search
Sök
menu
Meny

Fiber på landsbygden ger nya möjligheter

Göran Locking är lantbrukare i Lockebo. Han är en av alla dem som har fått erbjudande att ansluta sig till fibernätet.

– Jag tvekade inte en sekund när jag blev erbjuden anslutning. För mig är det så självklart att man måste vara med i utvecklingen. Det finns inget att vänta på nu när kommunen är med och ger oss möjlighet att koppla upp oss.

Anslutningen till fibernätet innebär att Göran nu har möjlighet att göra många av sina ärenden på datorn.

– Jag gör alltmer över nätet istället för att skicka post. Jag gör momsdeklarationer, skickar in uppgifter till Jordbruksverket om min verksamhet och mycket annat. Vi beställer även mat och film på internet emellanåt. Och det blir bara mer och mer hela tiden. Göran tycker att det är viktigt att även boende på landsbygden är med i den digitala utvecklingen.

– Egentligen tycker jag att vi som bor på landsbygden skulle leda utvecklingen för det är vi som har mest att tjäna på den. Vi har långt till centrum, affärer och myndigheter men genom internet och datorn får vi lika nära som man har om man bor i stan.

Alla på landsbygden erbjuds bredband

I Jönköpings kommun pågår en omfattande utbyggnad av bredband via fiber och alla på landsbygden har nu möjlighet att beställa fiberanslutning till hushållet eller företaget. Utbyggnaden sker i etapper fram till år 2020 och de områden där flest anmäler sig, byggs ut först. För att samtliga hushåll, även de hushåll som ligger avlägset, ska kunna beställa fiberinstallation till en rimlig kostnad, medfinansierar Jönköpings kommun utbyggnaden till landsbygden. Även i tätorterna pågår utbyggnad av fibernät och merparten av kommunens hushåll har nu tillgång till snabbt bredband. Mer information: Läs mer om hur du beställer fiberanslutning på jonkoping.se – sökord bredband.

Varför ska jag beställa fiber?

För att få en snabb och stabil internetuppkoppling som ger ökade möjligheter för människor och företag. Det underlättar för dem som vill arbeta eller studera på distans och äldre kan få möjlighet att bo kvar längre i sin bostad med hjälp av digitala vårdtjänster. Dessutom pågår avveckling av ADSL och kopparnätet, vilket gör att man snart kan bli utan en fast internetuppkoppling.

Vad kostar det att ansluta sig?

Kostnaden för att installera fiber brukar variera mellan 12 000-30 000 kr beroende på leverantör och på om man beställer under kampanj eller i efterhand. Oftast är det dyrare på landsbygden än i tätort, eftersom det är mycket längre att gräva mellan husen på landsbygden. Kostnaden kan upplevas som hög, men för de flesta sänks dock månadskostnaden för telefoni, Internet och TV efter att man installerat fiber. Även om man själv inte är intresserad av en snabb internetuppkoppling kan det vara klokt att installera fiber, eftersom många upplever att fastigheten blir mer attraktiv då.

Kommer man att kunna ansluta sig senare?

Det är möjligt, men det blir dyrare att ansluta sig i efterhand. I tätort kostar det ca 5 000 kr extra och på landsbygden kan det bli mycket dyrt att efteransluta sig. Det bästa är därför att beställa då en kampanj pågår i området.

Är mobilt bredband ett alternativ till fiber?

Under gynnsamma förhållanden kan man uppnå höga hastigheter med mobilt bredband, men kvaliteten varierar beroende på väder, antalet samtida användare och närheten till närmaste mast. Abonnemangen har begränsad månadsförbrukning, så möjligheten att komma ut på Internet begränsas då datamängden tar slut. Med fiber får man en snabb och stabil internetuppkoppling med nästintill obegränsad kapacitet.

Publicerad: 2017-11-08 15.42