search
Sök
menu
Meny

Att vara man på förskolan

Mattias har jobbat som förskollärare hos Jönköpings kommun sedan 2005 och stortrivs. Att han är man i ett kvinnodominerat yrke är inget problem. Han önskar att fler män skulle söka sig till förskolorna.

Mattias Andersson, förskollärare:
- Det är inte jag som snickrar med barnen! Det bästa med mitt jobb är glädjen hos barnen, och att se dem utvecklas. Om någon till exempel har svårt att prata, då jobbar vi med det. Att hjälpa barnen i deras utveckling att bli starka individer är oerhört tillfredsställande.
 
Jag brinner för motorik och brukar köra hinderbanor med barnen i lekrummet. Vi jobbar också mycket med Röris, en cd-skiva från Friskis & Svettis. Barnen älskar det. Ibland bokar vi den stora gympasalen i en skola i närheten  - då blir det extra roligt.
 
I början tyckte barnen att det var jätteroligt just för att jag var kille. Nu har det suddats ut. De tycker såklart fortfarande om mig, men nu är jag rätt och slätt en av förskollärarna. Jag tror att det är bra med en manlig förebild för barnen, att de blir naturligt för dem att även män jobbar med barn.
 
Tyvärr är det svårt att anställa manliga förskollärare. När jag precis började jobba fick jag några kommentarer från vänner och bekanta om att det var larvigt. Nu hör jag aldrig något om det. Förskolläraryrket har inte så hög status bland killar vilket är synd.

Vad skulle du säga till en kille som funderar på att söka jobb som förskollärare?

- Det är bara att satsa. Det här är världens roligaste jobb. Det är frihet, det är glädje, och jag får se barnen utvecklas. Tycker du att det är roligt med barn, så finns det inget bättre jobb. Jag får så mycket positiv feedback både från barnen och deras föräldrar.

Gör du typiska "killgrejer" med barnen?

- I början var det nog en del som trodde det. Att jag skulle snickra och spela fotboll och annat som kanske ses som lite grabbigare. Fotboll spelar jag gärna, men att snickra tycker jag inte är så kul. På min förskola är det en av de kvinnliga förskollärarna som snickrar mycket med barnen. Hon gillar det, och det känns bra att visa barnen att det är naturligt att även tjejer snickrar. Själv tycker jag att det är roligare att baka.