Sårpodden

Sårpodden är en podcast om sår och sårvård. Vi diskuterar sårbehandlingar, förband, bedömningar, omläggningar och mycket mer.

Sårpodden är en podcast för dig som jobbar med sår, har sår eller är närstående till någon med sår eller helt enkelt vill veta mer om ämnet sår.

Det här tar sårpodden upp

Poddavsnitten har olika teman exempelvis

  • sårbehandling – att tänka på
  • förband – hur fungerar de, är det något speciellt man måste tänka på.
  • så här uppstår trycksår.Det kommer också gäster utifrån olika teman. I avsnitten är det dessutom några återkommande inslag såsom patientfall, lyssnarfrågor och ”dagens förband”.

Skicka gärna in frågor, synpunkter och kommentarer till oss. Se formulär nedan.

Här hittar du sårpodden

Du du hittar podcasten där poddar brukar finnas.

Lyssna och prenumerera på sårpodden i Soundcloud Länk till annan webbplats.

Lyssna och prenumerera på sårpodden i iTunes Länk till annan webbplats.

I podden lyssnar du på såransvarig sjuksköterska Malin Munter tillsammans med programledare Johan Lundell.

Sårpoddens avsnitt


  • 26 Arteriella bensår
    Varför får man arteriella bensår? Vad beror det på? Kan man förhindra det? Vilka varningssignaler ska man vara uppmärksam på? Om man får arteriella sår är det något specifikt med dem? Hur mycket kan kärlkirurgen göra? Vilka livsstilsfaktorer kan man se över? Hur är det med kompression och arteriell påverkan? Vi provar polyuretanskumförband med silikonyta med olika ytskikt, är det någon skillnad på förband med porer och det som har en slät yta när det gäller uppsugning av segt sårsekret? Detta är sårpoddens sista avsnitt!

    Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard

    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 25 Linda ben
    Hur lindar man egentligen ben? Finns det regler kring detta och vilka är i så fall dessa? Hur många olika typer av lindor finns det och vilka lindor ska vi använda till vilka patienter? Ska lindorna hanteras på olika sätt eller är det bara att linda på? Vem är det som ska linda patientens ben och hur ska man veta hur man ska göra? Behöver man pollstra? Tubgas då? Hur blir det graderad kompression när vi lindar och vad behöver vi ta hänsyn till när vi lindar ett ben?

    Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard

    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 24 Mer om venösa bensår insufficiens
    Vad är egentligen kompressionsstrumpor? Måste man mäta på ett visst sätt på benen? Hur hårt sitter en kompressionsstrumpa klass 1? Räcker det inte med en "stödstrumpa"? Vi benar i vad det är för skillnad på rundstickat och flatstickat, kollar på gummihandskar och kardborresystem. Hur fungerar egentligen pumpstövlar? Vi diskuterar även vikten av teamarbete för att få till bästa åtgärderna för patienterna. Vi kollar på ett förband som drar åt sig bakterier och svampar.

    Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard

    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 23 Venösa bensår insufficiens
    Idag pratar vi om venösa problem i ben som kan leda till venösa bensår. Varför uppstår detta och vad beror det på? Finns det något som är specifikt för venösa bensår jämfört med andra bensår? Varför är det så viktigt med kompression när man har det här typen av problem? Och vad händer när vi har en kompressionsbehandling? Vad betyder graderad kompression och hur hårt ska man egentligen linda ett ben? Dagens produkt är en tryckmätare som man kan använda för att se hur hårt eller löst man lindar ett ben.
    Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard

    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 22 Diabetsfoten fortsättning
    Vi fortsätter att prata om diabetesfötter. Monica Darwall är med oss igen och fyller kunskapsluckorna. Hur kan patienterna ta hand om sina fötter själva på bästa sätt? Vad är egenvård och vad är fotvård? Hur ska vårdpersonalen tänka kring hur de ska hjälpa dem som inte kan utföra egenvården själva? Monica förklarar vad ett "fotteam" är och varför det är så bra, och vilken nytta det kan göra för patienten. Varför gipsar vi diabetesfötter och finns det några förband som man ska undvika om man har diabetes?

    Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard

    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 21 Diabetesfoten
    Monica Darwall fotterapeut från diabetesfotvården på Ryhov gästar studion och hjälper oss att reda i det här med diabetesfötter. Varför kan en person med diabetes lättare få svårläkta sår på fötterna? Vad är det som kan hända med skelettet och huden i foten när man har diabetes? Det är väldigt viktigt att välja rätt typ av skor, varför då? Hur ska man tänka? Vad behöver vi som personal vara uppmärksam på? Och varför gillar Monica svettiga och håriga fötter? Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard
    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 20 Underbensproblem
    Vad är egentligen underbensproblem? Varför måste man mäta ankeltryck, och hur gör man? Måste man ta hänsyn till andra faktorer? Hur ska det egentligen låta, eller spelar det ens någon roll? Vi provar att lyssna på Johans flödesljud på fötterna med en doppler. Se bilder från Sårpodden på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard
    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 19 Hudens uppbyggnad
    Idag pratar vi om hudens uppbyggnad och vilka funktioner den har. Vi djupdyker även i sårläkningsprocessen och pratar om inflammationsfasen, nybildningsfasen och mognadsfasen. I dagens förband får Johan prova undertrycksbehandling. Bilder från Sårpodden hittar du på instagram.com/jkpg_halsosjukvard
    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 18 Smärta och smärtlindring fortsättning
    Vi fortsätter resan kring smärta och smärtbehandling.Helene Rygert, specialistsjuksköterska i Jönköpings kommun, är med oss i ännu ett avsnitt. Hon förklarar skillnaden mellan nociceptiv och neuropatisk smärta och vad vi kan göra åt det! Vi pratar om läkemedelsbehandling och alternativa behandlingsmöjligheter. Bilder från Sårpodden hittar du på www.instagram.com/jkpg_halsosjukvard
    Läs mer och lyssna på avsnittet

  • 17 Smärta
    Idag har vi med oss en gäst, Helen Rygert som arbetar som specialistsjuksköterska i Jönköpings kommuns palliativa team. Helen guidar oss genom vad smärta egentligen är och vad det beror på? Varför upplever man smärta som man gör? Bilder från Sårpodden hittar du på instagram.com/jkpg_halsosjukvard
    Läs mer och lyssna på avsnittet

KONTAKT

Sårpodden
sarpodden@jonkoping.se

Senast granskad/publicerad: