Vattenkvalitet och hårdhet i kommunens vattenverk
Här finns information om vattenkvaliteten på vårt dricksvatten. Vattnet tas från olika källor till vattenverken i kommunen, där det görs till dricksvatten.
Vattnet som vi gör dricksvatten av tas från en sjö – ytvattentäkt, eller direkt ur marken – grundvattentäkt. Vi kontrollerar regelbundet kvaliteten och tillsätter ibland ämnen för att förbättra vattnets egenskaper.
Vattnets hårdhet
I Jönköpings kommun har vi mjukt vatten, 0-5 dH. Enda undantaget är Örserum som har medelhårt vatten. Mjukt vatten innebär att man kan använda den lägsta doseringen vid disk och tvätt.
Temperatur
Hur kallt vattnet är beror på temperaturen i vattentäkten. Grundvattentäkter har generellt låga och stabila temperaturer året om. Ytvattentäkter kan ha kraftigt varierande temperatur beroende av årstid, storlek på sjön/vattendraget samt vilket djup vattnet tas in från.
Järn och alkalinitet
För att minska risken för rost i rörnätet tillsätts någon/några av kemikalierna kalk, kolsyra, bikarbonat eller soda vid vattenverket, vilket ökar alkaliniteten. Det vill säga vattnets förmåga att stå emot försurning. På några vattenverk används alkaliska filter istället för kemikalier.
Klor
För att bakterier inte ska trivas i vattnet tillsätts klor i låg dos på vattenverken. Mängden klor är högre i vattnet närmast vattenverket och sjunker efterhand längre ut på ledningsnätet.
Om du är överkänslig mot klor kan du ta bort kloret i dricksvattnet genom att tillsätta askorbinsyra. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa på apotek eller i livsmedelsaffär.
Fluoridhalt
Måttliga halter av fluorid (under gränsvärdet för dricksvatten 1,5 mg/l) skyddar dina tänder men höga halter kan ge fläckar på tänderna. Flourid kan finnas naturligt i vatten.
Radon
I grundvatten kan det finnas radon beroende av markens och bergets uppbyggnad. För att minska halten radon renas vattnet genom luftning.
Nitrat
Nitrat kan omvandlas till nitrit i kroppen. Nitrit kan påverkan hemoglobinet i blodet och därmed medföra att blodets förmåga att ta upp syre minskar. Om nitrathalten ökar i dricksvattnet kan det tyda på en förorening.
Koppar
Förhöjda halter koppar förekommer generellt som ett resultat av korrosion på kopparledningar. Koppar kan orsaka grön missfärgning i vitt badrumsporslin och ibland grönfärgning av hår. Spola ur det vatten som varit stillastående i ledningarna så undviker du att få vatten som innehåller koppar.
Mikroorganismer/bakterier
Specifika bakterier analyseras för att de ger en bra bild av hur kvaliteten på drickvattnet ser ut. En del av de bakterier som analyseras i dricksvattnet är så kallade indikatorbakterier.
Kontroll
Vi tar årligen mängder med prover på vattnet. Proverna bedöms utifrån Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, SLV FS 2001:30.
Om prover bedöms som tjänliga med anmärkning eller otjänliga, tas alltid ett nytt prov (omprov). I de allra flesta fall visar omprovet på ett tjänligt dricksvatten. Om även omprovet visar på att vattnet inte håller tillräckligt god kvalitet gör vi åtgärder för att säkerställa en bra dricksvattenkvalitet.
Angerdshestras vattenverk
Bottnaryds vattenverk
Brunstorps vattenverk
Gränna vattenverk
Häggebergs vattenverk
Norra Unnaryds vattenverk
Ryds vattenverk
Svarttorps vattenverk
Visingsö vattenverk
Vätterledens vattenverk
Ödestugus vattenverk
Örserums vattenverk
Senast granskad/publicerad: