Radonmätning i flerbostadshus och bostadsrätter

Här hittar du som är fastighetsägare information om ditt ansvar, miljöförvaltningens tillsyn och avgifter när det gäller radon och radonmätning.

Du som äger flerbostadshus är skyldig att utföra egenkontroll av din verksamhet. Detta gäller även bostadsrättsföreningar. I egenkontrollen ingår att regelbundet utföra radonmätningar.

Mät och rapportera

Ditt ansvar som fastighetsägare är att kontrollera att radonhalten in din fastighet inte överstiger referensvärdet 200 Bq/m³ luft. Det gör du genom att mäta radonhalten i din fastighet med ett intervall av var tionde år. Om du har mätresultat som är mer än tio år gamla ska en ny radonmätning göras. När du har genomfört en radonmätning och fått analysrapporterna, ska du skicka kopior på dessa till miljö- och hälsoskyddskontoret. Vi registrerar radonmätningen som blir sökbar i vår digitala tjänst.

Egenkontroll för fastighetsägare

Sök radonmätningar i flerbostadshus i Jönköpings kommun (radonregister) Länk till annan webbplats.

När och hur mäter jag radon i min fastighet?

Radonmätning ska göras någon gång mellan den 1 oktober och den 30 april. Mätningen ska pågå under minst 60 dagar. Ju längre tid du mäter, desto noggrannare blir mätningen. Radonhalten varierar under dygnet och med årstiderna. Resultatet av mätningen rapporterar du till Jönköpings kommun.

Gör så här:

  1. Köp in mätdosor via ett ackrediterat mätlaboratorium och genomför mätningen enligt medföljande metodbeskrivning. Metodbeskrivning finns även på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.
  2. Skicka tillbaka mätdosorna till mätlaboratoriet för analys tillsammans med det medföljande protokollet som du fyllt i. Resultatet kommer till dig med posten inom ett par veckor.
  3. Skicka en kopia på resultatet till Jönköpings kommun:

    Jönköpings kommun
    Miljö- och hälsoskyddsnämnden
    551 89 Jönköping
    Eller
    E-post: miljo@jonkoping.se
  4. Därefter registrerar Jönköpings kommun din radonmätning, som blir sökbar i radonregistret.

    Jönköpings kommuns radonregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

    Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning Länk till annan webbplats.

    Så mäter du radon, Boverket Länk till annan webbplats.

    Att mäta radon, Strålsäkerhetsmyndigheten Länk till annan webbplats.

Hur ofta ska jag mäta radon?

Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation är att radonhalten i en bostad ska kontrolleras minst vart tionde år.

Du bör göra en mätning om:

  • ingen tidigare mätning är gjord
  • senaste mätning är mer än tio år gammal
  • en förändring av lägenheten har gjorts som kan påverka radonhalten.

Åtgärder som kan påverka radonhalten är sådana som berör värme, ventilation och vatten eller som har lett till håltagning i bottenplattan.

Vilken tid på året ska radonmätningar göras?

Radonmätning bör ske vart tionde år och göras någon gång mellan den 1 oktober och den 30 april. Mätningen ska pågå under minst 60 dagar. Ju längre tid du mäter, desto noggrannare blir mätningen. Radonhalten varierar under dygnet och med årstiderna.

Hur beställer jag mätutrustning?

Du kan beställa mätutrustning hos olika aktörer. Swedac är en myndighet och nationellt ackrediteringsorgan för Sverige. På deras webbplats kan du se vilka företag och aktörer som är ackrediterade (har en godkänd analysmetod för radon).

Swedac Länk till annan webbplats.

Hur många lägenheter i min fastighet ska mätas?

För fastigheter med flera lägenheter behöver du oftast inte göra en mätning i alla lägenheter. Du kan gör ett urval. Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för mätning av radon i bostäder beskriver hur urvalet ska gå till. I den framgår att mätningen ska omfatta:

  • minst 20 procent av lägenheterna i varje huskropp
  • minst en lägenhet på varje våningsplan
  • alla lägenheter som har direkt markkontakt, det vill säga där det inte finns någon annan lägenhet eller källare under bostaden.

Bland de lägenheter som du väljer ut bör de som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt (eller andra utrymmen som går vertikalt genom fastigheten) ingå, eftersom markradon kan ta sig upp genom sådana utrymmen.

Exempel på hur du räknar ut antal lägenheter som ska mätas
Här följer tre olika exempel på hur du kan göra urvalet av lägenheter beroende av hur din fastighet ser ut. I exemplen är det endast en huskropp på varje fastighet. Om det hade funnits två eller flera likadana huskroppar på samma fastighet hade du gjort samma urval i de andra huskropparna också och antalet lägenheter som då skulle ha kontrollerats hade blivit fler.

Exempel 1
Huset har en källare och tre våningsplan ovan mark. I källaren finns det inga lägenheter. Fyra lägenheter finns på varje våningsplan. Totalt finns det 12 lägenheter i fastigheten.

Slutsats: Du ska mäta radonhalten i tre lägenheter. Minst en lägenhet på varje våningsplan. Källaren behöver inte kontrolleras.

Exempel 2
Huset har källare och tre våningsplan ovan mark. I källaren finns det två lägenheter och på varje våningsplan finns det fyra lägenheter. Totalt finns det 14 lägenheter.

Slutsats: Du ska mäta radonhalten i fem lägenheter. Båda lägenheterna i källaren och minst en lägenhet på övriga tre våningsplan.

Exempel 3
Huset har källare och tre våningsplan ovan mark. Det finns tre olika trappuppgångar. Varje våningsplan har två lägenheter. I källaren finns det inga lägenheter. Totalt finns det 18 lägenheter, sex lägenheter i varje trappuppgång.

Slutsats: Du ska mäta radonhalten i minst fyra lägenheter. Minst en lägenhet på varje våningsplan och ytterligare en lägenhet på valfritt våningsplan. Försök att sprida ut mätningen så att du mäter i olika trappuppgångar. Källaren behöver inte kontrolleras.

Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning Länk till annan webbplats.

Vad händer om jag inte skickar in resultatet från radonmätningen?

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen får förelägga en fastighetsägare att lämna in de uppgifter och handlingar som behövs för kontrollen. Det kan till exempel vara att du som fastighetsägare ska lämna in kopior på analysrapporter från radonmätning.

Om radonhalten är över 200 Bq/m³ luft kan nämnden förelägga dig att du ska utreda orsaken till varför radonhalten är hög och att du därefter ska utföra åtgärder för att sänka radonhalten i fastigheten.

Tillsyn

Jönköpings kommun kontrollerar att fastighetsägaren utför radonmätningar regelbundet och gör åtgärder för att sänka radonhalten om den är för hög. Syftet med kontrollerna är att se till att människor inte riskerar att bli sjuka av sin boendemiljö.

Avgifter

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 366 kronor.

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Taxa enligt strålskyddslagen för solarier och radon Pdf, 179.7 kB.

 

KONTAKT

Miljö- och hälsoskyddskontoret
Hälsoskyddsenheten
Telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)
Telefontider: Tisdag och torsdag kl 9.30-12.00
E-post: halsoskydd@jonkoping.se

Senast granskad/publicerad: