Objektsguider till Rosenlunds herrgård och Rosarium

Illustration Rosenlunds herrgård och rosarium

Trivs du med att tala inför människor och har en nuvarande sysselsättning som du kan kombinera med guideuppdrag? Har du ett intresse för historia och växter i allmänhet och rosor i synnerhet? Då är detta ett uppdrag för dig!

Rosenlunds herrgård och rosarium

Rosenlunds herrgård och rosarium är beläget ett stenkast från vätterstranden och ägs och förvaltas av Jönköpings kommun. Herrgården används för interna konferenser, borgliga vigslar, sommarcafé och kulturevenemang som riktar sig till allmänheten. I anslutning till herrgården finns Posses park samt det vackra rosariet där en mängd olika sorters rosor blommar under hela sommaren och in på hösten. Här finns även olika träd och växter och mycket historia om människor som levt och brukat platsen.

Under hösten 2022 mottog Rosenlunds herrgård och rosarium det ärofyllda och världsomfattande priset ”Award of Garden Excellence”. Vi vill nu möjliggöra för fler besökare att ta del av guidade turer på området och söker fler guider som vill bidra till att visa upp denna unika plats.

Ditt nya uppdrag

Nu söker vi nya stjärnor och letar efter dig som trivs i rampljuset och brinner för gästmötet. Ditt intresse för vårt kultur- och trädgårdshistoriska arv får gärna lysa igenom när du på ett entusiasmerande och engagerande sätt gör avtryck hos åhöraren. Varje besökare är unik och så tänker vi att även guidningarna får vara. Rosariet och parken är över säsongen föränderlig och byter skepnad många gånger, berättelsen om Rosenlunds herrgårds historia är däremot beständig men i allra högsta grad levande och din uppgift blir att väva samman historia och nutid på ett trovärdigt sätt och du lämnas med ett stort eget ansvar att göra just detta, vilket kräver att du är självgående, flexibel och driven i din roll som guide.

Din kompetens

Som guide hos oss kommer du får gå en grundläggande guideutbildning och ta del av manus som du sedan gör till ditt eget. För att trivas i uppdraget har du lätt för att själv strukturera ditt arbete och anpassa dig när omständigheter förändras.

Vi söker dig som har avslutad gymnasieutbildning, eller likvärdig erfarenhet, och har goda kunskaper i svenska språket, båda i tal och skrift. Meriterande är om du har kunskap även i andra språk, till exempel engelska, tyska, franska eller spanska och kan genomföra guidning även på dessa språk. Om du har ett särskilt intresse för växter och rosor är det ett stort plus då du förväntas kunna svara på frågor från besökarna.

Välkommen till oss

Rosenlunds herrgård och rosarium är en del av Jönköping kommuns Tekniska kontor och här arbetar idag både husvärdar och parkarbetare för att göra området attraktivt både för Jönköpingsbor såväl som besökare i staden.

Bra att veta

Som guide arbetar du på uppdrag och får ett arvode som ersättning vid varje guidetillfälle. Det är lämpligt att kombinera uppdraget med annan sysselsättning som ger dig möjlighet att vara tillgängligt för guidning på dag-, kväll- och helgtid. Du kommer genomgå en utbildning á fyra tillfällen om totalt ca 8 timmar för att bli objektsguide, och tar själv ett stort eget ansvar för att lära dig guidematerialet. Du förväntas vara tillgänglig för att ta guidningar efter avslutad utbildning. Hur många guidningar du genomför per säsong kan komma att variera.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta Anna Lax, Verksamhetschef 036-10 67 31 eller Camilla Lagerstedt, Parkingenjör 036-10 25 32.
Facklig representant Kommunal, Anncharlott Staaw 036-10 51 00 och för Vision, Rebecka Färgh 036-10 29 25.

Tillsammans gör vi Jönköpings kommun bättre- för alla. Hos oss får du mer än ett jobb. Välkommen att söka tjänsten som Guide på Rosenlunds herrgård och rosarium.

Senast granskad/publicerad: