Brandfarlig vara, hantering och tillstånd

Här hittar du viktig information kring hantering, förvaring, tillstånd och tillsyn av brandfarliga varor. Det kan till exempel handla om gasol, bensin, vätgas, spolarvätska eller ammoniumnitrat.

Brand- och explosionsrisker finns alltid i vår närhet, i varuhuset, på restaurangen, i skolan och på bensinmacken. Det beror på att i alla dessa miljöer finns brandfarliga varor. På grund av den stora risken vid förvaring av brandfarlig vara så finns det krav från samhället på hur brandfarliga varor ska förvaras, hanteras och transporteras. Det kan handla om så enkla åtgärder som att man använder säkerhetsutrustning eller förvarar dem i låsta skåp.

Tillstånd brandfarliga vara

För att få hantera brandfarliga varor och explosiva varor måste du ha tillstånd. Den som har tillståndet ska sedan se ut en eller flera föreståndare som ansvarar för hanteringen. Detta ska också anmälas till räddningstjänsten via E-tjänsten.

Räddningstjänsten gör tillsyn och ser att verksamheter följer lagen om brandfarlig vara.

Hantering

Brandfarliga gaser, brandfarliga vätskor och brandreaktiva varor kallas oftast för brandfarliga varor. Risken för brand i dessa varor och i dess omgivning är större då de normalt fattar eld lättare. Om brandfarliga varor hanteras i större mängder krävs särskilt tillstånd. Med hantering avses tillverkning, bearbetning, behandling, förpackning, förvaring, transport, användning, omhändertagande, förstöring, saluförande, underhåll, överlåtelse och därmed jämförliga förfarande.

Hantering av brandfarliga varor regleras i Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.

Tillsyn brandfarlig vara

Räddningstjänsten gör tillsyn av verksamheter och byggnader enligt Lagen om brandfarlig och explosiv vara. Denna syftar till att minimera risker och skador av brandfarlig vara. Brandtillsynen riktas normalt till dem som hanterar brandfarlig vara i tillståndspliktig mängd.

Följande personer ska närvara vid tillsynen

  • Föreståndaren för brandfarlig vara
  • Brandskyddsansvarig

Omfattning

Tillsyn av brandfarliga varor innebär både administrativ- och stickprovskontroll av hanteringen av dessa. Brandtillsynen utförs utifrån en politiskt beslutad tillsynsplan. Tillsynsintervallet grundas på objektets risker samt de konsekvenser en eventuell brand kan få. Syftet med tillsynen är att hjälpa den enskilde att minska riskerna för en olycka. Tillsynen ska även säkerställa att såväl byggnad och inredning som organisation och personal är väl rustade för en eventuell brand eller annan olyckshändelse.

Brandfarlig gas

Med brandfarliga gaser avses sådana gaser som vid en temperatur av 20ºC kan bilda en antändbar gasblandning med luft. Även gaser i vätskefas, som till exempel gasol, räknas som brandfarliga gaser. Exempel på brandfarliga gaser är acetylen, gasol, metangas och vätgas.

Brandfarliga och extremt brandfarliga aerosoler

Om en aerosol är brandfarlig eller extremt brandfarlig framgår av text och symbol på förpackningen. Exempel på brandfarliga aerosoler kan vara sprayfärger, vissa hårspray med mera.

Brandfarlig vätska

Vätskor med en flampunkt som är lika med eller lägre än 100 grader C är brandfarliga vätskor. Exempel på brandfarlig vätska är bensin, spolarvätska, lacknafta, aceton och alkohol.

Brandreaktiva varor

Brandreaktiva varor är ämnen som reagerar våldsamt vid en brand eller som kan utveckla en brand genom att de reagerar på sig själva. Exempel på brandreaktiva varor är väteperoxid, organiska peroxider, ammoniumnitrat.

Klassindelning

Från flampunkten indelas den brandfarliga vätskan i olika klasser. Klassindelningen avgör hur den brandfarliga vätskan ska förvaras och hanteras. Generellt gäller att det ställs högre krav på en brandfarlig vätska av klass 1 då denna är mer brandfarlig än en vätska som tillhör klass 3.

Klassindelning:

  • Klass 1 - Vätskor med en flampunkt under 21 grader C.
  • Klass 2 a - Vätskor med en flampunkt lika med eller över 21 grader C, men under eller lika med 30 grader C.
  • Klass 2 b - Vätskor med flampunkt över 30 grader C, men under eller lika med 55 grader C.
  • Klass 3 - Vätskor med flampunkt över 55 grader C, men under eller lika med 100 grader C.
Tillståndsplikt vid hantering av brandfarlig vätska

Hantering

Gas (liter)

Brandfarliga aerosoler

Brandfarliga vätskor med flampunkt högst 60°C

Brandfarliga vätskor med flampunkt högre än 60°C*

Yrkesmässig, vid publik verksamhet

60 utomhus, 2 inomhus

100

100

10 000

Övrig yrkesmässig, inomhus

250

500

500

10 000

Övrig yrkesmässig, utomhus eller i öppen byggnad

1 000

3 000

3 000

50 000

Icke yrkesmässig hantering

60 gasol, 10 annan brandfarliga

100

100

10 000

 

Denna tabell är en översiktlig redovisning, för exakta uppgifter se MSBFS 2013:3
* Hit räknas även t.ex. diesel och eldningsolja med flampunkt över 55°C.

Lagen om brandfarliga och explosiva varor

Den 1 september 2010 trädde den nya lagen (2010:1011) och förordningen (2010:1075) om brandfarliga och explosiva varor (LBE och FBE) i kraft. Lagens syfte är att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador på liv, hälsa, miljö eller egendom. Det är olyckor som kan uppkomma genom brand eller explosion orsakad av brandfarliga eller explosiva varor.

Den som yrkesmässigt eller i större mängd hanterar brandfarliga varor eller explosivvaror ska ha eller måste ansöka om tillstånd.

Senast granskad/publicerad: