search
Sök
menu
Meny
Sök

Alma tycker feriepraktikanterna sprider glädje på arbetsplatsen!

Alma Alisic, Österängens äldreboende

Att vara handledare för feriepraktikanter kan vara både en utmaning och en intressant del av jobbet. Vi har träffat Alma Alisic som har 16 års erfarenhet av att handleda ungdomarna. Hon ser bara fördelar med att ta emot feriepraktikanter.

Alma Alisic, Österängens äldreboende Alma Alisic jobbar som undersköterska på Österängens Äldreboende. ”Jag har jobbat här i 16 år och jag älskar mitt jobb”, säger Alma med ett leende på läpparna. Det bästa med jobbet är att jag kan göra skillnad och att jag är saknad av de boende när jag inte är på plats.

Alma kom till Sverige från Bosnien under kriget på 90-talet. I sitt hemland jobbade hon som trafikplanerare för stads- och linjetrafik. Första tiden i Sverige jobbade hon som maskinoperatör på en sängfabrik i Smålandsstenar. Efter några år flyttade hon till Jönköping för att vara närmare sin familj. Hon valde då att utbilda sig till undersköterska. Valet av utbildning var enkelt för Alma. Hon hade vårdat sin mor i hemmet och den erfarenheten tillsammans med en ”pröva på-kurs” i omvårdnad gav henne en inblick i yrket. ”Det känns väldigt meningsfullt och jag drivs av att hjälpa de som verkligen behöver det” säger Alma.

Alma har varit handledare för feriepraktikanter under flertalet somrar. Hon tycker att feriepraktiken är en bra prövotid innan det riktiga arbetslivet börjar. De lär sig att passa tider, följa formella och informella regler på arbetsplatsen samt att förhålla sig till kollegor. Hon tycker ungdomarna bidrar med en frisk fläkt på arbetsplatsen. De sprider glädje både bland personalen och de boende. Alma berättar att de flesta ungdomar är ganska blyga i början men redan efter första veckan känner de sig mer bekväma och har lärt känna de flesta.

Almas tips till ungdomar

”Ni ska inte vara rädda för att fråga och visa intresse under er feriepraktik, då blir det roligare för alla”, säger Alma. Hon har ändå stor förståelse för praktikanternas låga ålder. Det är inte lätt för någon att vara ny på en arbetsplats, särskilt om man är så ung. Men Alma tycker det är roligt att se hur de växer som personer under sin praktik. Alma menar också att det är upp till arbetsplatsen att introducera praktikanterna ordentligt. ”Det är viktigt att sätta av tid första dagen så det finns tid för att visa lokalerna och gå igenom rutinerna. De ska känna sig välkomna från första dagen.”

En värdefull resurs

Hon tycker feriepraktikanterna är en värdefull resurs. De bidrar bland annat till att de boende blir mer aktiverade. Ungdomarna kan ta ut dem på promenader, spela spel och prata med dem. ”Sådana uppgifter hinner vi bara med ibland i vanliga fall, säger Alma. De gör även en bra insats i köket vid måltiderna. Det möjliggör att övrig personal kan fokusera med på omvårdnaden. De boende uppskattar ungdomarna och har ibland svårt att skiljas från dem när praktikperioden avslutas.

Text och bild: My Lundgren