Rosenlunds rosarium är naturskönt beläget i gammal kulturmiljö med en vacker utsikt över Vättern. Här finns mängder av vackra rosor, men också exotiska träd och planteringar med perenner.
Tänk att vandra bland alla olika sorters rosor en solig sommardag; luften är fylld av rosdoft, du hör ljudet av surrande bin, fågelkvitter och synfältet är fullt av alla tänkbara färgnyanser - vilken sensation för sinnena!
På Rosenlunds rosarium finns det cirka 550 olika rossorter. Under 2022 tilldelades rosariet det internationella priset ”Award of Garden Excellence” som första svenska rosarium någonsin. Det innebär att rosariet klassas som ett av världens mest besöksvärda rosarium.
När blommar rosorna?
De tidigblommande rosorna blommar från maj till midsommar, beroende på vädret kan det variera med en vecka fram o tillbaka ungefär. Största blomsterprakten infaller i juli månad då många av klätterosorna och de gammaldags buskrosorna blommar. I augusti och framåt blommar de moderna rabatt- och buskrosorna men även de återblommande gammaldags rosorna.
Historia om Rosenlunds rosarium
Från 1820 finns det dokumenterat, från bland annat landshövding Hierta, att byggnaderna omgavs av sköna planteringar samt en trädgård. Ända in på 1950-talet var detta område mycket trädgårdsmässigt med fruktträd och stora blomsterrabatter. Det har också funnits en skolträdgård på denna plats. 1977 anlades på östra delen om herrgården ett rosarium som mellan åren 1997-1999 fick en behövlig ansiktslyftning. 1993 anlades Lustgården, rabatter med buskar och perenna växter.

Växter i parken
Rosor
I rosariet finns ca. 550 st sorters rosor, gammaldags och nyare buskrosor, klätter- och marktäckande rosor, vilda arter och förädlade rabattrosor. Dessa omgärdas av strama, låga buxbomhäckar. Samtliga rosor har namnskylt. Kontinuerliga uppföljningar görs, mindre bra sorter tas bort och ersätts med nya.
Det lokala klonarkiv som finns i rosariet ingår i ett nationellt projekt under ledning av POM, Programmet för odlad mångfald. Klonarkivet att omfattar 36 sorters kulturrosor funna i Småland samt i östligaste delen av Västergötland. Det finns även ytterligare ett par rossorter som anses vara representativa för vår region och ett par reservplatser, ifall det skulle upptäckas fler intressanta rosor under kommande år.
Prydnadsträd
Herrgården omges av en hel del stora träd, bland annat bok, avenbok, gullregn och hickory. Gångvägen ned mot Vättern kantas av Rhododendronplanteringar. Inom parkområdet finns valnöt, kaukasisk vingnöt, katsura, gulved, magnolia, pelarek och körsbärskornell.
Perenner
Vid den lilla näckrosdammen anlades 1993 en komposition av olika buskar och perenner som fick namnet Lustgården. Här finns ett stort antal arter samlade i olika temarabatter. Växterna är skyltade med svenskt och latinskt namn.
Pioner
I en pionallé växer ett 25-tal arter, i första hand luktpioner, men även några vedartade.
Sommarblommor och urnor
Området smyckas av urnor med bland annat medelhavsväxter som Agave, Agapanthus och ett större exemplar av ett olivträd. Vår- och sommarblommor finner man i urnor samt i rabatter i södra delen av rosariet. I denna delen av parken planteras årligen rabatter med ett trettiotal olika dahlior.
I Posses park hittar du vår- och sommarblommor i den ovala, upphöjda rabatten och i perennrabatten vid muren.
Senast granskad/publicerad: