Flergångsförpackningar vid avhämtning av mat och dryck

Här hittar du som driver till exempel restaurang eller annat serveringsställe information om att du från den 1 januari 2024 ska kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas.

Från den 1 januari 2024 ska restauranger, kaféer, livsmedelsbutiker och andra serveringsställen kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas.

Kravet införs för att minska nedskräpningen av engångsartiklar och för att minska resursförbrukningen. I Sverige är målet att förbrukningen av muggar och matlådor som är engångsplastprodukter ska ha minskat med 50 % från och med år 2026 jämfört med förbrukningen år 2022.

Regler

Reglerna innefattar bland annat:

  • Du som idag säljer mat i engångsmatlåda eller dryck i engångsmuggar ska kunna erbjuda detta i matlådor och muggar som kan återanvändas.
  • Försäljningsstället ska välja de flergångsförpackningar som har minst påverkan på miljö och människors hälsa.
  • Matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen.

Detaljerad information om reglerna finns på Naturvårdsverkets webbplats.

Erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationskrav

Förutom att informera dina kunder om att de kan välja en återanvändbar mugg eller matlåda så måste du också informera dina kunder om:

  • Den miljöpåverkan som användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor ger upphov till.
  • Fördelarna med en minskad förbrukning av engångsmuggar och engångsmatlådor.

Informationen ska lämnas väl synlig på försäljningsstället och vara lättillgänglig för konsumenten. Organisationen Hålls Sverige rent har tagit fram ett kommunikationsmaterial som du som företagare kan använda på försäljningsstället.

Kommunikationsmaterial - Från engångs till flergångs, Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats.

Undantag

Kraven gäller inte försäljningsställen som serverar snabbmat i en engångsmugg eller engångsmatlåda som enbart består av papper eller kartong som inte har behandlats på ett sätt som fördröjer nedbrytningen.

Kraven gäller inte heller den som serverar dryck eller snabbmat i färre än 150 engångsmuggar och engångsmatlådor per dag. Från och med den 1 januari 2026 är det färre än 75 engångsmuggar eller engångsmatlådor som gäller.

Ta fram rutiner för antalet

Försäljningsstället ska skapa rutiner för att säkert veta att det inte går åt fler än 150 engångsmuggar eller engångsmatlådor per dag, i genomsnitt.

Tillsyn

Det är miljö- och hälsoskyddskontoret som har ansvar för tillsyn i fråga om hur bestämmelserna om att erbjuda återanvändbar matlåda/mugg uppfylls lokalt.

Om en verksamhet inte följer kraven i förordningen kan verksamheten komma att bli ålagd att betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor.

Avgifter

Taxan för miljö- och hälsoskyddsärenden baseras antingen på timavgiften och antalet arbetstimmar som ärendet tar, eller en fast avgift med ett bestämt antal handläggningstimmar.

Avgifter tas ut för:

  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av ansökningar om tillstånd eller dispens.
  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av anmälan av verksamhet eller åtgärd.
  • Handläggning och andra åtgärder vid övrig tillsyn.

Timavgifterna baseras på den faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende. Du betalar för den tid som våra inspektörer bedriver tillsyn på plats i din verksamhet och för förberedelser samt efterarbete. Dessutom för den tid vi lägger ner på att exempelvis begära in olika handlingar och kompletteringar samt beslut om avgift och eventuella sanktioner.

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 366 kronor per timme. Därefter tas en avgift på 683 kronor för varje påbörjad halvtimme.

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Taxor

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn enligt miljöbalken är angivna i taxebilagor som du kan beställa från Kontaktcenter.

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Pdf, 488.7 kB.

  • Taxebilaga 1, 2025: beskriver handläggningstid för prövning, godkännande, anmälan, tillsyn och information för miljöfarliga verksamheter och hälsoskydd.
  • Taxebilaga 2, 2025: beskriver fast årlig tillsynsavgift för miljöfarlig verksamhet. Fast avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa.

Senast granskad/publicerad: