Skydda din fastighet mot översvämning
Här får du som fastighetsägare tips på hur du kan skydda din bostad mot översvämningar och ditt ansvar för att skydda din fastighet.
Som fastighetsägare ansvarar du för att skydda din bostad mot översvämningar. Det innebär att du ska genomföra åtgärder för att minska risken för översvämningar och för att skydda din egendom om en översvämning skulle inträffa.
Förebyggande åtgärder mot översvämningar
Här är några åtgärder du som fastighetsägare kan vidta för att minska risken för översvämning:
- Kontrollera din försäkring. Ta bilder på rummen i huset för att kunna visa försäkringsbolaget vid behov.
- Ta reda på om ditt område varit översvämmat tidigare och vilka konsekvenserna blev då. Tidigare erfarenheter kan vara till hjälp för din egen beredskap. I MSB:s översvämningsportal visas kartor över översvämningsrisker utmed svenska vattendrag och kuster. På kommunens webbplats finns information om hur de centrala delarna av Jönköping påverkas vid ett skyfall.
- Ta reda på hur vattennivåerna är under normala förhållanden – så att du kan se när vattnet börjar stiga.
- Följ väderleksrapporten. Ha koll på väderprognoserna för att kunna ta del av SMHI:s varningar för höga flöden eller kraftigt och ihållande regn.
- Förvara värdefulla eller känsliga föremål på en säker plats. Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet.
- Kontrollera att stuprör, brunnar, diken och dräneringsrör är rensade och i bra skick och att rötter från träd och buskar inte nått ner i VA-systemet och orsakar stopp och läckage.
- Se till att marken lutar bort från fastigheten så att avrinning sker åt rätt håll.
- Se över elen så att den inte riskerar att utsättas för översvämning.
- Kontrollera att tak, fönster och dörrar är täta så att inget vatten kan rinna in.
- Skaffa skyddsutrustning. För dig som bor i ett utsatt läge och vet att risken för att få in vatten är stor, kan det vara klokt att ha en dränkbar pump i beredskap. Tänk även i förväg ut det bästa läget för en tillfällig barriär som skyddar det du tycker är viktigast. Lägg inte barriären där den kan förorsaka skred.
- Ha en avstängningsbar golvbrunn, backventiler på avlopp, pluggar för ledningar till tvättställ och vattentätt lock över toaletten.
Minska risken för källaröversvämning
I hus med källare, särskilt där källaren har golvbrunn eller annan avloppsenhet, finns det alltid en risk för källaröversvämning. Vid häftiga regn eller snösmältning kan den allmänna ledningen bli överbelastad och vatten kan baklänges tränga in i avloppsserviser och upp genom golvbrunnar och förorsaka skador.
Vid sidan av översvämningar som orsakas av häftiga regn är stopp i servisledningen den vanligaste skadeorsaken.
Det finns några förebyggande åtgärder som du som fastighetsägare kan göra för att minska risken för översvämning i källaren:
- Placera inte saker i källaren som är värdefulla och känsliga för fukt.
- Kontrollera att avstängbara golvbrunnar är stängda och att automatiska bakvattenventiler fungerar.
- Förse golvbrunnar i källare som inte går att stäng av med tätande anordningar eller byt till avstängbara brunnar.
- Pumpa avloppsvatten och dräneringsvatten från källare.
- Kontakta rörinstallatör om du misstänker att avloppets avstängningsanordningar inte fungerar.
- Kontrollera att regn- och smältvatten leds från byggnaden.
- Bygg vall vid nedfarter till garage och andra utrymmen.
- Kontrollera att intern avloppspump fungerar.
- Anslut fastigheten till alarmeringscentral med larmtjänst.
Kommunens ansvar
Kommunen har det övergripande ansvaret att hantera skyfall och översvämningar inom kommungränsen. Det övergripande ansvaret innebär att kommunen ska arbeta med förebyggande åtgärder, planering för att minimera risken för översvämning i ny exploatering, att se till att ha varningssystem på plats, att samordna insatser vid händelser och att informera de boende. Den framtagna skyfallskartan är en viktig del i detta arbete.
Senast granskad/publicerad: