search
Sök
menu
Meny

Mitt vatten är ditt vatten

Vattnet i din kran är ett fantastiskt livsmedel. De flesta i kommunen får sitt dricksvatten från Vättern, och en del får sitt vatten från brunnar. Gemensamt är att vi kan hjälpas åt att vara rädda om vattnet – för mitt vatten är ditt vatten i ett evigt kretslopp!

Stora mängder av de miljöbelastande ämnen som släpps ut till Vättern kommer från hushållen.

Kolla dina skönhets- och hygienprodukter!

Hygien- och skönhetsprodukter innehåller ofta många kemikalier och parfymämnen som kan påverka din hälsa och bryts inte ner i reningsverken. Använd därför parfymfria och ekologiska produkter och så få olika produkter som möjligt.

Hur påverkar du miljön på din fritid?

  • Fleecekläder av plast och polyester bidrar till att mikroplaster släpps ut i miljön och skadar där vattenlevande organismer.
  • Undvik allväderskläder impregnerade med fluorerade miljögifter för dessa ämnen lagras länge i miljön och kan inte brytas ner.
  • Köp ej träningskläder som kallas antibakteriella. Dessa antibakteriella, och så kallade luktfria kläderna, innehåller ofta silver *. Silver är nästan lika skadlig som kvicksilver och dessutom ökar silver risken för antibiotikaresistens. Den luktfria effekten är kortvarig då ämnena tvättas ur redan efter några tvättar, men får en långvarig effekt på miljön då silver inte bryts ner, varken i reningsverken eller ute i miljön.
  • Du som använder konstnärsfärger - tänk på att enbart använda kadmiumfria. Kadmium är en tungmetall som orsakar stor skada i miljön.

Köp miljömärkta kläder, lakan och handdukar!

Miljömärkta textilier innehåller färre miljöbelastande ämnen. Du kan också bidra till minskad miljöbelastning genom att köpa kläder på second hand. Produktion, färgning av tyger och transporter är exempel på hur nya kläder påverkar miljön.

Använd rätt dosering av bra disk, tvätt och rengöringsmedel!

Använd miljömärkta disk- tvätt och rengöringsmedel - dessa kan reningsverken ta hand om. Undvik bakteriedödande medel – de innehåller ämnen som kan bidra till resistens mot antibiotika i samhället.

Spola inte ner fett i vasken!

Fett som hamnar i avloppet sätter igen ledningar och minskar vattenflödet. Det kan orsaka avloppsstopp och översvämning i din källare men också utsläpp av orenat avloppsvatten på stränder. Torka bort fett från stekpannan och släng papperet i påsen för matavfall. Överbliven frityrolja häller du i en tom pet-flaska och sorterar som restavfall.

Dammsug noga innan du våttorkar golv!

Många elektroniska produkter släpper ifrån sig flamskyddsmedel och tungmetaller som binds till dammet. Därför kan du bidra genom att dammsuga ordenligt innan du våttorkar golven, och sedan slänga dammsugarpåsen i soppåsen. Då kommer inte de skadliga ämnena ut i vattnet.

Och tänk på: snus och cigarettfimpar hör inte hemma i toaletten.

*Hur vet man att det finns risk för silver i kläder ?
Leta efter ord som: dålig lukt, anti-odeur, anti-odör behandlad, antimicrobial, odor- stop, for lasting freshness eller liknade formuleringar