

Under fliken bostadsbolag och hyresvärdar i Jönköpings kommun finns en lista med kontaktuppgifter till ett flertal olika hyresvärdar.

Bostadsbolag och hyresvärdar i Jönköpings kommun

2. Sök på webben

Sök och leta på internet. Sök till exempel ”hitta bostad i Jönköping”. Det finns flera bostadssidor och portaler som visar en överblick av var det finns lediga lägenheter. Tänk på att en del sajter har en medlemsavgift.

3. Dela lägenhet

Kan du hyra en större lägenhet och dela med någon eller flera? Det kan innebära en rimlig kostnad. Ofta kan större lägenheter vara lättare att få kontrakt på. Nybyggda lägenheter är dyra men kan vara lättare att få kontrakt på.

4. Läs annonser och annonsera själv

Leta efter bostadsannonser under ”uthyres” i dagstidningar (tidningar finns ofta att låna på bibliotek). Du kan också själv lägga ut annons på till exempel blocket eller i lägenhetsgrupper på sociala medier.

En annons kan innehålla:

 • Kort info vem du är: vad du gör, ålder och intressen
 • Önskemål om storlek på boende
 • Önskat geografiskt område, typ stadsdel eller ort
 • Maxhyra - hur mycket du kan betala i månadshyra
 • En trevlig bild på dig själv eller din familj

Tänk på att:

 • Undvika ord som "akut". Kan ge många oseriösa svar.
 • Vara ärlig! Skriv bara rök och husdjursfri om det verkligen stämmer
 • Låta någon annan läsa igenom annonsen när du är klar
 • Göra en stavningskontroll

5. Sök utanför tätorten

Ofta är det lättare att få tag i lägenhet om du är beredd att söka dig till mindre orter utanför innerstaden. Leta även i närliggande kommuner där trycket på bostäder kan vara lägre. Kolla upp vad det går för bussar och tåg. Jönköpings länstrafik har ett stort nät av kommunikationer i hela länet och pendlingsavståndet behöver inte bli så stort. 

Här är några exempel på avstånd:

 • Vaggeryd - 25 km till Torsvik, 34 km till centrala Jönköping
 • Habo - 9 km till Bankeryd, 17 km till centrala Jönköping
 • Aneby - 38 km till Huskvarna
 • Nässjö - 27 km till Tenhult
 • Ödeshög - 32 km till Gränna

Var öppen för andra platser. Tänk på att du kan börja med att hyra en bostad utanför tätorten och Jönköpings kommun. Ditt utgångsläge blir bättre och du kan därefter söka dig vidare mot centralare delar om du vill. Du får dessutom boendereferenser som hjälper dig vidare i sökandet.

Jönköpings länstrafik. för att se länskarta, välj Zoner Länk till annan webbplats.

Aneby kommun Länk till annan webbplats.

Eksjö kommun Länk till annan webbplats.

Gislaveds kommun Länk till annan webbplats.

Gnosjö kommun Länk till annan webbplats.

Habo kommun Länk till annan webbplats.

Mullsjö kommun Länk till annan webbplats.

Nässjö kommun Länk till annan webbplats.

Sävsjö kommun Länk till annan webbplats.

Tranås kommun Länk till annan webbplats.

Vaggeryds kommun Länk till annan webbplats.

Vetlanda kommun Länk till annan webbplats.

Värnamo kommun Länk till annan webbplats.

6. Bo inneboende

Kan du hyra ett rum, eller känner du någon som du kan bo inneboende hos? Viktigt här är att ni skriver ett inneboendeavtal. I avtalet står vad ni har kommit överens om angående hyra, hyrestid och andra gemensamma kostnader. Mallar för det kan du hitta genom att söka på webben.

Tänk på att vissa bostadsbolag kan ha regler om hur många personer som får bo i en lägenhet. Var säker på att följa hyresvärdens bestämmelser, innan du tackar ja till en sådant boende.

7. Köpa bostad

Kanske kan du köpa ditt boende, själv eller tillsammans med någon annan? Det finns alltid många objekt ute på marknaden i olika prisklasser. Även här blir kostnaden generellt lägre ju längre ifrån stadskärnan du söker dig. Hitta lägenheter som är till salu genom att söka på ordet ”bostadssajt” på webben.

8. Var redo med dokument

Se till att i förväg ta fram de papper som du kan behöva inför ett eventuellt lägenhetserbjudande. Det kan vara bland annat:

 • Personbevis,
 • Anställningsbevis
 • Inkomst och bankutdrag
 • Rekommendationer och referens er

Om du har skulder:

 • Försök att betala av dem - det är skillnad mellan en obetald betalningsanmärkning och en betald anmärkning
 • Prata med en budget- och skuldrådgivare på Jönköpings kommun. De kan hjälpa dig att hitta lösningar på ekonomiska problem. Rådgivningen är gratis och frivillig.

Budget och skuldrådgivning

9. Ge inte upp!

Att hitta bostad kan kännas omöjligt men håll hoppet uppe. Var drivande och ta till dig flera av tipsen så kanske har du ett boende snabbare än förväntat.

När du har hittat en bostad se till att skaffa en hemförsäkring!

Det är väldigt viktigt att du har en hemförsäkring när du hyr en bostad. Utan den får du ingen ersättning alls om du blir av med dina ägodelar vid t.ex. en brand eller stöld.

Senast granskad/publicerad: