Gestaltningsuppdrag Barnarps förskola

Johan Petterson framför sin gestaltning i entrén, Barnarps förskola.

Här finns information om konstnär Johan Pettersons gestaltning "Småfåglar och sjöar" i Barnarps förskola.

Gestaltningen väcker lust och nyfikenhet. Verket består av flera delar, utförda för entré och de fyra avdelningarna.

Målningen för avdelningen Björken.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade den 3 september att Johan Petterson, konstnär från Stockholm fick uppdraget att utföra en konstnärlig gestaltning till Barnarps förskola. Kultur- och fritidsnämndes motivering: "verket förmedlar en välkomnande och glad stämning, samtidigt som bildelementen har en pedagogisk sida utan pekpinnar".

Med rötterna i ett klassiskt måleri ställer han frågor om samtiden och vår bild av naturen. Johan har blivit välkänd för sina fåglar, hästar och landskap, ofta med en genomgång av olika genrer och tidsepoker. Han är representerad i ett flertal kommuner med offentliga gestaltningar. 

Småfåglar och sjöar

Konstverket består av fem delar. ”Småfåglar och sjöar” är en större målning för entrén, ett fantasilandskap som ska locka till eget skapande. Den innehåller olika fåglar, löv, grenar, träd och stenar, inspirerade av förskolans omgivning. Varje avdelning har också fått sin egen bild som anspelar på avdelningarnas namn.

Jag hoppas att ”Småfåglar och sjöar” ska sprida lust och nyfikenhet till alla som rör sig i lokalerna. De speglande sjöarna fungerar dels som ljusreflektorer i rummet och som en lek med identitet. De ger en möjlighet att finna sig själv i landskapet. Barn och vuxna ska också kunna identifieras sig lokalt, till exempel genom Jönköpings tre sjöar och avdelningarnas kännetecken i form av olika blad, säger Johan Petterson.

Mer om konstnären Johan Pettersson finns att läsa på hans egen webbplats Länk till annan webbplats.