Återställning av vattendrag

Här får du veta hur Jönköpings kommun återställer vattendrag för att stärka den biologiska mångfalden i vattenmiljön. Läs om historisk påverkan och återställningsmetoder.

Jönköpings kommun samarbetar med länsstyrelsens fiskeenhet för att förbättra livsmiljöer i Vätterbäckarna och Nissans källflöden. Målet är att skapa bättre förutsättningar för växter och djur som lever i och vid vattendragen i linje med EU:s ramdirektiv för vatten och de nationella miljömålen.

Varför behöver vattendragen återställas?

Under lång tid har människor påverkat våra vattendrag. Vattendrags fallhöjd och lutning har nyttjats för att driva kvarnar och vattenkraft. Vattendrag har rensats på sten och block för att minska översvämningsfrekvens och få till effektivare markanvändning. Dessa åtgärder har haft stor betydelse historiskt för samhällsutvecklingen, men lämnat spår som fortfarande påverkar naturen negativt idag.

Vandringshinder för fisk och andra vattenlevande djur

Ett vanligt problem är så kallade vandringshinder – alltså fysiska barriärer som hindrar fiskar och andra vattenlevande djur från att röra sig uppströms och nedströms. Exempel på vandringshinder:

  • Dammar i vattendrag
  • Vägtrummor med fall
  • Bröthögar och andra hinder i vattendrag

Vandringshinder kan också påverka temperaturen i vattnet, minska transporten av material som sand och grus, som påverkar processer som formar vattendraget.

Så tar vi bort eller förändrar vandringshinder

För att ta bort eller förändra ett hinder undersöker vi först förutsättningarna i form av en förstudie. Vi gör bland annat inmätningar, flödesberäkningar, bedömningar av tekniska förutsättningar att åtgärda hinder, undersöker dammens historik och rättsläge, samt kartlägger lokala intressen.

Vanligtvis så undersöks tre olika åtgärdstyper vid förstudier.

Utrivning av damm eller hinder

Dammkonstruktionen tas bort så att den inte längre påverkar vattnets djup eller läge. När vattenspegeln försvinner återställs vattendragets naturliga form och lutning. Det skapar livsmiljöer för fiskarter som är anpassade till strömmande vatten.

Fördelarna med att riva ut en damm är bland annat att:

  • det ger stor biologisk nytta,
  • behovet av framtida underhåll försvinner,
  • åtgärden ofta är kostnadseffektiv.

Bygga omlöp

Ett omlöp är en konstgjord bäckfåra som byggs vid sidan av hindret och genom dammvallen. Detta gör det möjligt att ta ut dammens fallhöjd, så att fisk kan passera, samtidigt som dammen kan vara kvar.

Omlöp kräver utrymme eftersom lutningen måste vara tillräckligt låg för att fisk ska kunna simma igenom. Omlöp kräver både att omlöpet och att dammen fortsatt underhålls och sköts om för att bibehålla teknisk funktion.

Bygga tekniska fiskvägar

Tekniska fiskvägar är konstruktioner i betongbassänger som avskärmas med skiljeväggar och öppningar som vattnet rinner igenom. De används främst i miljöer där omlöp inte är möjliga på grund av platsbrist.

Tekniska fiskvägar fungerar ofta bra för starksimmande fiskarter såsom lax och öring, men mindre bra för svagsimmande arter exempelvis elritsa eller mört. Tekniska fiskvägar kräver kontinuerlig drift och underhåll, och är oftast väldigt kostsamma att bygga.

Återställa vattendragens naturliga form, utbredning och flöde

Förr har många vattendrag rätats ut, rensats, sänkts eller använts för att transportera timmer. Ingrepp har gjorts för att vinna ny mark och minska vattendrags översvämningsfrekvens. Det har lett till att viktiga livsmiljöer försvunnit.

Innan åtgärder påbörjas, så tas en övergripande åtgärdsplan som visar:

  • Vilken typ av påverkan som finns
  • Dela in vattendraget i olika kategorier utifrån hur vattenmiljön ser ut
  • Avgöra vilka åtgärder som är mest prioriterade och ger mest naturnytta

Så ser åtgärderna ut

Återställningen syftar till att återskapa vattendragets naturliga tillstånd – så som det såg ut innan mänskliga ingrepp påverkade miljön.

Vanliga åtgärder är att återföra sten, block och död ved till vattendraget. Dessa strukturer fyller flera viktiga funktioner:

  • De skapar variation i djup och vattenhastighet, vilket gynnar fiskars ståndplatser.
  • De påverkar vattendragets form och bredd, ökar översvämningsfrekvensen och förbättrar kontakten med den omgivande miljön.

Vissa åtgärder är effekter märkbara omgående. Andra åtgärder kräver lång tid innan effekter går att observera, då det tar tid innan processer i vattendraget fått önskvärd effekt.

Senast granskad/publicerad: