Mänskliga rättigheter är regler om vilka rättigheter varje människa har. Mänskliga rättigheter är grunden för fred, frihet, demokrati och hållbar utveckling.
Efter andra världskriget började många länder samarbeta i Förenta nationerna, FN. De skapade FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, där FN-länderna tillsammans skrev ner vilka rättigheter som är viktiga.
Det är staten som ska skydda människor och se till att de får sina rättigheter tillgodosedda. Regeringen har det största ansvaret men Jönköpings kommun har också ett stort ansvar liksom du som medborgare och medmänniska.
Den allmänna förklaringen handlar bl.a. om följande
I augusti 2012 beslutade kommunfullmäktige att det ska finnas ett nätverk i arbetet med de mänskliga rättigheterna, det så kallade MR-nätverket.
Syftet med nätverket är att samverka mellan förvaltningarna kring frågan om mänskliga rättigheter. Deltagarna i nätverket ses om en viktig del i spridandet av kunskaper om mänskliga rättigheter och hur dessa kan omsättas i praktiken inom kommunens verksamheter.
I nätverket ingår strateger inom olika rättighetsområden och representanter från de kommunala förvaltningarna. Sammankallande är kommunens jämställdhetsstrateg.
Jönköpings kommun har beslutat att kommunens centrala styrdokument ska innehålla ett rättighetsperspektiv. Kommunen deltar också i det Nationella Nätverket för Mänskliga rättigheter, NNMR.