- Jönköpings kommun
- Kommun & politik
- Dialog, delaktighet och påverkan
Dialog, delaktighet och påverkan
Vill du veta hur du får inblick i Jönköpings kommuns beslut och arbete? Vill du lämna en synpunkt, överklaga ett politiskt beslut eller ta del av en allmän handling? Här har vi samlat information om vad du som kommuninvånare behöver veta för att kunna påverka.
Kommunens organisation
Jönköpings kommun är likt alla kommuner i landet en politiskt styrd organisation. Kommunfullmäktige, kommunstyrelse och 15 nämnder fattar de politiska besluten. Åtta förvaltningar med drygt 11 000 årsanställda genomför de beslut som fattas politiskt.
Kontakta kommunen
Har du en synpunkt eller ett önskemål som berör kommunens verksamheter? Eller vill du prata med någon som arbetar inom kommunen? Då kan Kontaktcenter hjälpa dig.
Kontaktcenter, tfn: 036-10 50 00, vardagar 8.00-17.00 (juni–augusti, 08.00–16.00).
Röststyrd växeltelefonist, tfn: 036–10 80 00
E-post: kontaktcenter@jonkoping.se
Facebook: https://www.facebook.com/jonkopingskommun
Trivs i JKPG: En app för dig som upptäckt något som behöver åtgärdas i vår utemiljö. Anmäl i appen och få återkoppling via sms eller e-post.
Ladda ner Trivs i JKPG via App Store
Ladda ner Trivs i JKPG via Google Play
Felanmälan: Du kan också göra en felanmälan direkt på vår hemsida via länken nedan.
Besöksadress: Kontaktcenter, Västra Storgatan 16, 553 15 Jönköping
Öppettider: vardagar 7.45–17.00 (juli 8.00–16.00)
Kontakta en politiker
Våra förtroendevalda är cirka 500 kommuninvånare som valt att engagera sig i politiska partier och i kommunpolitiken. Klicka på länken nedan för att få information om vilka uppdrag de har samt hur du kan kontakta dem.
Sök förtroendevald politiker i Jönköpings kommun efter namn eller politiskt parti
Engagera dig politiskt
Ett sätt för dig som medborgare att påverka är att engagera dig i ett politiskt parti. För mer information om hur du blir medlem i ett parti som sitter i kommunfullmäktige, klicka på respektive partinamn nedan.
Skicka in ditt medborgarförslag till kommunfullmäktige
Alla som är folkbokförda i Jönköpings kommun, alltså både barn och vuxna, har rätt att lämna in medborgarförslag.
Vad kan medborgarförslaget handla om?
Du kan lämna förslag i de flesta frågor som rör kommunens verksamhet. Ett medborgarförslag får inte strida mot lag eller författning. Förslaget får inte heller handla om myndighetsutövning mot enskild, exempelvis beviljande av bygglov eller försörjningsstöd. I medborgarförslaget beskriver du en konkret åtgärd som du vill att kommunfullmäktige ska ta ställning till.
Varje förslag får bara behandla en fråga. Ämnen av olika slag får inte tas upp i samma medborgarförslag. Alla förslag som kommit in till kommunen är allmänna handlingar och offentliga. Det innebär att vem som helst har rätt att ta del av ditt förslag.
Hur gör man?
Förslaget ska vara skriftligt på papper, undertecknat och försett med namnförtydligande. Det ska också vara försett med folkbokföringsadress till den som gjort förslaget. I texten ska det tydligt framgå att det är ett medborgarförslag. Förslaget kan undertecknas av en eller flera invånare men inte av föreningar, organisationer eller andra sammanslutningar.
Så lämnar du ditt medborgarförslag
Du kan lämna ditt meborgarförslag på dessa sätt:
- Posta det till Jönköpings kommun, Stadskontoret, 551 89 Jönköping.
- Lämna in det i receptionen i Rådhuset, Jönköping
- Scanna in ditt undertecknade förslag och mejla det till: kommunstyrelse@jonkoping.se
Se kallelser och protokoll
Klicka på länken nedan för att hitta kallelser och protokoll från kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och nämnderna.
Följ kommunfullmäktiges sammanträden
Kommunfullmäktige i Jönköping har 81 ledamöter och beslutar bland annat om kommunens budget och ekonomiska långtidsplaner, utser ledamöter i kommunala nämnder och fastslår de politiska målen för kommunens verksamheter.
Kommunfullmäktige sammanträder i regel sista torsdagen i varje månad klockan 9.00 i Erik Dahlbergsgymnasiets aula. Sammanträdena är offentliga och direktsänds i närradion Vättervåg 98,5 MHz samt i Lokal-TV. Du kan också följa sammanträdet i direktsändning på webben via länken nedan.
Här kan du se kommunfullmäktiges sammanträde i livesändning samt tidigare möten
Kallelser, protokoll och handlingar från kommunfullmäktige
Sammanträdes- och möteskalender för kommunfullmäktige 2020 (pdf, 107.1 kB)
Överklaga ett politiskt beslut
Om du anser att ett beslut är felaktigt som kommunfullmäktige eller en kommunal nämnd har fattat kan du överklaga till förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten kan antingen ge dig rätt och upphäva beslutet eller avslå ditt överklagande. Rätten får inte ta ställning till hur lämpligt beslutet är utan bara om det är lagligt. Vissa bestämda grunder måste uppfyllas för att överklagandet ska bifallas.
Är du inte nöjd med förvaltningsrättens avgörande kan du klaga vidare till kammarrätten och i sista hand till Högsta förvaltningsdomstolen.
Överklagandet ska ha inkommit inom tre veckor från den dag det tillkännagavs på kommunens anslagstavla att protokollet justerats.
För att ett beslut ska upphävas krävs någon av följande omständigheter:
- Beslutet har inte tillkommit i laga ordning
- Beslutet hänför sig till något som inte är en kommunal angelägenhet
- Kommunfullmäktige har överskridit sina befogenheter
- Beslutet strider mot lag eller annan författning
Sveriges Domstolar: Överklaga ett beslut hos förvaltningsrätten
Så tar du del av en allmän handling
Allmänna handlingar kan till exempel vara brev, e-post, skrivelser eller protokoll, bilder eller filmer. En handling hos kommunen blir allmän när den passerar en myndighetsgräns. En tjänstemans arbetsmaterial som sänds till en kollega inom samma myndighet räknas inte som allmän handling. Om materialet sedan färdigställs, beslutas eller skickas till någon utanför myndigheten blir det en allmän handling.
Allmänna handlingar kan vara offentliga eller sekretessbelagda. Alla allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda är offentliga. Därmed har du som medborgare rätt att läsa dem.
För att ta del av allmänna handlingar, hör av dig till:
E-post: Kommunstyrelsens diarie
Kontaktcenter: 036-10 50 00
Besöksadress, kommunstyrelens diarie: Rådhusparken 1, 553 16 Jönköping. Öppet kl 8-16. Lunchstängt kl 12-13.
Allmänna offentliga handlingar
Sekretessbelagda handlingar, sekretesslagen
Sekretessbelagda handlingar brukar i dagligt tal kallas för hemliga handlingar. Syftet med sekretess kan vara olika. Oftast rör det sig om att skydda enskilda personers integritet, exempelvis uppgifter om människors personliga förhållanden som kommer fram i ärenden som rör skola, förskola eller socialtjänst.
I sekretesslagen anges det vilken sorts uppgifter som ska sekretessbeläggas. Kommunen avgör utifrån lagens bestämmelser vilka handlingar som skall sekretessbeläggas.
Detta innebär till exempel att om du skickar ett brev till kommunen och skriver "hemligt" eller "konfidentiellt" på brevet, blir det sekretessbelagt endast om lagen medger det.
Svensk författningssamling: Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
Samråd
När kommunen har tagit fram ett förslag kan sakägare som berörs av förslaget, länsstyrelsen, kommunala myndigheter och andra som har intresse av förslaget möjlighet att lämna synpunkter. Detta kallas samråd. Samrådet är till för att samla information i ett tidigt skede av processen när det gäller exempelvis förslag på detaljplaner. För att se detaljplaner som är ute på samråd just nu, klicka på länken nedan.
Medborgardialog
Dialog med dig som medborgare på kommunens initiativ görs i syfte att skapa delaktighet och ge dig inflytande. Genom dialog med dig kan vi till exempel fånga upp nya idéer som vi annars inte tänkt på.
Exempel på medborgardialoger som vi haft är Medborgardialog Rosenlundsbadet 2025, där allmänheten via enkäter och samtal fick möjlighet att tycka till om ett framtida Rosenlundsbad. Ett annat exempel var medborgardialogen för Magnus Ladulås plats där kommunen ville samla in tankar inför ombyggnationen.
När medborgardialogerna slutförts skickas underlaget in till våra styrande politiker. De får då en bredare bild av vad invånarna tycker inför ett beslut som ska fattas.
Här på kommunens webbplats publiceras information om aktuella medborgardialoger.
Samverkan med civilsamhället
Genom samverkan mellan kommunen och civilsamhället kan vi tillsammans ta del av varandras kunskaper och erfarenheter för att möta gemensamma utmaningar. Läs mer om arbetet via länken nedan.
Kommundelsutveckling
För att få en trygg och trivsam utemiljö kan representanter från föreningar, organisationer och institutioner vara med och utveckla den kommundel där de bor eller är verksamma i.
Syftet med verksamheten kommundels- och stadsdelsdelsutveckling är att:
- Öka delaktighet och ansvarstagande för de som bor och verkar i kommundelar och stadsdelar
- Stärka kommundelens/stadsdelens identitet och framtidstro
- Skapa trivsammare fysiska miljöer
- Samordna och utöka information, marknadsföring och attraktionskraft
Läs mer om utvecklingsarbetet i de olika kommundelarna via länken nedan.
Tipsa om misstänkta oegentligheter i kommunens verksamheter
Misstankarna kan gälla korruption, mutor, jäv eller liknande där någon på ett oacceptabelt sätt utnyttjar sin ställning för att gynna sig själv. Via länken nedan kan du skicka in ditt tips.