search
Sök
menu
Meny

Jenny Serup är deltidsbrandman

Jenny Serup tvekar inte på frågan om varför hon ville bli deltidsbrandman.

– Utmaningen att få göra en insats för andra, något som är utöver det vanliga i vardagen!

Sin huvudanställning har hon på INDUF, ett färgföretag i Huskvarna där hon arbetar som lageransvarig. Var tredje vecka är hon även deltidsbrandman vilket innebär att hon har beredskap och bär sökare. Vid ett larm lämnar hon sin huvudarbetsplats och beger sig snabbt till brandstationen i Huskvarna för att rycka ut som brandman. – Vi är bara tre personer på min arbetsplats, men min chef tvekade inte när jag berättade om mina tankar på att bli deltidsbrandman. Han tycker att jag gör en samhällsinsats och brukar stolt säga ”vi har vår egen brandman”. Han ser ett mervärde i min kunskap inom brand och sjukvård, berättar Jenny.

Jenny, som bor på Egnahem med man och två barn, har varit deltidsbrandman i drygt två år, hon började som 41-åring. Under sin beredskapsvecka har hon en sökare på sig hela tiden och vid ett larm måste hon genast kunna lämna det hon har för händer och bege sig till brandstationen i Huskvarna. Inom sex minuter från larmet ska hon sitta i brandbilen, på väg till en brand, bilolycka eller kanske ett hjärtstopp.

Innan man får anställning som deltidsbrandman blir man intervjuad och får gå igenom ett antal tester. Blir man anställd får man sedan gå en utbildning – Räddningsinsats – och därefter vidareutbildas man kontinuerligt. Man får börja med att gå i en grupp som reserv och när en vakans uppstår går man in som en del i ett lag. Inom rimlig tid måste man sedan ta C-körkort, det mesta står arbetsgivaren (räddningstjänsten) för.

– Jag tycker om att träffa människor, gillar att träna och att arbeta i ett lag är givande, så deltidsbrandman är något som jag varmt rekommenderar, säger Jenny. – Vi brukar visa upp vår verksamhet på julmarknaden i Smedbyn och på Fallets dag. Det är roligt när människor kommer fram och är nyfikna på vår verksamhet och vi kan berätta om vad vi arbetar med, avslutar Jenny Serup.

Publicerad: 2017-11-08 15.43