Finansiering och EU-program

Här hittar du information om finansiering och EU-program. Under 2021 påbörjades den nya EU programperioden som löper fram till år 2027.
Strukturfonder Småland och öarna
För att säkerställa att EU-medlen från den europeiska regionala utvecklingsfonden och socialfonden används där de gör mest nytta har Sverige skapat strukturfondspartnerskap. Småland och Öarna är en av de åtta regioner som har ett sådant partnerskap, där lokala och regionala aktörer samverkar för att främja hållbar utveckling, innovation och sysselsättning i området.
Europeiska socialfonden
En beskrivning av programmet/fonden:
Den Europeiska socialfonden (ESF) bidrar till insatser som främjar kompetensutveckling, sysselsättning och arbetsmarknadsintegration. Den omtalade Fonden består av ett nationellt program samt åtta regionala handlingsplaner. Det svenska ESF-rådet ansvarar som förvaltande myndighet för programmets genomförande.
I Småland och öarna prioriterar den regionala handlingsplaner följande punkter:
- En jämlik, jämställd och inkluderande arbetsmarknad med vidgade normer
- rätt kompetens på en föränderlig arbetsmarknad
- ökad digital kompetens och digital inkludering
- livslångt lärande utifrån den framtida arbetsmarknadens behov.
Europeiska socialfonden, Svenska ESF-rådet Länk till annan webbplats.
EU finansiering, utveckling Jönköpings län Länk till annan webbplats.
Europeiska regionala utvecklingsfonden
En beskrivning av programmet/fonden:
Den europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) är ett av de viktigaste instrumenten för sammanhållningspolitiken och utgör en stor del av det regionala utvecklingskapitalet. Syftet med den omnämnda fonden är att minska skillnaderna mellan europeiska regioners utvecklingsnivåer och höja standarden i mindre gynnade och utvecklade regioner. Cirka 600 miljoner kronor i programmet är riktade på ökad konkurrenskraft och en grön omställning.
Den myndighet som förvaltar Eruf i Sverige är tillväxtverket.
Europeiska regionala utvecklingsfonden, utveckling Jönköpings län Länk till annan webbplats.
Sektorsprogram
I sektorsprogrammen kan man arbeta inom specifika områden tillsammans med partners från hela EU. Medel söks i konkurrens med aktörer från hela Europa.
Asyl-, integrations- och migrationsfonden (AMIF)
AMIF syftar till att understödja nationell kapacitet och förbättra processer för migrationshantering, såväl som att främja solidaritet och ansvarsfördelning mellan medlemsstaterna. För innevarande programperiod har AMIF en budget på 9,9 miljarder euro. Ansvarig myndighet i Sverige är Migrationsverket.
EU-fonder, Migrationsverket Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Connecting Europe
Connecting Europe Facility (CEF) är ett av EU:s främsta verktyg för att främja utvecklingen av effektiva, hållbara och sammankopplade nätverk inom energi, transport och digital infrastruktur i Europa. Programmet är indelat i tre sektorer som fokuserar på transport, energi och digitala tjänster. I Sverige ansvarar Trafikverket för CEF Transport, Energimarknadsinspektionen för CEF Energi och Post- och telestyrelsen för CEF Digital. Budgeten för den aktuella programperioden uppgår till cirka 21 miljarder euro.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Ansök om bidrag, CEF transport, Trafikverket Länk till annan webbplats.
Digitala Europa
Programmet för ett digitalt Europa är inriktat på att stärka EU:s digitala kapacitet och infrastruktur, med målet att främja en bred användning av digital teknik. För perioden 2021–2027 har programmet en budget på 7,6 miljarder euro. I Sverige ansvarar Myndigheten för digital förvaltning för programmets genomförande.
Digitala Europa, DIGG Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
EU:s hälsoprogram, EU4Health
EU:s hälsoprogram för perioden 2021–2027, EU4Health, fokuserar på flera viktiga områden. Detta inkluderar insatser för att stärka pandemiberedskapen, främja hälsa och förebygga sjukdomar samt utveckla digitala lösningar inom vården. Programmet har en total budget på 5,1 miljarder euro, och i Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig som nationell kontaktpunkt.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
EU:s miljöprogram, LIFE
EU:s miljöprogram LIFE syftar till att genomföra och integrera EU:s miljömål. LIFE är indelat i fyra subprogram som fokuserar på områdena: natur och biodiversifiering, cirkulär ekonomi och livskvalitet, anpassning till klimatförändringarna och en ren energiomställning. Det omtalade programmet har en totalbudget på 5,4 miljarder euro och den svenska kontaktpunkten är Naturvårdsverket.
LIFE, bidrag till natur, klimat och miljöprojekt, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
EU:s program för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden
Detta program syftar till att stödja och utveckla öppna, demokratiska, jämlika och inkluderande samhällen. Programmets budget är ca 1,5 miljarder euro för perioden 2021–2027. Och ansvarig myndighet i Sverige är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
Bidrag inom CERV, MUCF Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Erasmus +, ungdomar, idrott och utbildning.
Erasmus+ fokuserar under programperioden 2021–2027 på social delaktighet, grön och digital omställning samt ungas demokratiska engagemang. Med en budget på 26,2 miljarder euro stöder programmet EU:s utbildningsmål, ungdomsstrategi och idrottens europeiska dimension. I Sverige ansvarar Universitets- och högskolerådet för utbildningsdelen och MUCF för ungdoms- och idrottsdelen.
Erasmus+, MUCF Länk till annan webbplats.
Nationellt kontor för Erasmus+, UHR Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Europeiska solidaritetskåren
Programmet riktar sig till unga mellan 18 och 30 år som vill arbeta i samhällsnyttiga projekt inom EU eller globalt, exempelvis inom utbildning, medborgarskap eller kultur. Under 2021–2027 har programmet en budget på cirka 1 miljard euro. I Sverige ansvarar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för programmet.
Bidrag inom den Europeiska solidaritetskåren, MUCF Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Horisont Europa
Horisont Europa är EU:s forsknings- och innovationsprogram för perioden 2021–2027. Programmets fokus logger på att möta globala utmaningar, stärka Europas forsknings- och innovationskapacitet samt bidra till FN:s hållbarhetsmål. Ansvarig svensk myndighet för detta program myndighet är Vinnova.
Horistont Europa, Vinnova Länk till annan webbplats.
Information om programmet, från EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
InvestEU
InvestEU är ett program som syftar till att stödja innovation, skapa nya jobb, främja långsiktiga investeringar och bidra till Europas ekonomiska återhämtning under perioden 2021–2027. Programmet är indelat i fyra huvudområden: hållbar infrastruktur, forskning och innovation, små och medelstora företag samt sociala investeringar och kompetensutveckling. I Sverige ansvarar Tillväxtverket för programmets genomförande.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Kreativa Europa
Kreativa Europa är EU:s ramprogram för kulturella och kreativa sektorer. Målet med programmet är att främja samarbeten mellan konstnärer, kulturaktörer och kulturinstitutioner i de deltagande länderna. Programmet har en budget på 2,4 miljarder euro för hela perioden. I Sverige ansvarar Kulturrådet och Svenska Filminstitutet för programmets genomförande.
Kreativa Europa 20201-2027, Kulturrådet Länk till annan webbplats.
Kreativa Europa, Filminstitutet Länk till annan webbplats.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Programmet för den inre marknaden
Programmet för den inre marknaden syftar till att stärka EU:s inre marknad genom stöd till små och medelstora företag, säker livsmedelshantering och spridning av högkvalitativ statistik. I Sverige är ansvarig myndighet Tillväxtverket men Enterprise Europe Network (EEN) är också en del av programmet och finns hos Almi som värdorganisation.
Information om programmet, EU-kommissionen Länk till annan webbplats.
Enterprise Europe Network - Jönköping, Almi Länk till annan webbplats.
Annan extern finansiering.
Svenska kommuner har möjlighet att söka finansiering från externa aktörer för att bidra till demokratiutveckling och främjandet av mänskliga rättigheter internationellt. Jönköpings kommun deltar aktivt i flera kommunala partnerskap, i samarbete med organisationer som Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD), Svenska institutet och samarbeten inom NB8 (Nordiska-Baltiska samarbetsgruppen). Dessa insatser stärker lokalt engagemang för globala frågor och möjliggör kunskapsutbyte mellan kommuner i olika delar av världen.
Kommunala partnerskap, ICLD Länk till annan webbplats.
Svenska institutet Länk till annan webbplats.
Nordiska-Baltiska samarbetsgruppen Länk till annan webbplats.
Information om programmet, Europeiska kommissionen Länk till annan webbplats.
Övrigt
ICLD, kommunalt partnerskap
Internationella samarbeten mellan svenska kommuner och regioner och andra samarbetsländer.
Kommunala partnerskap, Internationellt centrum för lokal demokrati Länk till annan webbplats.
Länkar
Atlas, Erasmus +, Nordplus Länk till annan webbplats..
Utbyten.se. Sök på Program, och Program A-Ö.
UHR:s webbplats om möjligheter till internationellt samarbete och utbyte.
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) Länk till annan webbplats.
Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) Länk till annan webbplats.. Tillväxtverket
Europeiska socialfonden (ESF) Länk till annan webbplats.
EU-fonder Länk till annan webbplats.. Webbplats från Tillväxtverket, Jordbruksverket och Svenska ESF-rådet. Samlad information om alla europeiska struktur- och investeringsfonder som berör Sverige. Även om fondernas 27 program, vilket stöd som går att få samt hur fonderna skiljer sig åt och kompletterar varandra.
Horisont Länk till annan webbplats.. Europakommissionens webbplats, "social"
Hälsa och tillväxt. Länk till annan webbplats. Europakommissionens webbplats, "health"
Life Länk till annan webbplats.. Europakommissionens webbplats, "environment"
Kommunalt partnerskap Länk till annan webbplats.. ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati
Kreativa Europa Länk till annan webbplats.. Kulturrådet
Lokalt ledd utveckling (LLU). Länk till annan webbplats. Jordbruksverket.se
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Länk till annan webbplats.. MUCF:s webbplats (tidigare Ungdomsstyrelsen)
Europa för medborgarna Länk till annan webbplats.. MUCF:s webbplats
Vinnova Länk till annan webbplats.. Sveriges innovationsmyndighet
Senast granskad/publicerad: