Råd och tips kring vatten och avlopp
Här hittar du information om vårt dricksvatten. De flesta i kommunen får sitt dricksvatten från Vättern, andra får sitt vatten från grundvattentäkter.
Vattnet i din kran är ett fantastiskt livsmedel. Vad som är viktigt att tänka på är att mitt vatten är ditt vatten och allt som leds ut i avloppet hamnar i vår natur. Tänk därför på vad du spolar ner och sköljer ut i avloppet.
När vattnet i kranen smakar och luktar konstigt
När vattnet står stilla i ledningarna kan det bli lukt- och smakförändringar. Spola därför ordentligt på morgonen när vattnet har stått still över natten. Samma sak gäller om du har varit borta från hemmet en längre tid eller om du inte har spolat i kranarna på en stund. Om vattnet smakar eller luktar konstigt trots att du har spolat så kontakta kommunen via kontaktcenter.
Luktar det illa från ditt avlopp kan du kontrollera att vattenlåsen inte står tomma och att golvbrunnarna är rena.
Vattnets hårdhet – Hur ska jag dosera tvättmedel?
Det kommunala dricksvattnet i Jönköpings kommun är mjukt vatten. Enda undantaget är Örserum som har medelhårt vatten. På tvättmedelsförpackningars doseringsanvisning förekommer oftast följande tre kategorier:
- mjukt (0–8 °dH)
- medelhårt (9–14 °dH)
- hårt vatten (≥ 15 °dH).
Med mjukt vatten kan man dosera en mindre mängd tvättmedel.
Varmvatten – Legionella
Bakterien Legionella är vanligt förekommande i jord- och vattensamlingar. Legionella kan orsaka allvarlig sjukdom. Halten legionellabakterier ökar lätt i stillastående vatten och trivs i temperaturer mellan +18°C och +45°C. Varmvattnet i kranen ska därför inte understiga 50°C. Det innebär en temperatur på ca 65°C i varmvattenberedaren, beroende på längden på rören och om rören är isolerade med mera.
Tänk på att ditt varmvatten inte är dricksvatten.
Så här kan du hjälpa till för att förbättra miljön!
Stora mängder av de miljöbelastade ämnen som släpps ut i Vättern kommer från hushållen. Det är därför viktigt att tänka på vad du spolar ner i toaletten.
Kolla vad dina skönhets- och hygienprodukter innehåller
Tänk på vad du köper för träning- och fritidskläder
Köp miljömärkt textil
Använd rätt disk-, tvätt- och rengöringsmedel
Spola inte ner fett i vasken!
Dammsug noga innan du våttorkar golv!
Ha koll på vad färgen innehåller - undvik kadmium
Tips för att minska vattenförbrukningen
Senast granskad/publicerad: