Bauerskogar runt Jönköping

En målning av John Bauer på ett rotttroll och levande rötter.

John Bauers bild ”Rottrollen”, 1917. En brant med trolska, mosstäckta stenblock och knotiga rötter. (Bilden är beskuren)

Här finns information om Bauerskogar runt Jönköping. Det var i de djupa skogarna som John Bauer fick inspiration till trollen och skogarnas miljö.

John Bauer föddes i Jönköping år 1882. Som utbildad konstnär vid tjugofem års ålder fick han i uppdrag att illustrera sagosamlingen "Bland tomtar och troll". Han tillbringade mycket tid i skogarna runt södra Vätterbygden. Det var här han fann sin inspiration och när skissblocket fylldes av bilder på spretiga grenar och knotiga rötter trivdes han som allra bäst.

Längre fram i livet blev skogen inte bara ett ställe för inspiration. Det var också hit han kom för att få arbetsro och för att lindra sin inre oro. Naturen mötte honom med obeveklig storslagenhet, djupt stämningsfull och bedövande vacker.

I skogens kravlösa närvaro fann John Bauer inspiration till de mossöverdragna stenblock och stämningsfulla, pelarlika granskogar som kom att bli hans signum. De skogar, som än i dag – 100 år efter hans död – fortsätter att forma vår bild av den svenska skogen och dess väsen.

Det var här, i skogarna runt södra Vätterbygden, John Bauer mötte de troll och andra väsen som kom att ta form under hans pensel. Fler av John Bauers underbara målningar hittar du på Jönköpings länsmuseum.

Senast granskad/publicerad: