search
Sök
menu
Meny

Angelägen föreläsning - Närvaro i en digital värld

Den 21 november 2017 fick Jönköping besök av Jonas Svensson - samtalsterapeut, konsult och handledare. Jonas föreläste kring barns och ungas tillvaro på nätet, och om orsak och verkan i vårt beteende.

Vad är det barnen möter i sina spel och på sociala medier? I sin föreläsning ger
Jonas exempel på vad som kan möta barn i 10-årsåldern på nätet, när de spelar,
chattar eller bara söker information. En del sociala medier och spel är byggda
så att de förutsätter ständig närvaro. Men barn behöver sova, ostörda. Så, ska
mobilen finnas i barnets sovrum?

Bonda med ditt barn – tiden tillsammans gör nytta

Han betonar vikten av att föräldrar håller i och stärker relationen till sina barn. Hur avgörande det är att tillbringa tid med sina barn. Det kan handla om vilken vardagssyssla som helst, där man hinner prata och umgås och känna att man kommer lite närmare varandra.

Att triggas och belönas

Under föreläsningen redovisas också forskningsresultat kring hjärnans funktioner. Om avtrubbningseffekter, som kan påverka förmågan att känna empati. Om halten av melatonin, och om vad som ger belöning och triggar oss. Om nätdrogerna som förnyas hela tiden och är lätta att komma åt.

Och – lyckligtvis – att vi som vuxna kan påverka genom att prata med barnen, lyssna, ta reda på vad de gör, var de finns, och hur de kan undvika att bli utsatta på nätet. Döm inte barnens nyfikenhet – lär dem hantera den.

Kommunens uppdrag kring barns hälsa

Arrangör för föreläsningen var BBU, beredningsgrupp för barn och ungdom – en del i samverkansstrukturen i Jönköpings kommun. Att arbeta med etiska frågor på nätet är en del i en handlingsplan om barns hälsa, som antogs 2016. Du kan ta del av handlingsplanen via länken.