Aktuella artiklar
Vad är sammanhållet utvecklingsarbete i prioriterade områden?
Arbetet syftar till att kommunen ska arbeta för att främja social rättvisa, delaktighet och känsla av sammanhang så att klyftor och utanförskap mellan grupper, områden eller mellan stad och land motverkas.
I de områden som prioriteras i satsningen finns sedan länge ett gott samarbete mellan kommunala aktörer, civilsamhälle, föreningsliv, studieförbund, politik, media, näringsliv och kommuninvånare. Insatser som sker i samverkan mellan offentliga aktörer och civilsamhället kan ge bra och hållbara effekter. Det tar vi ta tillvara på genom att samla olika parters insatser som kompletterar varandra. Det vinner alla på. Genom att processa pågående arbete vill Jönköpings kommun förbättra och utveckla denna samverkan för starkare social sammanhållning.
Konceptet handlar bland annat om att stärka aktiviteter för barn och unga, bidra till att skapa ökat studiestöd för skolframgång och meningsfulla fritidsaktiviteter.
För vuxna medborgare i stadsdelarna kan det handla om aktiviteter för ökad möjlighet till jämlik hälsa, tidiga insatser för egenförsörjning, tillgänglig medborgarservice och stöd till nyföretagande. Men också ökad psykisk och fysisk hälsa, ökad inkludering och livskvalitet.
I arbetet finns en projektledare, koordinatorer, en utvecklingsgrupp, en styrgrupp och referensgrupp.
Bakgrund
- Genomsnittligt meritvärde skiljer sig mellan upptagningsområden för de kommunala högstadieskolorna, från 255 för Junedalsskolan till 207 för Alfred Dalinskolan. En ytterligare aspekt är den stora skillnaden mellan flickor och pojkar, där flickor ligger betydligt högre i sju av åtta upptagningsområden.
- Andelen med försörjningsstöd är särskilt hög bland boenden i Huskvarna Söder, Österängen, Råslätt, Huskvarna Centrum och Öxnehaga och jämfört med kommunen i helhet.
- Högst andel personer som varken arbetar eller studerar återfinns i kommunens fyra prioriterade bostadsområden, där Råslätt ligger högst med 40 procent. Motsvarande siffra för hela kommunen är 17 procent.
- Råslätt har högst genomsnittligt ohälsotal, 52 dagar, jämfört med kommunen i helhet, 28 dagar. Därefter kommer Österängen, Öxnehaga med ohälsotal över 40 dagar. Det finns också tydliga könsskillnader, i kommunen som helhet har kvinnor i genomsnitt 12 fler ohälsodagar än män. Störst ohälsa uppmärksammas för kvinnor på Råslätt, 60 dagar.
- Ohälsa återspeglas även i skillnader i andel förskolebarn och skolelever med övervikt, i jämförelse av mellanstadieskolornas upptagningsområden. Andelen överviktiga barn är exempelvis som högst för Österängsskolan, 35 procent, vilket är en betydligt högre andel än kommunen som helhet.
Delmosprojekt i Jönköpings kommun
Delmos, Delegationen mot segregation, delar ut statsbidrag till arbete för att minska social och ekonomisk segregation. Segregation handlar om att människor lever och verkar separerade från varandra. Det kan handla om uppdelning utifrån socioekonomisk status, etnicitet eller demografi (till exempel ålder eller kön).
Delmosprojekten i Jönköpings kommun analyserar behoven och gör insatser för att motverka och minska segregation. Här kan du läsa om de delmosprojekt som är igång just nu.
EST - Effektiv samordning för trygghet
Hälsoguider
Jämlik och utökad medborgarservice
Nyanlända föräldrars delaktighet i skola och föreningsliv
Stärkt civilsamhälle
Egenkraft
Senast granskad/publicerad: