#movemetoo

Bild ur filmen Revenge (Coralie Fargeat, 2017)

Revenge (Coralie Fargeat, 2017)

Här finns information om #movemetoo, ett filmpedagogiskt projekt om normer, sterotyper och strukturer som förmedlas i film och tv.

Målgruppen är gymnasieskolor - och det är gratis att delta.

En man som håller fast sig på utsidan av en skyskrapa.  

Skyskraper (Rawson Marshall Thurber, 2018)

Rörliga bilder finns överallt omkring oss. De matar oss med rådande strukturer i samhället - samtidigt som de formar oss som individer. Syftet med projektet är att göra ungdomar tryggare i sin identitet genom att belysa och ifrågasätta normer och stereotyper som förmedlas via film och tv.

Normkritiskt filmtittande
Vad får vi med oss i biosalongen där vi sitter bekvämt tillbakalutade med popcorn och läsk? Vad får vi med oss när vi avslappnat kollar streamad film hemma i soffan? Projektet öppnar för diskussion om normer och strukturer som rör #metoo, men utan att skuldbelägga någon. Målet är att skapa förståelse för varandra - det är så vi kan förändra!

logotyp med texten #movemetoo.

Eleverna får se film med genuskritiska glasögon men också träna sin filmkunnighet - att ”läsa” rörliga bilder. Vi tittar inte bara på vad filmen säger, utan också hur den säger det.

Filmpedagogiskt arbete är läsfrämjande och minskar tröskeln att ta till sig tryckt text. Framför allt ger det färdigheter i filmkunnighet varje demokratisk medborgare behöver, oavsett ålder.

Projektet presenteras av Kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med:
Svenska Filminstitutet, Studieförbundet Bilda, Filmcentrum, Mediacenter Jönköpings Län och Changing Attitudes.

Vill du delta med din klass eller skola? Kontakta: skolbio@jonkoping.se direkt!

Vad projektet erbjuder

  • En filmpedagogisk föreläsning av filmpedagog på er skola (eller i Biograf Fokus om större lokal saknas). Innehåll: normer och sexualitet i film och tv. Vi tittar på vad de rörliga bilderna säger och hur de säger det.
  • Löpande tillgång till digitalt material att arbeta med i klassrummet: filmklipp, helfilmsanalyser etc.
  • Skolbiovisning i Biograf Fokus, med speciellt inbjuden gäst.
  • Workshop med filmpedagog från Studieförbundet Bilda som besöker klassen och gör scener/filmklipp tillsammans med eleverna.

Du som deltagande lärare/klass bestämmer själv vilka moment som passar i just din situation/planering, men vi rekommenderar ca 2-4 veckors undervisningstid.

Senast granskad/publicerad:

KONTAKT

För att anmäla dig eller få mer information om projektet #movemetoo, kontakta filmpedagog/projektledare:

Helena Sandberg
036 -10 66 02