Inomhusmiljö, boendemiljö
Här har vi samlat information för dig som har problem i din boendemiljö som påverkar din hälsa negativt.
Miljö- och hälsoskyddskontoret kan i vissa fall hjälpa till och ställa krav på den som ska åtgärda störningen. I texten nedan hittar du de vanligaste klagomålen och svar på vad du kan göra för att lösa problemet.
Tänk på detta innan du anmäler ett klagomål till oss:
Kontakta den som är ansvarig
För att vi ska hantera din klagomålsanmälan behöver du först kontakta den som orsakar störningen eller har ansvar för den. Det är viktigt att denne får möjlighet att undersöka och åtgärda problemet innan du lämnar in en klagomålsanmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret.
Får du ingen hjälp trots att du tagit kontakt med den ansvarige kan du anmäla ditt klagomål till miljö- och hälsoskyddskontoret så kanske vi kan hjälpa dig. För snabbare handläggning, skicka gärna en kopia till oss på den anmälan som du gjort till den ansvarige.
För dagbok
Om ditt klagomål gäller en störning som är återkommande vill vi att du för en störningsdagbok i två till tre veckor innan du anmäler klagomålet. Detta underlättar handläggningen och förkortar handläggningstiden.
Personuppgifter
När du anmäler ett klagomål i din boendemiljö kan du inte vara anonym eftersom miljö- och hälsoskyddskontoret måste kunna kontakta dig för att göra en komplett utredning. Vi har tyvärr inte möjlighet att hantera ditt ärende om vi inte kan göra en utredning.
Lämna bara in de uppgifter du känner dig bekväm med att andra tar del av.
Om du vill lämna in ett anonymt klagomål som berör något annat än din boendemiljö, tänk på att inte uppge ditt namn och din adress, eftersom alla uppgifter som kommer in till oss blir offentliga handlingar.
Vad händer när jag har anmält ett klagomål?
När du anmäler en störning till oss är vår huvudsakliga uppgift att bedöma om det finns en risk för olägenhet enligt miljöbalken och kontrollera att den som är ansvarig rättar till problemet som orsakar olägenheten.
En olägenhet enligt miljöbalken är en störning som utgör en risk för människors hälsa eller miljön och som är pågående och inte helt tillfällig.
- Först kontrollerar vi att den som är ansvarig för störningen har kontaktats. I texten nedan hittar du mer information.
- Ofta behöver vi göra en inspektion på plats för att bilda oss en uppfattning om problemet och avgöra hur vi kan gå vidare.
- Om vi bedömer att det finns en risk för olägenhet kontaktar vi den som är ansvarig så att den får möjlighet att beskriva vad den har gjort eller kommer att göra för att lösa problemet.
- Om problemet kvarstår kan vi komma att ställa krav på noggrannare utredningar och åtgärder för att avhjälpa problemet. När vi ställer krav kan processen komma att ta tid. Tiden för handläggning varierar stort mellan olika ärenden.
Länk till sidan där du kan anmäla klagomål på boendemiljön hittar du längst ner efter att du läst vår information.
Fukt och mögel inomhus
Sliten boendemiljö
Skadedjur inomhus
Temperatur inomhus värmebölja eller kyla
Låg temperatur i kranvatten, risk för legionella
Buller från fläktar och andra installationer
Buller från grannar
Buller från byggarbetsplatser
Tillfälliga arrangemang
Musik från restaurangverksamheter
Störande buller från trafik eller enskilda bilister
Störande lukt från verksamheter
Granne med stökig eller ovårdad tomt
Grannar som röker
Störande ljus från skylt eller strålkastare
Skadedjur utomhus
Bristande renhållning av gator, torg och i parker
Bristande renhållning, återvinningsstation
Klagomål i arbetsmiljö
Klagomål på vilda djur eller andras husdjur
Hur anmäler jag klagomål på boendemiljön?
Senast granskad/publicerad:
KONTAKT
Kontaktcenter
Tfn 036-10 50 00
Hälsoskyddsenheten
Miljö- och hälsoskyddskontoret
Kontaktcenter
Tfn 036-10 50 00