Issäkerhet, säkerhet på isen

En människa har trillat i en isvak. På stranden står folk och tittar på när den nödställde får hjälp.

Här kan du läsa om issäkerhet, hur du ska bete dig på isen, om du hamnar i vattnet och vilken utrustning du ska ha.

Issäkerhetspaket med ispik, isdubbar och räddningslina. Finns att hyra på räddningstjänsten.

Om du ska ge dig ut på isen i vinter så kan du få en fantastisk naturupplevelse, men var rädd om dig. Att ge sig ut på isen kräver kunskap och rätt utrustning. Ingen is är helt säker att vistas på. Isen förändras hela tiden, bland annat beroende på väder och vattenströmmar.

Isen är sällan lika stark överallt. Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.

Snö isolerar

Tjocka drivor av snö måste alltid undersökas. Under snön kan isen vara bortsmält. Var vaksam på gråa fläckar och mörkare partier liksom snödrivor på isen. Tänk på att vårisar är särskilt förrädiska.

Rätt utrustning

Ispik, isdubbar, räddningslina och kläder packade i plastpåsar i en ryggsäck (fungerar också som flytväst) är utrustning du alltid bör ha med dig när du ger dig ut på isar. Men viktigast av allt är att ta med sig en kompis. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen. Det är inte säkert att du kan ta dig upp själv ur en isvak.

Hyr utrustning hos räddningstjänsten

Om du hamnar i vattnet - så här gör du för att komma upp

  • Håll dig lugn. Det är obehagligt att hamna i kallt vatten, men du klarar många minuter i vattnet innan kylan minskar din förmåga att agera. Har du visselpipa påkalla hjälp.
  • Ta fram isdubbarna och behåll vantarna på. Händerna är den del av kroppen som slutar att fungera först, så gör det du måste med händerna så fort som möjligt. Vänd tillbaka från där du kom, där håller troligtvis isen.
  • Arbeta metodisk tillbaka till is som bär. Jobba med en isdubb i taget och ta hjälp av ett kraftigt simtag med benen för att häva dig upp.
  • Kryp och åla långt upp på bärig is innan du reser dig.
  • hjälp på väg, ligg still för att spara krafter och värme annars se till att byta om till torra kläder så du får upp värmen.
  • När du väl är uppe - res inte på dig utan fortsätt åla dig fram på isen

Vad ska du göra om någon har trillat i vattnet?

  • Larma 112 så tidigt som möjligt.
  • Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som bär.
  • Tänk på din egen säkerhet, ha alltid något mellan dig och den nödställde, t.ex. en lina, ispik, livboj eller trädgren.
  • Behåll lugnet och se över situationen innan du griper in. Om du inte kan få upp personen ur vattnet är det viktigt att du håller upp huvudet ovanför vattenytan. Skulle personen sluta att andas kan du göra inblås även om personen är i vattnet.
  • Använd flythjälp och en lina som säkring bakåt om du måste ge dig ut på tunn is.

Källa: www.dinsäkerhet.se, www.sjoraddning.se; www.issakerhet.se

Senast granskad/publicerad: