Fairtrade City

Foto: Fairtrade Sverige
Här finns information om Fairtrade City som är en diplomering för kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion och hållbar handel i linje med Agenda 2030.
Jönköpings kommun är diplomerad till en Fairtrade City
Genom att välja en Fairtrade-märkt produkt eller motsvarande bidrar man till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
För att bli en diplomerad Fairtrade City måste följande kriterier uppfyllas:
- Kommunen ska visa kopplingen mellan Fairtrade City-arbetet och övergripande program/strategier för Agenda 2030 och hållbar utveckling.
- En samverkansgrupp med representanter från hela lokalsamhället – kommun, näringsliv och civilsamhälle – ska leda arbetet. I gruppen ska det finnas en ordförande och en kontaktperson gentemot Fairtrade Sverige.
- Det ska tas fram en verksamhetsplan för arbetet med Fairtrade City inför varje år.
- Varje år ska samverkansgruppen arrangera informations- och engagemangsaktiviteter på temat etisk konsumtion och hållbar handel. Samverkansgruppen ska även informera om att kommunen är Fairtrade City-diplomerad.
- Kommunen ska köpa in rättvist handlade produkter och arbeta för att öka andelen rättvist handlade produkter inom den offentliga konsumtionen. Rättvist handlade produkter följer principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner för mänskliga rättigheter i arbetslivet.