Invasiva arter (IAS - Invasive alien species)

Här finns information om invasiva arter. I Jönköping har vi främst problem med jätteloka, parkslide och jättebalsamin.
Invasiva arter (IAS - Invasive Alien Species) är främmande växt- och djurarter som människor tagit in i landet och som sedan på egen hand har spridit sig i naturen. Eftersom de inte ingår i det svenska ekosystemet har de inga naturliga fiender och kan sprida sig snabbt.
En invasiv främmande art som breder ut sig och skadar den biologiska mångfalden. De kan också ha negativa effekter på jord- och skogsbruk, samt på människors och djurs hälsa.
Kommuner, myndigheter och privatpersoner har ett ansvar för att begränsa invasiva arter i Sverige.
Lövplattmasken Obama nungara
Plattmasken Obama nungara är en ny invasiv art i Sverige som upptäcktes i Skåne i mitten av november 2024. Den har därefter hittats i flera län på olika växter som har importerat växterna från grossister på kontinenten. Lövplattmasken har nu även hittats i Jönköpings kommun. Den äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan skada ekosystemet och påverka jordbruket negativt.
Rapportera om du hittar den
Du rapporterar ditt fynd genom att anmäla det till:
Invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.
I rapporten behöver du ange följande:
- bild på masken
- plats där masken hittats
- kontaktuppgifter

Piter Kehoma Boll, Wikipedia CC
Mer information om lövplattmasken Obama nungara
Invasiva arter i Jönköping
Jönköpings kommun har identifierat tre invasiva arter som är de största problemen just nu.
- Jätteloka
- Parkslide
- Jättebalsamin
Hur de ser ut och hur de ska bekämpas kan du läsa mer om nedan. Kommunen samarbetar med Länsstyrelsen kring bekämpning av invasiva arter på kommunal mark.
Vad ska jag som fastighetsägare och privatperson göra?
- Bekämpa de invasiva arterna i din trädgård på rätt sätt. Varje enskild fastighetsägare är ansvarig för bekämpning av invasiva arer. Läs mer om respektive art och hur de ska hanteras på Naturvårdsverkets eller Fritidsodlingens riksorganisations webb, länkar finns i länkrutan.
- Rapportera invasiva arter om du ser dem i naturen eller parker. Du kan rapportera direkt via länken nedan, ringa till vårt kontaktcenter eller använda appen "Trivs i JKPG"
Rapportera på www.invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.
Ladda ner appen "Trivs i JKPG" via App Store Länk till annan webbplats.
Ladda ner appen "Trivs i JKPG" via Google Play Länk till annan webbplats.
Hur tar jag hand om avfallet?
Det är viktigt att ta hand om trädgårdsavfallet på rätt sätt för att inte sprida de invasiva arterna vidare. Lämna växtmaterialet på utmärkt ställe på sortergården, kontakta personalen om du är osäker. Lämna det aldrig som trädgårdsavfall eller i naturen.
I Jönköping är det June Avfall och Miljö som hanterar trädgårdsavfall och på deras webb finns detaljerad information om vad du ska tänka på när det gäller invasiva växtarter.
June Avfall och Miljö: Så här ska du hantera avfall efter invasiva arter Länk till annan webbplats.
Vad gör kommunen?
Invasiva arter bekämpas endast på kommunal mark, som i parker och andra allmänna ytor och om det anses vara akut. Ett akut ärende kan vara om barn riskerar att komma till skada eller om växtligheten sprider sig från kommunal mark till privat tomt eller om arten begränsar sikt i trafiken.
Kommunen ansvarar också för avfallshantering av invasiva arter.
Tillsammans kan vi bekämpa de invasiva arterna
Invasiva arter sprider sig ofta snabbt och enkelt, vilket gör det nödvändigt för trädgårdsägare att samarbeta både med sina grannar och kommunen. Om du har en invasiv växt på din tomt, finns det stor sannolikhet att den även växer hos din granne, eller tvärt om. Det är därför viktigt att samarbeta, hjälpa varandra och genomföra insatserna samtidigt.
Om beståndet har funnits en längre tid, finns det troligtvis mycket fröer i jorden. Dessa frön kommer att gro under flera år framöver. Lyckligtvis är nya plantor som dessa oftast lättare att bli av med, det gäller bara att vara envis.
Senast granskad/publicerad: