JONK!

Vi presenterar spännande teater, dans och cirkus av internationella artister. För målgruppen 0–25 år (och alla som de känner) 

 

Föreställningen Trigger of Happiness skapas just nu!
INTERNATIONELLT COMMUNITYARBETE PÅ HÖG NIVÅ
MITT I NÄSSJÖ

14 ungdomar i ett dödligt spel om verkligheten mellan sorg och glädje. Om jakten på lycka i vår tid. I regi av konstnärskollektivet CasaBranca från Portugal.

Det börjar bli riktigt spännande. Åtta dagars intensiva rep började i lördags och det är fascinerande att följa. Ungdomarna kör ett slags rysk roulette på scenen. Den som ”förlorar” tar en fråga ur pistolen utan att veta vilken de får. Deras svar blir början på en berättelse. Fast först dansar de till sanslös musik.

Trigger of Happiness är ett samarbete mellan CasaBranca, JONK! Internationell scenkonst för barn och unga, och fyra andra teatrar i Europa. Föreställningen hade premiär i Frankrike och har gått väldigt bra både där och i Portugal med ungdomar därifrån. Publiken har blivit starkt berörd och kritikerna mycket positiva. Nu är det svensk premiär av detta professionella communityprojekt. Trigger of Happiness...

Svensk premiär 2 april på Kulturhuset Pigalle, Nässjö.

 Har du någonsin känt dig på gränsen till galen?
Vilket är lättast – att glömma eller att förlåta?
Vad saknar du när du saknar något? Ångrar du någonting?
Berätta om en stund när du kände närhet till dina föräldrar eller till en av dem. Har du någonsin förått någon, eller blivit förråd?
Berätta om en upplevelse där någon spenderade mycket pengar på dig. Vilken var den mest fascinerande eller den farligaste stunden i ditt liv?
Är det oundvikligt att upprepa våra föräldrars beteende?
Vad tycker du är mest värdefullt att arbeta för?

KONCEPT OCH KONSTNÄRLIG LEDNING: Ana Borralho & João Galante LJUSDESIGN: Thomas Walgrave LJUD: Coolgate, Pedro Augusto
SAMARBETE DRAMATURGI: Fernando J. Ribeiro
SCEN- OCH REPETITIONSASSISTANS: Alface (Cátia Leitão), Antonia Buresi SCEN-, REPETITION- OCH TEKNISK ASSISTANS: Tiago Gandra
PÅ SCEN: 14 ungdomar från Eksjö-/Nässjötrakten PRODUKTIONSCHEF: Mónica Samões PRODUKTION OCH TURNÉ: Andrea Sozzi PRODUKTIONSLEDARE: Joana Duarte PRODUKTION: casaBranca

 

Trigger of Happiness - "Jag är så lycklig att jag gråter" och Colourful Games

Deltagare i residens inför skapandet av Trigger of Happiness augusti -16

 


Trigger of Happiness
Residens och skapande av en föreställning med konstnärer och 30 tonåringar.

© André Uerba

Det portugisiska konstnärsparet Ana Borralho och Joäo Galante har gjort sig kända för att skapa spännande föreställningar som bygger på medverkan av människor på den ort de kommer till. Detta arbetssätt har de arbetat med i ett stort antal länder. De deltog länge i Portugals mest kända fysiska teatergrupp, Olho, och har därefter skapat föreställningar inom både teater, dans, performance, fotografi, video, installation- och ljudkonst. Ofta slutar det i ett gränsöverskridande allkonstverk där olika konstformer används. I Trigger of Happiness kommer t.ex användandet av ”selfies” undersökas. Arbetet är tänkt som en reflektion och idé om den förvandling samhället går igenom idag och om de drömmar och förväntningar som de unga deltagarna har. Därför är också fotograf och bildkonstnär André Uerba inbjuden att delta. Hans bilder speglar väl de nya generationerna som har varit omgivna av bilder och ljud sen födseln.

© André Uerba

I samarbete med produktionsbolaget Casa Branca och Teatro Municipal i Lissabon, Nässjö, Eksjö och Vetlanda kommuner samt SMOT, genomför JONK! en residensperiod där ungdomar från Jönköpings stad och län skapar grunden för Trigger of Happiness. Genom frågor och tankar runt ämnet ”lycka” skapas manus, och genom idéer och åsikter formas grunden till en föreställning. Detta är den första gruppen unga vuxna som Ana och João arbetar med. Efter residens i Sverige följer repetitioner och premiär i Portugal innan de återvänder till oss för att repetera och ha svensk premiär och föreställningar på Kulturhuset Pigalle och på Kulturhuset Spira.

Residensperiod: 23 augusti-4 september 2016
Repetitions- och spelperiod: slutet av mars - första veckan av april 2017
Plats: Kulturhuset Pigalle Stora scenen 8 eftermiddagar/kvällar Deltagare:17-20-åringar från bl.a. Jönköping, Nässjö, Eksjö, Vetlanda
Team: Ana Borralho, João Galante – artister, Catia Leitão – rörelse/repetitionsassistent, Tiago Gandra-teknik samt André Uerba – fotografi, film, scenrum.
Spelplats: Kulturhuset Pigalle samt Kulturhuset Spira

Websites:
www.anaborralhojoaogalante.weebly.comlänk till annan webbplats
www.jonkoping.se/jonklänk till annan webbplats 

© Bruno Simão. Konstnärerna Ana Borralho och João Galante genomför residens. 

 

Kontakta Jonk!

Hellen Smitterberg, projektledare/programläggare
tfn 0706-33 10 23

På gång