Krisberedskap hemma - klara dig när det saknas el och vatten

Här får du information om vad du behöver hemma för att klara dig vid till exempel ett strömavbrott eller när det inte finns något vatten.

Ljus, ficklampa, batterier, stormkök, vattendunkar, batteriradio är några saker du bör ha hemma vid el- och vattenbortfall.

Du har ett eget ansvar att klara dig utan el, vatten eller mat i några dygn. Fundera lite på hur du kan klara dig hemma om det är strömavbrott eller att om det inte finns något vatten?

Tänk dig att spisen, mikron, vattenkokaren och eluttagen inte fungerar. Du kan inte spola på toaletten, inte tvätta dig eller dricka vatten, inte laga mat eller ladda din mobil. Utan el fungerar inte leveransen av matvaror till affären, bankomater, internet, fasta telefoner, bensinpumpar, vatten och värme eller kyl- och frys. Hur gör du?

Klara dig själv i minst tre dygn, helst en vecka

Förbered dig och planera för minst 72 timmar genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma vid händelse av en kris. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det betyder inte heller att hjälpen kommer automatiskt efter tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut. 

Mat och vatten

Du bör ha ett matförråd hemma som räcker för ungefär en vecka. Maten behöver inte vara nyttig. Det viktigaste är att du tycker om den och att den mättar. I ett krisläge, då du kanske måste använda campingköket, bör maten vara lätt att tillaga. Öppna inte kyl och frys i onödan. Oöppnade behåller de kylan i flera dagar, även utan ström.

Detta bör du ha hemma:

 • Dunkar för vattenhämtning.
 • Mat som klarar rumstemperatur (t.ex. konserver, tetrapack, torrvaror).
 • Några flaskor mineralvatten.
 • Campingkök (Triangakök) och bränsle till det.
 • Utomhus är en grill bra att använda.

Brist på vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Redan efter ett par dagar utan vatten blir du utmattad och orkeslös. Vid längre vattenavbrott körs vattentankar ut till olika ställen i kommunen. På Sveriges Radio Jönköping (P4) kan du höra var tankarna finns. Se till att ha ordentligt med dunkar och hinkar i beredskap för att kunna hämta vatten.

Tips på hur du förbereder dig och sparar på vattnet när du har vattenavbrott:

 • Vattendunkar med skruvkork är bäst att hämta vatten i.
 • Lägg vattenfyllda PET-flaskor i frysen, fyllda till tre fjärdedelar. Fryst vatten håller sig friskt länge.
 • Toalettens vattenbehållare är en bra reserv. Den innehåller cirka åtta liter vatten som du enkelt kan rena genom att koka upp det. Det behövs ingen särskild koktid för att ta bort bakterier men se till att det bubblar ordentligt.
 • Rent vatten kan du spara många dagar i rena dunkar. Ställ dem där det är mörkt och svalt.
 • Till tvätt och disk kan du använda vatten från sjöar och större vattendrag.
 • I toaletten kan du spola med vilket vatten som helst.

Värme och ljus

Vid längre elavbrott kan det vara bra att flytta in i ett mindre rum där det blir lättare att hålla värmen. Klä dig enligt "lager-på-lagerprincipen". Isolera kring fönster och dörrar med filtar eller liknande. Det kan också gå att tejpa för springor där det kommer in kalluft. Genom att dra ner persienner eller ruppgardiner så bildar dessa en extra isolering av fönstren. Om det går så försök att begränsa/minska på ventilationen så att inte all värme går ut den vägen. Använd stearinljus som värmekälla och nödljus. Vädra då och då för att släppa in syre. Använd friluftsutrustningen: sovsäcken ger värme och liggunderlaget skyddar mot golvkyla. Vantar, mössa och varma sockar är bra att ha på sig då mycket av kroppstemperaturen går ut längst ut på kroppen. Det går även att tälta inne om det blir riktigt kallt. Tältet ger ett extra skikt med isolering.

Detta bör du ha hemma:

 • Ficklampor med extra batterier.
 • Stearinljus och tändstickor.
 • Varma kläder, sovsäck eller filtar.

Använd aldrig grill eller liknande inomhus. Dels kan det börja brinna men den bildar även giftiga gaser som inte är bra att andas in.

Värme vid kris - film från MSB (Youtube) Länk till annan webbplats.

Telefonavbrott och annat som är bra att ha hemma vid en kris

Vid ett telefonavbrott är det bra att börja med att se aktuell information om störningar och avbrott hos din teleoperatörer. Vid större störningar kan du få information via lokalradion P4 Jönköping.

En del teleavbrott innebär att du inte kan nå larmnumret 112. Oftast berör ett teleavbrott inte det fasta telefonnätet och mobiltelefonnätet samtidigt eller alla operatörer. Prova därför en annan persons telefon så är chansen ganska stor att du kan nå larmnumret 112 via den. Fungerar inte det så plocka ut ditt SIM-kort.

Om Jönköpings kommun drabbas av ett omfattande och längre telefonavbrott kommer Jönköping att upprätta möjlighet att larma 112 vid trygghetspunkterna i kommunen. OBS! Larmnumret 112 ska bara användas vid akut behov av hjälp där någon är i fara. Om 112-numret blockeras får varken du eller den som behöver akuta insatser hjälp.

Trygghetspunkter är platser där det finns värme, vatten och möjlighet att ladda exempelvis telefonen vid längre strömavbrott.

Övrigt som är bra att ha

 • Radio (vevradio/batteridriven radio med extra batterier).
 • Telefonlista på papper med viktiga telefonnummer (när din mobil inte fungerar).
 • Husapotek med det viktigaste för dig.
 • Kontanter i midre valörer.

Trygghetspunkter i kommunen

Hur får jag information vid en kris

Sätt att få information vid en kris:

 • Sveriges radio Jönköping
 • Telefonnummer 113 13
 • Krisinformation.se
 • Trygghetspunkter

Lyssna på Sveriges Radio Jönköping (P4), som meddelar när och var kommunen ordnar trygghetspunkter, mat och transporter.

Vid en större händelse går det även att få information via telefonnummer 113 13

Larmnumret 112 ska bara användas vid akut behov av hjälp där någon är i fara. Om 112-numret blockeras får varken du eller den som behöver akuta insatser hjälp.

Har du en mobil eller surfplatta som är laddad och fortfarande fungerar så bör du hitta information på kommunens hemsida, facebook eller krisinformation.se (MSB).

Senast granskad/publicerad: