search
Sök
menu
Meny

Fritidsbanken

ungdomsben och skateboards.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsutrustning som du kan låna gratis i 14 dagar. Vad som finns att låna beror helt på vad privatpersoner, företag och föreningar har skänkt till oss.

Genom Fritidsbanken kan du låna sport- och fritidsutrustning för att prova på och utöva aktiviteter utan att behöva köpa nytt. Alla får låna och allt är gratis, men för viss utrustning behöver du ha målsmans tillstånd på grund av skaderisken (t.ex. skidutrustning).

Du som vill låna registreras i vårt utlåningssystem med namn och mobilnummer eller e-post och får därefter låna utrustningen i högst 14 dagar. Svårare än så är det inte!

Vad som finns att låna beror helt på vad privatpersoner, företag och föreningar har skänkt till oss, men det kan vara utrustning som skridskor, fotbollsskor, gymnastikskor, klubbor, racketar, skateboard, inlines, golfset, skidor, simfötter, hjälmar, stormkök, liggunderlag, tält och mer därtill.

Var kan jag låna utrustningen?

Vår utlåningsbutik finns i Öxnehaga, Oxhagsgatan 75. För mer information om öppettider och utbud kan du följa Fritidsbaken Jönköping på Facebook. Återlämning sker i utlånningsbutiken på Öxnehaga, Öxnehaga bibliotek eller på kvarteret Ödlan syrgasvägen 7. OBS tidsbokning krävs.

Öppetider Fritidsbanken

Under rådande pandemi är utlåningsbutiken på Öxnehaga stängd för drop-in-besök. För att låna kan du istället maila till fritidsbanken@jonkoping.se eller ringa 076-127 54 42 för att ta reda på om vi har det du söker. Har vi det som du önskar att låna i sortimentet så bokar vi en tid då du kan komma och hämta din utrustning. Tidsbokning gäller även vid återlämning.

För dig som har sport- och fritidsutrustning att skänka

Fritidsbanken tar tacksamt emot alla typer av saker som kan användas till sport- och fritidsaktiviteter. Saker du inte längre använder kommer till nytta för någon annan, dessutom gör du en insats för miljön.

Är du osäker på kvalitén gör det inget då den utrustning som skänks gås igenom noga innan den lånas ut. Om det inte går att laga tar vi hand om reservdelar och lämnar resten till återvinning.

Vilken typ av utrustning kan jag skänka?

Skridskor, fotbollsskor, gymnastikskor, klubbor, racketar, skateboard, inlines, golfset, skidor, frisbees, bollar, kubb, boule, hjälmar, skydd, stormkök, liggunderlag och mycket mer.

Vi tar dock inte emot kläder, instrument eller elektronik utan kommer då skänka det vidare till andra organisationer.

Var kan jag lämna in och skänka?

Du kan skänka utrustningen på Kvarteret Ödlan, Syrgasvägen 7, Jönköping. Kontakta personal så hjälper vi till!

Inlämning:
Måndag & fredag 11.00–13.30
Tisdag, onsdag, torsdag 11.00–17.30

1. Vi besiktar alla saker och ser till att de är i funktionsdugligt skick.
2. Vi slipar, vallar, smörjer och tar hand om utrustningen för att den ska
vara i så bra form som möjligt.
3. Vi sorterar ut och kasserar utrustning som är trasig, utsliten eller i
allmänt dåligt skick.
4. Om vi har ett överflöd av vissa artiklar delar vi med oss till andra
fritidsbanker.
5. Om detta inte är möjligt och utrymmesbrist uppstår förbehåller vi
oss rätten att kassera utrustning med låg efterfrågan, sånt som är
skrymmande, eller om det finns andra relevanta skäl.

(Övrig tid enligt överenskommelse)

Kvarteret Ödlanlänk till annan webbplats

Sortergårdarna: Fasta inlämningsbodar finns i Jönköping, Huskvarna, Tenhult, Bankeryd, Bottnaryd, Torsvik.

Håll även utkik efter insamlingsevent vi anordnar.

Villkor vid lån från Fritidsbanken

Följande villkor gäller vid lån fån Fritidsbanken:

 1. Fritidsbanken tillhandahåller sport- och fritidsutrustning för utlåning. Utrustningen är oftast begagnad och skänkt av privatpersoner, företag, föreningar, organisationer och liknande.
 2. Det är alltid gratis att låna på Fritidsbanken.
 3. Lånetiden är max 14 dagar.
 4. Låntagaren ansvarar för att utrustningen återlämnas inom överenskommen tid.
 5. Låntagaren ansvarar för att utrustningen används på ett sätt som den är avsedd för att användas på.
 6. Skulle utrustningen gå sönder skall den ändå lämnas in till Fritidsbanken.
 7. Inga ersättningskrav utgår om utrustningen går sönder vid normalt slitage, vid en olyckshändelse, eller liknande händelse. Ett undantag från den principen görs om utrustningen avsiktligt har vandaliserats, försvunnit, sålts vidare eller på annat sätt avyttrats.
 8. Ej återlämnad utrustning kan komma att polisanmälas om den är stulen och/eller inte lämnas tillbaka till Fritidsbanken inom avtalad tid.
 9. Fritidsbankens utrustning får under inga omständigheter hyras ut eller på annat sätt användas för att inbringa pengar, vare sig låntagaren är privatperson eller juridisk person.
 10. Allt användande sker på egen risk. Fritidsbanken ansvarar ej för eventuella personskador som uppstår vid användande av vår utrustning.
 11. Låntagaren ansvarar själv för att utrustningen, såsom exempelvis slalomskidor och snowboards, är korrekt inställda. Detta gäller även om utrustningen har justerats och anpassats av Fritidsbanken vid lånetillfället.
 12. Fritidsbanken förbehåller sig rätten att neka utlån av säkerhetsskäl, eller om låntagaren bryter mot ovanstående punkter.
 13. Fritidsbanken sparar information om låntagaren under lånetiden och max sex (6) månader efter att utrustningen är återlämnad. Informationen lämnas ej till tredje part och används ej i marknadsföringssyfte. Läs mer om Fritidsbankens integritetspolicy på www.fritidsbanken.selänk till annan webbplats

Kontakt

Har du frågor om Fritisdsbanken Jönköping är du välkommen att kontakta oss!

E-post: fritidsbanken@jonkoping.se

Tfn:
076-127 54 42