search
Sök
menu
Meny
Sök

Han vågar gå från en trygg statlig anställning till ett liv som student!

Tomas Cederwall, arbetsförmedlingschef i Jönköping

Tomas Cederwall har varit chef på arbetsförmedlingen i Jönköping i snart 2 år. Men nu går han från en trygg statlig anställning till ett liv som student på Linnéuniversitetet. Han har aldrig varit rädd för att testa nya saker och nu är det alltså dags igen. Men vad får en högt uppsatt tjänsteman att sätta sig i skolbänken mitt i livet?

Som Tomas själv beskriver det, valde han El och Tele-programmet på gymnasiet, mest av sociala skäl. I den åldern var enkelt och bekvämt eftersom flera av hans kompisar gjorde samma val. Men han tror ändå att ett annat val inte hade spelat någon större roll för hans framtida karriär. Han menar att det inte behöver vara kört, bara för att gymnasiet inte blev som man tänkt sig, eller inte passar in i framtidsdrömmarna.

”Tänk inte så mycket på vad som är rätt och fel, gör det som känns bra för tillfället! Det är inte gymnasievalet som avgör din framtid. Du har hela livet på dig att testa på olika utbildningar och jobb. Det viktiga är att få en grund att stå på. Se till att fixa betygen när du är ung, det kommer varken bli lättare eller roligare med tiden”  Säger Tomas.

Många olika erfarenheter har väckt nyfikenhet på en helt annan bransch.

Efter gymnasiet gjorde han Lumpen. Det var ett perfekt läge för honom att komma hemifrån, att få vara delaktig i något större, ta ansvar och utvecklas som människa. Det var en bra förberedelse inför yrkeslivet. Efter det testade han på lite olika jobb inom bemanningsbranschen. Han märkte ganska snart att det inte var något för honom. Tomas valde då att utbilda sig på nytt, via vuxenutbildningen. Han hade länge drömt om att få jobba som kock, och därför blev valet enkelt. Eftersom kock var ett bristyrke redan då, fick han jobb direkt efter utbildningen. Efter ett antal år i branschen förändrades vardagen när småbarnen kom in i livet. Han insåg då att yrket var svårt att kombinera med den nya familjesituationen. Han sökte sig till IKEA:s varuhusrestaurang som bland annat kunde erbjuda bättre arbetstider. Även kulturen och personalpolitiken lockade eftersom IKEA ger sin personal möjlighet att växa och utvecklas inom organisationen. Han blev snart antagen till ledarskapsprogrammet och jobbade sig sedan uppåt till restaurangchef, avdelningschef och kommunikations- och inredningschef. Han fick även möjlighet att jobba i Danmark. 

Nu ska Tomas läsa en 3-årig utbildning inom interaktionsdesign på Linnéuniversitet. Han är nyfiken på framtiden och mötet mellan människan och tekniken. Han vill även utforska frågor så som; vilka jobb kommer finns kvar när tekniken utvecklas?

”Att börja plugga har funnits på min ”bucketlist” ett bra tag. Eftersom jag har mer än hälften av mitt yrkesliv kvar, vill jag passa på nu när jag har möjlighet. Målet på längre sikt är att bli egen företagare. Jag lockas av tanken att vara sin egen chef.”

Viktigt med rätt attityd

Han vill uppmana alla ungdomar att inte ha onödig ångest för osäkerheten kring framtid och yrkesval.

”Glöm bilden av att yrkeslivet är en stadigt ökande linjär kurva. Låt den bölja lite istället!”

Tomas menar att det kan ändras snabbt och många gånger, om man ens någonsin vet vad man vill. Det behövs inte grandiosa framtidsplaner. Det handlar mer om att sätta en riktning i livet, har rätt attityd, sätt upp delmål.