search
Sök
menu
Meny

Mikroplast, skadliga partiklar i bland annat hygienprodukter

Mikroplaster är små, små plastbitar som kan ta sig igenom avloppsreningsverken och ut i sjöar och hav. Mikroplaster används som slipmedel i peeling-produkter och tandkräm, men också i många andra kosmetiska produkter. Här är några exempel på vad du bör undvika.

Mikroplaster som kommer ut i våra sjöar och hav förorenar vattnet, och kan ätas upp av fiskar och andra vattenlevande organismer. En ny rapport visar att halterna av mikroplaster i södra Vättern är högre än i Östersjön. (Läs mer via länk till Havs- och vattenmyndigheten.)

En del mikroplaster kommer från kosmetika och hygienprodukter. Produkterna ska alltid ha en innehållsförteckning, där alla ingående ämnen listas efter mängd i produkten.

Om du vill undvika att köpa produkter med plastpartiklar ska du leta efter följande namn, angivet som ett enskilt namn. Oftast anges det engelska namnet. (Om det anges som en del av ett namn behöver det inte vara en partikel, dvs en microplast.)

Benämningar på mikroplast

Engelskt namn

Svenskt namn

Förkortning

polyethylene

polyeten

PE

polypropylene

polypropylen

PP

polyethylene therephtalate

polyetentereftalat

PET

polymethyl methacrylate

polymetyl-metakrylat

PMMA

polytetrafluoroethylene

polytetrafluoroetylen

PTFE

polystyrene

polystyren

PS

nylon

nylon


polyethersulphone

polyetersulfon

PES

polyurethane

polyuretaner

PU

polyamide

polyamid

PA

polyvinylchloride

polyvinylklorid

PVC

polyvinylacetate

polyvinylacetat

PVAc

 

I vilka kosmetiska produkter används mikroplaster?

Partiklarna används främst som slipmedel i kroppskrubb, peeling- och duschkräm, men förekommer också i en mängd andra kosmetiska produkter på den europeiska marknaden. Till exempel tandkräm, schampo, hudkrämer, ögonskugga, deodorant, hårspray, rouge, nagellack, mascara, rakkräm, babyprodukter, hand- och ansiktsrengöring, bubbelbad, hårfärgningsmedel och solskyddsmedel.

Innehållet av plast i produkterna varierar från mindre än 1 % till mer än 90 %, men i normalfallet endast upp till 10 %. Funktionerna för dessa plasttillsatser är många. Utöver skrubbeffekten av mikrokorn kan plasttillsatser i kosmetiska produkter även ha funktion som viskositetsreglerande medel, emulgeringsmedel, filmbildande medel, bulkmedel, gelningsmedel, för utjämnande effekt (t.ex. av rynkor), som glitter, för att ge färg, slipmedel (exfolierande effekt), för kontrollerad frisättning av olika aktiva ingredienser såsom dofter, vitaminer, solfilter och en mängd andra aktiva beståndsdelar, med mera.

Källa: Rapport 2/16, Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen