Hbtqia+

Här hittar du information om hur Jönköpings kommun arbetar med HBTQ.

Att arbeta med hbtq-frågor grundar sig i att arbeta med mänskliga rättigheter, vilket i sin tur delvis utgör kommunens värdegrund. Jönköpings kommun arbetar aktivt för att skapa en mer inkluderande, öppen, trygg och kreativ kommun för alla. Personer ska garanteras samma rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck i möte med kommunens verksamheter.

I kommunens värdegrund står:

  • Jönköpings kommun värnar om demokrati, jämställdhet och mångfald. Vi är emot diskriminering och förtryck i alla dess former och vi är för alla människors lika värde. Varje människa har ett unikt och okränkbart värde.
  • Jönköpings kommun ska kännetecknas av öppenhet och delaktighet. Det kräver att både kommunen och medborgarna tar ansvar för att göra Jönköping till en plats där alla kan trivas och känna sig välkomna.
  • Kommunens verksamheter ska bygga på medmänsklighet och respekt, den enskildes frihet, självbestämmanderätt och värdighet.

Så arbetar Jönköpings kommun med hbtq

Jönköpings kommunfullmäktige har tagit beslut om att alla som arbetar med barn och unga ska få kompetensutveckling kring HBTQ-frågor. På gymnasieskolor hålls exempelvis temaveckor kring allas rätt att älska den de vill. Dessutom finns det utbildningar i normer och värdegrundsfrågor tillgängliga för chefer och medarbetare. Flera verksamheter är även hbtqi-diplomerade genom Region Jönköpings län.

  • Jönköpings kommun arbetar för HBTQ-personers rättigheter bland annat genom mötesplats BRUNNEN där det finns verksamhet för HBTQ-personer över 16 år varje torsdag.
  • Kommunen är en aktiv del i Qom ut paradens arrangemang. 2023 slöt Jönköpings kommun och Jönköping Qom ut ett avtal kring fördjupat samarbete (se nedan "Samarbete med föreningen Jönköping Qom ut).
  • Det normkritiska och normkreativa bildprojektet NORMSTORM är ett sätt att sätta fokus på normer som begränsar både i staden, skolan och på fritidsgårdarna.

Normer brukar betecknas som det normala eller hur du förväntas vara eller bete dig i en social grupp. Heteronormen är en av de starkaste normer vi har i vårt samhälle och det är först när någon bryter mot normen som den blir synlig. Det kan vara att bli kär i någon av samma kön eller inte vilja definiera sig som antingen man eller kvinna. Ett sätt att undvika att personer blir utestängda eller diskriminerade på grund av sin identitet eller sexuella läggning är att undersöka vilka normer och strukturer som finns i vårt samhälle och i kommunens verksamheter.

Samarbete med föreningen Jönköping Qom ut

Under 2023 skrev Jönköpings kommun och föreningen Jönköping Qom ett avtal angående stöd till Jönköping Qom ut:s verksamhet. Jönköpings kommun ska årligen betala ett bidrag om 50.000 kr per år och på olika sätt hjälpa till vid genomförandet av pridetåget och med olika kringarrangemang. Avtalet förlängs automatiskt med ett år i taget om inte någon av parterna säger upp avtalet.

Syftet med avtalet är att stödja föreningens verksamhet för att främja hbtq+personers levnadsvillkor i Jönköpings kommun. Föreningen arrangerar årligen pridetåg samt samordnar kringaktiviteter under prideveckan. Kommunen är en aktiv del i Qom ut:s arrangemang under prideveckan. Jönköpings kommun har även en adjungerandeplats i Qom ut:s styrelse och finns på plats i tåget varje år för att manifestera alla människors lika värde.

Målet med verksamheten är aktivt arbete för att skapa en mer inkluderande, öppen, trygg och kreativ kommun och plats att leva på. Alla personer ska garanteras samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

KONTAKT

Josefin Hagström
Utvecklings- och hållbarhetsenheten

E-post: josefin.hagstrom@jonkoping.se

Senast granskad/publicerad: