search
Sök
menu
Meny

Utveckling och projekt i stadsmiljön

Hela tiden pågår utveckling, nybyggnation och ombyggnation på någon plats i staden i Jönköping och Huskvarna. Här presenteras en del projekt och vad som är aktuellt just i år. En del utvecklingsområden har egna sidor.

Tillfälliga projekt i stadsmiljön

Jönköpings kommun strävar efter att skapa ett stadsrum som är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart och som fungerar som mötesplats och gemensamt vardagsrum för stadens invånare och besökare. Kommunens stadsplanering ska i enlighet med Stadsbyggnadsvision 2.0, antagen av kommunfullmäktige 2008, bidra till att skapa attraktiva, trygga och upplevelserika platser och stråk samt ge plats för rekreation och grönska.

Enligt Stadsmiljöprogrammet, antaget av kommunfullmäktige 2016, uppstår en stads identitet och attraktivitet i livet mellan byggnaderna – i samspelet mellan uteserveringar, offentlig konst och evenemang, men också i samspelet med dess skyltar och möbler. Vidare ska Jönköpings kommun uppmuntra till utomhusevenemang samt att nya idéer och aktiviteter får plats i stadsrummet.

Platser för sommarhäng i centrala Jönköping

I år gör Jönköpings kommun en satsning på att komplettera uteserveringarna med fyra möblerade platser för sommarhäng: Rådhusparken, på Hoppets torg, Hovrättstorget och Lillsjöplan. Ibland kallas denna typ av möblerade platser för food courts eftersom det ger en möjlighet att äta sin take away-mat och är man flera i sällskapet kan man välja att hämta från olika ställen.

Läs mer om platser för sommarhäng

Sommargågata på Trädgårdsgatan

2020 är det tredje året som en del av Trädgårdsgatan på väster i Jönköping blir tillfällig gågata mellan maj-september. I år förlängs gatan förbi Sofiakyrkan.

Syftet med sommargågatan på Trädgårdsgatan är att skapa förutsättningar för ett ökat stadsliv och en stadsmiljö som fungerar som vardagsrum för stadens invånare och besökare. Trädgårdsgatan är en central gata med restauranger och handel där bilar annars tar upp ganska mycket plats. Genom att stänga av gatan för biltrafik över sommaren tror vi att det blir en tryggare och trevligare miljö för människor att mötas på - strosa runt, sitta på uteserveringarna, slå sig ner på en pallkragebänk eller i solstolarna på den uppmärksammade sandstranden med en glass.

Stadsdelsutveckling

Huskvarna centrum

Vi gör en utredning av stadsmiljön och behoven i centrala Huskvarna, med fokus på Jönköpingsvägen, Rosenborgsgatan och deras koppling mot Esplanaden.

Läs mer om utveckling i Huskvarna centrum

Magnus Ladulås plats

Magnus Ladulås plats intill Munksjön i centrala Jönköping har länge varit en tillfällig parkering. Nu planeras hur platsen kan utvecklas.

Läs mer om utvecklingen av Magnus Ladulås plats

Södra Munksjön

Utvecklingen av Jönköpings nya centrala stadsdel söder om Munksjön görs genom det kommunela bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB (SMUAB).

Läs mer på sodramunksjon.selänk till annan webbplats

Öxnehaga

2020 startar ett långsiktigt arbete med stadsdelsutveckling på Öxnehaga.

Läs mer om stadsdelsutveckling på Öxnehaga

 

Pågående detaljplaner

Pågående och kommande vägarbeten

Belysning för en tryggare stadsmiljö

Vi arbetar aktivt med belysning för att skapa en trygg och säker miljö för människor och trafik.

Läs mer och rapportera platser med otrygg belysning