Issäkerhet, säkerhet på isen

Här kan du läsa om issäkerhet, hur du ska bete dig på isen, om du hamnar i vattnet och vilken utrustning du ska ha.

Issäkerhetspaket med ispik, isdubbar och räddningslina. Finns att hyra på räddningstjänsten.
Om du ska ge dig ut på isen i vinter så kan du få en fantastisk naturupplevelse, men var rädd om dig. Att ge sig ut på isen kräver kunskap och rätt utrustning. Ingen is är helt säker att vistas på. Isen förändras hela tiden, bland annat beroende på väder och vattenströmmar.
Isen är sällan lika stark överallt. Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.
Snö isolerar
Tjocka drivor av snö måste alltid undersökas. Under snön kan isen vara bortsmält. Var vaksam på gråa fläckar och mörkare partier liksom snödrivor på isen. Tänk på att vårisar är särskilt förrädiska.
Rätt utrustning
Ispik, isdubbar, räddningslina och kläder packade i platspåsar i en ryggsäck (fungerar också som flytväst) är utrustning du alltid bör ha med dig när du ger dig ut på isar. Men viktigast av allt är att ta med sig en kompis. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen. Det är inte säkert att du kan ta dig upp själv ur en isvak.
Om du hamnar i vattnet - så här gör du för att komma upp
Vad ska du göra om någon har trillat i vattnet?
Senast granskad/publicerad: