Oljeavskiljare, regler och tillsyn

En oljeavskiljare klass 2

Foto Peter Prima.

Här hittar du en översikt om vilka krav som gäller för oljeavskiljare vid verksamheter där det finns risk för utsläpp av olja till avloppsnätet.

Oljeavskiljare används för att hindra oljeförorenat avloppsvatten att nå avloppsreningsverk eller dagvatten. Avloppsreningsverken är främst till för att rena avloppsvatten från hushållen och det är viktigt att övrigt avloppsvatten inte innehåller ämnen som kan påverka reningsprocessen.

Oljeavskiljare behövs vid verksamheter där det finns risk för utsläpp av olja till avloppsnätet, t.ex. biltvättar, gör-det-själv-hallar och industrier. Det kan också handla om dagvattenhantering vid  bensinstationer, parkeringshus eller åkerier.

Rening av dagvatten vid parkeringsytor

För parkeringsytor över 1000 m² och eller 50 st parkeringsplatser gäller det att dagvattnet leds till en eller flera oljeavskiljare innan vattnet går vidare till infiltration eller liknande. Anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret ska ske för denna dagvattenanläggning.

Oljeavskiljaren ska uppfylla svensk standard SS-EN 858

Beroende på verksamhet ställs olika krav på oljeavskiljarens funktion. Oljeavskiljaren ska vara utrustad med nivålarm samt provtagningsenhet. Var femte år ska oljeavskiljaren besiktas. Miljö- och hälsoskyddsnämnden kan ställa ytterligare krav.

För fordonstvätt krävs ofta ytterligare rening, se riktlinjer för fordonstvätt.

Riktlinjer för tvätt av fordon Länk till annan webbplats.

Naturvårdsverket  Länk till annan webbplats.

Sopor.nu  Länk till annan webbplats.

Farligt avfall i verksamheter

Avgift

Taxan för miljö- och hälsoskyddsärenden baseras antingen på timavgiften och antalet arbetstimmar som ärendet tar, eller en fast avgift med ett bestämt antal handläggningstimmar.

Avgifter tas ut för:

  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av ansökningar om tillstånd eller dispens.
  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av anmälan av verksamhet eller åtgärd.
  • Handläggning och andra åtgärder vid övrig tillsyn.

Timavgifterna baseras på den faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende. Du betalar för den tid som våra inspektörer bedriver tillsyn på plats i din verksamhet och för förberedelser samt efterarbete. Dessutom för den tid vi lägger ner på att exempelvis begära in olika handlingar och kompletteringar samt beslut om avgift och eventuella sanktioner.

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 366 kronor per timme. Därefter tas en avgift på 683 kronor för varje påbörjad halvtimme.

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Taxor

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn enligt miljöbalken är angivna i taxebilagor som du kan beställa från Kontaktcenter.

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Pdf, 488.7 kB.

  • Taxebilaga 1, 2025: beskriver handläggningstid för prövning, godkännande, anmälan, tillsyn och information för miljöfarliga verksamheter och hälsoskydd.
  • Taxebilaga 2, 2025: beskriver fast årlig tillsynsavgift för miljöfarlig verksamhet. Fast avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa.

KONTAKT

Miljö- och hälsoskyddskontoret
Miljöskyddsenheten
Telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)

Senast granskad/publicerad: