Jönköpings kommuns arbete med artificiell intelligens (AI)

Här hittar du information om hur vi arbetar med AI i olika projekt.

AI-team för att komma igång

I arbetet med att öka kunskapen och införandet av AI i kommunen har stadsdirektören ett löst sammansatt team på stadskontoret. Kommunikationschefen, digitaliseringsstrategen, en digital projektledare samt en IT-enhetschef håller ihop arbetet som en del av ordinarie uppgifter.

Teamet har en handlingsplan som är kopplad till AI-inriktningen för artificiell intelligens har i huvudsak fyra områden:

  • genomföra och förankra inriktningen med artificiell intelligens
  • genomföra testprojekt i verksamheten ihop med Jönköpings University
  • ge förutsättningar för följeforskning från Jönköpings University
  • ordna med kunskapspass för kommunen genom Jönköpings University
  • vara kontakt för AI-arbetet generellt

Projekt DAIMOND - AI och data för säkrare vägar

Projektet DAIMOND (Data and AI for Decision-Making Support in Traffic Infrastructure Development) syftar till att öka trafiksäkerheten i städer genom att använda artificiell intelligens (AI) och datadrivna metoder.

DAIMOND - AI och data för säkrare vägar

AI-baserat stöd för personer med funktionsnedsättning

Leende kvinna, ljust hår i toft, glasögon, vit stickad tröja med dragkedja, laptop på bord. 

Med hjälp av AI-baserade tjänster ska det bli enklare för personer med intellektuell funktionsnedsättning att ta till sig och förstå digital samhällsinformation. Skellefteå, Göteborg och Jönköpings kommuner och RISE samarbetar för att göra information på kommuners och myndigheters webbplatser mer tillgänglig och individanpassad.

Projektet kommer att ge en bättre förståelse för hur AI kan användas för att stödja personer med funktionsnedsättning, och hur personal och anhöriga kan dra nytta av dessa teknologier. Målet är att bryta det digitala utanförskapet genom att göra samhällsinformation tillgänglig för alla.

Projektet, som finansieras av Vinnova och koordineras av Skellefteå kommun, ska utveckla en AI-tjänst som anpassar och presenterar informationen på utvalda webbsidor utifrån varje individs olika behov och förmåga att kunna ta till sig information.

Genom att använda generativ AI kan information förenklas och anpassas på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Det här är ett viktigt steg för att öka självständigheten och känslan av kontroll för personer med funktionsnedsättning.

RISE ska under projektets gång utveckla en fungerande prototyp som bland kan sammanfatta och förenkla text.

Fokus ligger på funktion, användbarhet och nytta för målgruppen. Arbetet sker nära slutanvändarna från alla deltagande kommuner för att säkerställa att tjänsten verkligen möter deras behov.

En central del av projektet är att sprida resultaten till andra kommuner i Sverige och att skapa en grund för framtida upphandlingar av AI och språkmodeller. Prototypen som tas fram kommer att användas för fortsatt utveckling av stöd till målgruppen.

Projektet genomförs med stöd av Vinnova och planeras pågå från juni 2024 till november 2025.

Senast granskad/publicerad: