search
Sök
menu
Meny

Bli Klimatkämpe eller Klimatberättare!

En illustrerad gubbe som stretchar. På magen står det Svalna. Runt halsen en visselpipa och på huvudet ett hårband. 

Illustration av Elin Matilda Andersson

Nu söker vi dig som bor i Jönköpings kommun och som med hjälp av klimattjänsten Svalna vill ta reda på hur din klimatpåverkan ser ut, anta utmaningen att minska den och inspirera andra till att göra detsamma!

Vår livsstil och våra konsumtionsval påverkar miljön på olika sätt. Maten vi äter, huset vi bor i, hur vi tar oss till jobbet eller skolan, vilka kläder vi använder och vad vi gör på fritiden har olika klimatavtryck. Det här är en satsning som syftar till att påverka förändringsviljan och uppmuntra till en klimatsmart livsstil på individnivå. Projektet heter Klimatkampen, det kan du läsa mer om nedan.

Ansök om att bli en Klimatkämpe

Vi söker ett antal personer runt om i Jönköpings kommun som vill anta utmaningen att under ett år minska sina utsläpp. Genom att använda klimattjänsten Svalna som verktyg mäts din klimatpåverkan. Genom att låta andra ta del av din resa inspirerar du dem till mer hållbara val. Ansök via formulär nedan.

Det här förväntas av dig som Klimatkämpe

  • Du ansluter dig till Svalna-appen inkl. klassning av dina banktransaktioner. Se mer info om klimattjänsten Svalna längst ned på sidan.

  • Delta i kickoff-workshop med Klimatkämparna den 4 september på SPIRA i Jönköping.

  • Under ett års tid delar du dina resultat, insikter och svårigheter med övriga medborgare via en digital plattform.

Ansök om att bli en Klimatberättare

Vi söker ett antal personer runt om i Jönköpings kommun som vill anta utmaningen att under ett år minska sina utsläpp. Genom att använda klimattjänsten Svalna som verktyg mäts din klimatpåverkan. Genom att berätta om dina erfarenheter via filmer som sprids i sociala medier inspirerar du andra till mer hållbara val. Ansök via formulär nedan.

Det här förväntas av dig som Klimatberättare

– Du ansluter dig till Svalna-appen inkl. klassning av dina banktransaktioner.
Se mer info om klimattjänsten Svalna längst ned på sidan.

– Du berättar om någon insikt eller erfarenhet av att använda Svalna-appen via en kort film (ca 1 minut) som bland annat kommer att exponeras i sociala medier för projektets parter. Syftet är att inspirera flera att använda Svalna-appen. Det vill säga, klimatberättarnas resultat exponeras inte på annat sätt än via filmer.

Det här erbjuds dig som Klimatkämpe och Klimatberättare

Under året erbjuds Klimatkämparna och Klimatberättarna i hela Jönköpings län coachning genom fysiska träffar. De får också digitalt stöd av Svalna som exempelvis ger tips på beteendeförändringar för att minska klimatavtrycket, jämförelser av klimatavtryck, personlig målsättning, grupputmaningar och mycket annat.

Anmäl ditt intresse för att bli Klimatkämpe och/eller Klimatberättare

Fyll i formuläret nedan.
* Markerade fält är obligatoriska, det vill säga alla fält.

För att komma med vid första urvalet, gör din ansökan senast 30 juni. Men du kan fortfarande ansöka fram till och med den 4 augusti.

Kön * (obligatorisk)
KönSysselsättning * (obligatorisk)
Sysselsättning
Boende * (obligatorisk)
Boende


Hållbar livsstil - uppskatta hur långt du kommit idag på resan mot en klimatsmart livsstil på en skala 1-5. * (obligatorisk)
Hållbar livsstil - uppskatta hur långt du kommit idag på resan mot en klimatsmart livsstil på en skala 1-5.

Ange om du ansöker till att bli Klimatkämpe eller Klimatberättare. Du kan anmäla intresse för båda alternativen. * (obligatorisk)
Ange om du ansöker till att bli Klimatkämpe eller Klimatberättare. Du kan anmäla intresse för båda alternativen.Kontakt

Vid frågor eller funderingar kontakta
Annelie Wiklund, miljöstrateg Jönköpings kommun.
E-post: annelie.wiklund@jonkoping.se

Om klimattjänsten Svalna

Svalna är en forskningsbaserad, icke-vinstdrivande klimattjänst som har utvecklat en mobilapp för att stärka medborgare som vill leva mer hållbart. Appen mäter klimatpåverkan från privat konsumtion genom att hämta transaktionsdata från din bank och du kan besvara frågor som förfinar uppskattningen av dina utsläpp från mat, boende och resor.

Svalna är gratis att använda för privatpersoner. Svalna grundades 2015 av David Andersson som forskar kring frågor om hållbar konsumtion på Chalmers. Tjänsten har utvecklats i samarbete med Göteborgs Stad med finansiellt stöd från Västra Götalandsregionen och Chalmers.

Mer information om Svalna-appen på webben för Svalnalänk till annan webbplats

Satsningen är en del av projektet Klimatkampen

Satsningen att jobba med Klimatkämpar och Klimatberättare ingår i ett projekt som heter Klimatkampen. Det är ett samarbete mellan Jönköpings kommun, Jönköpings läns Klimatråd och Svalna. Det kommer att pågå från klimatveckan i september 2019 till klimatveckan i september 2020. Läs mer via länk nedan.

Mer om projektet Klimatkampen på webben för Klimatrådetlänk till annan webbplats